Proč je kyselá okurka zdravá, na jaké zdravotní problémy a komu se doporučuje

před 11 měsíce 314
Proč je kyselá okurka zdravá, na jaké zdravotní problémy a komu se doporučuje

Nakládané okurky se dříve připravovaly ke konzervaci zeleniny, ale dnes se nakládané okurky připravují pro jejich chuť a četné zdravotní přínosy, protože jsou bohaté na určité druhy dobrých bakterií a kvasinek.

Lák se připravuje po tisíce let a předpokládá se, že okurky byly připravovány před více než 4000 lety v Mezopotámii. Mezopotámci namáčeli okurky do kyselých okurek, aby je uchovaly co nejdéle, a v průběhu staletí se tvrzení o zdravotních přínosech kyselých okurek a kyselých okurek lišila od uchování krásy po posilování vojáků.

Nakládané okurky jsou bohaté na dobré bakterie a kvasinky

Lidé jsou původně fermentovaná zelenina aby se zachovala, ale dnes se kyselé okurky připravují pro jejich chuť, ale také pro jejich zdravotní přínosy, vzhledem k tomu, že jsou bohaté na určité druhy dobrých bakterií a kvasinek. Konzumace okurek pomáhá vyrovnávat dobré a špatné bakterie ve střevním traktu. Může zlepšit celkové zdraví způsoby, které věda teprve začíná objevovat. Populární je v posledních desetiletích například pití kyselé okurky potlačení svalových křečí. Dvě nejběžnější živiny obsažené v kyselé okurce jsou sodík a draslík, stejně jako menší množství vápníku a hořčíku.

Nakládané okurky udržují zdraví střev

Výhody fermentovaných potravin začínají v trávicím systému – ve střevech. Střevo je považováno za náš druhý mozek díky svému silnému vlivu na mnoho aspektů zdraví, od nálady a chování až po chuť k jídlu a váhu. Ovlivňuje dokonce i náš imunitní systém. Fermentované potraviny nám pomáhají získat lepší směs bakterií známých jako střevní biom což zlepšuje jejich zdraví a tím i všechny tělesné funkce, které naše střeva podporují.

Udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou

Již dávno je známo, že ocet, který se používá k přípravě nálevů, podporuje zdravou hladinu cukru v krvi, tedy drží cukr na uzdě. Vědci dospěli k závěru, že chlazená „džus z okurek“, popíjený při jídle, může snížit skoky v krvi. Studie ukázaly, že konzumace octa pomáhá snižovat hladiny A1C v krvi, což je užitečné při kontrole cukrovky.

Fermentované potraviny jsou dobré proti obezitě

Studie ukazují, že střevní biom štíhlých lidí je velmi odlišný od biomů obézních lidí. A když je biom červa zdravý, pomáhá předcházet nárůstu hmotnosti a kontrolovat obezitu.

Okurka snižuje vysoký krevní tlak

Nakládané okurky snižují riziko vysokého krevního tlaku. Nakládané okurky bohaté na prospěšné bakterie a kvasinky pomáhají blokovat enzymy, které jsou spojeny s vysokým krevním tlakem. Pokud je krevní tlak již vysoký, pravidelná konzumace okurek může snížit několik bodů na systolických a diastolických hodnotách.

Uvolňuje svalové křeče

Studie provedená s 10 účastníky prokázala významné snížení trvání svalových křečí po pití kyselé okurky. Vědci se domnívají, že reflex v ústech, který spouští šťávu, vysílá signály do nervů, aby zastavily křeče.

Okurky snižují bolest

Stejně jako střevní biom může ovlivnit naše emoce, může také ovlivnit to, jak cítíme bolest. Bolesti břicha, migréna, chronický únavový syndrom a dlouhodobé bolesti zad mají silnou vazbu na střevní biom. Studie ukazují, že zlepšení střevních bakterií – spolu s dalšími protizánětlivými změnami stravy – může pomoci s citlivostí na bolest a dalšími příznaky stavů, jako je syndrom chronické únavy.

Zmírňuje zažívací potíže

Střevní biom lidí s IBD se liší od biomů zdravých lidí, pravděpodobně kvůli zánětu, který tyto stavy způsobují. Nakládané okurky mohou pomoci v boji proti zánětlivým stavům a kontrolovat syndrom dráždivého tračníku a zánětlivá onemocnění střev, jako je např Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.

The post Proč je kyselá okurka zdravá, na jaké zdravotní problémy a komu se doporučuje appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek