Proteinové potraviny: co jsou a jak je vařit

před 10 měsíce 56
Proteinové potraviny: co jsou a jak je vařit

Pojďme se na to podívat proteinová jídla ideální pro menu bez sacharidů a tukuvhodné pro vegetariáni a pro ty, kteří preferují jídlo zelenina. Evidentně mezi nimi proteinová jídla jsou tu také Ryba a maso, ale často tato jídla nejsou tak štíhlá, i když existují výjimky, které dále prozkoumáme. Tak tady to je co jsou bílkovinná jídla a jak je vařit chutným a zdravým způsobem.

THE proteinová jídla mají za úkol poskytnout nám správné množství bílkovin užitečné pro normální funkce našeho organismu. Nedostatek bílkovin může samozřejmě způsobit problémy, a proto je důležité je konzumovat vyváženě. Pojďme se podívat, jaké jsou ty hlavní rostlinné a živočišné potraviny bohaté na bílkoviny.

Fotografie Shutterstock | Elena Veselová

The tempeh je součástí rostlinných bílkovinných potravin a je produktem fermentace žlutá sójas mnohem výraznější stravitelností než posledně jmenovaný a kromě bílkovin (obsahuje 20 g na 100 g) nám dodává vitamín B12, vlákninu a nenasycené tuky. Zkuste to v receptu tempeh v sójové omáčce.

Fotografie Shutterstock | SMarina

z sojové mléko fermentované a sražené dostanete tofujedno z libových a měkkých rostlinných bílkovin, které lidé velmi milují vegetariáni. Ve skutečnosti má poměrně neutrální chuť a lze jej použít v mnoha receptech. Na každých 100 g počítáme pouze 76 kalorií, 8 g bílkovin a 1,8 g sacharidů. Můžete je vyzkoušet tofu mušle pro vaše štíhlé a beztukové druhé chody. A na grilování s přáteli, tofu špízyobohacené o papriky a cukety.

Fotografie Shutterstock | Piyaset

Všechny luštěniny poskytují bílkoviny, takže se vyplatí zařadit do jídelníčku fazole, cizrnu, hrách, fazole, čočku, eidam a sóju. Konkrétně druhý jmenovaný poskytuje přibližně 37 gramů bílkovin na 100 g. A cizrnová polévka nebo pěkný talíř fazolový salát mohou představovat vynikající jediné jídlo. S čočkou můžete připravit dušená čočka a pro druhé zeleninové jídlo jako alternativu k masu vyzkoušejte Sojové hamburgery.

Fotografie Shutterstock | etorres

The seitan jde o produkt získaný z lepku pšenice, špaldy nebo jiných obilovin. Je to jeden z rostlinné potraviny bohaté na bílkoviny, široce používané vegetariány a vegany v jejich každodenní stravě. Ve skutečnosti seitan poskytuje 26 gramů rostlinných bílkovin na 100 gramů, pouze 2 gramy sacharidů a 1,9 gramů tuků, z nichž 0,4 jsou nasycené. Je to zkrátka výborná náhražka masa a můžete si z něj vyrobit seitan ragú nebo vegetariánská carbonara nebo a seitanová rýže a artyčoky nebo steaky z seitan s pestem.

Fotografie Shutterstock | Valentina_G

Také tam sušené ovoce je součástí bílkovinných potravin, včetně kešu, arašídů, mandlí, lískových ořechů, vlašských ořechů, para ořechů, pekanových ořechů, piniových oříšků, pistácií a olejnatých semen, jako jsou slunečnicová semínka, len, sezam a dýně, z nichž si můžete vybrat. Tyto potraviny můžete přidat salátyk chlebíčkům, k pokrytí masových kuliček nebo k přípravě a křupavé sladké.

Fotografie Shutterstock | Julia Holovčenková

The vejce byly dlouho démonizovány kvůli cholesterolu, který obsahují, ale je třeba říci, že pokud se jedí vyváženě, jsou stále povoleny i pro ty, kteří drží dietu. Ve skutečnosti si pamatujme, že mají také vysoký obsah lecitiny, které podporují aktivitu HDL, tzv. dobrého cholesterolu. Vyzkoušejte je v receptu vejce v očistcichutné jídlo a koneckonců také lehké!

Fotografie Shutterstock | Jekatěrina Kondratová

Určitě i mléčné výrobky nejsou bílkovinné potraviny bez tukuprotože obsahují nasycené tuky, ale přesto si můžete vybrat potraviny jako např tvaroh dělat já plněné paprikynebo to nízkotučný řecký jogurt udělat jeden tzatziki. Nebo si můžete užít parmazán který má 32,4 bílkovin na 100 g, je bez sacharidů a poskytuje spoustu živin. Malý kousek vyzrálého parmazánu místo propracovanějšího předkrmu je někdy tou nejlepší volbou pro zdravou výživu.

Fotografie Shutterstock | Pixel Shot

s losos můžete vytvářet celé menu, od předkrmů po první chody a druhé chody. Abyste si toto proteinové jídlo vychutnali, nepotřebujete propracované recepty, stačí nějaké grilovaný losos nebo plátek Pečený losos s malým množstvím tuku k sestavení chutného a výživného menu. 100 g lososa poskytuje 208 kalorií, 20 g bílkovin a 13 g tuku.

Fotografie Shutterstock | Tetiana Černyková

Mezi chudé bílkovinné potraviny najdeme tuňák (ne ten z konzervy), který ve skutečnosti na 100 g poskytuje 29 g bílkovin, 130 kalorií a pouze 0,6 g tuku, z toho 0,2 nasycených. Můžete jej přinést na stůl podle naší sbírky recepty s čerstvým tuňákem.

Fotografie Shutterstock | Jacek Chabraszewski

100 g treska syrové poskytují přibližně 82 kalorií a 17,81 gramů bílkovin a 0,67 tuku. Zatímco stejné množství cejn pozlacený obsahují 20,7 g bílkovin a 3,8 g tuku. Jsou to tedy lehká proteinová jídla, která můžete zařadit do svých jídelníčků. Jak je vařit? Například přípravou jednoduchého rajče Treska vařené na pánvi popřpražma pečená ve fólii pečené v troubě.

Fotografie Shutterstock | richardernestyap

Nakonec končíme s masourčitě nejznámější mezi proteinová jídla. Vybrali jsme to z kuřekrálovna bílé maso dohromady s krocan protože jsou také libové ve srovnání s červeným masem. Kuřecí maso obsahuje 27 g bílkovin a 14 g tuku na 100 g, krůtí 29 a 7. Abyste si na nich pochutnali co nejlépe, vyzkoušejte receptyLehký kuřecí salát narodil se v krůtí prsa s pomerančemvynikající pokrm k podávání i při zvláštních příležitostech.

The post Proteinové potraviny: co jsou a jak je vařit appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek