Rajčata chrání tělo od hlavy až k patě, všechny zdravotní přínosy potraviny, která se ve všem mísí

před 11 měsíce 35
Rajčata chrání tělo od hlavy až k patě, všechny zdravotní přínosy potraviny, která se ve všem mísí

Lykopen je antioxidant, který bojuje proti molekulám volných radikálů, které mohou poškodit buňky a oslabit imunitní systém

Rajče vzniká oplodněním květu, a proto se podle botanických pravidel řadí mezi ovoce. Ať už ovoce nebo zelenina, rajčata jsou potravinou, která je často nedílnou součástí drtivé většiny dušených pokrmů, omáček a dokonce i koláčů. Rajčata jsou bohatá na lykopen, který jim dodává červenou barvu a chrání buňky před možným poškozením. Tato potravina má také hodně draslíku, vitamínů B a E. Všechny tyto prvky posilují imunitní systém a chrání před nemocemi.

Prevence onemocnění slinivky břišní, tlustého střeva

Lykopen je antioxidant, který bojuje proti molekulám volných radikálů, které mohou poškodit buňky a oslabit imunitní systém. Předpokládá se, že potraviny s vysokým obsahem lykopenu nás chrání před vážnými nemocemi, jako je rakovina plic, žaludku nebo prostaty. Stále však není dostatek výzkumů, které by tento předpoklad plně potvrdily. Existují však náznaky, že lykopen může působit preventivně při onemocněních slinivky břišní, tlustého střeva, krku, úst, prsu a děložního čípku.

Jak rajčata ovlivňují cholesterol?

Lykopen také dokáže snižovat hladinu LDL neboli „zlého“ cholesterolu a vysoký krevní tlak, a tím předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vitamíny B a E a antioxidační flavonoidy mohou také posílit zdraví srdce.

Chrání oči před modrým světlem

Rajčata obsahují látky lutein a zeaxanthin, které mohou chránit oči před účinky modrého světla způsobeného digitálními zařízeními. Tyto prvky chrání oči před únavou a odstraňují následky bolestí hlavy způsobených únavou očí. Předpokládá se, i když to není plně potvrzeno, že lutein a zeaxanthin mohou zabránit příznakům věkem podmíněné makulární degenerace.

Rajčata a astma

Některé výzkumy naznačují, že rajčata mohou zklidnit příznaky astmatu, zabránit vzniku emfyzému, onemocnění, které způsobuje oslabení funkce plic v průběhu času. Rajčata obsahují velké množství antioxidantů, jako je lykopen, lutein a zeaxantin, které mohou působit proti škodlivým látkám v tabákovém kouři, což je hlavní rizikový faktor pro rozedmu plic.. Věda se snaží plně proniknout do této akce.

Zabraňuje srážení krve a chrání cévy

Předpokládá se, že rajčata mohou mít preventivní účinek na výskyt mrtvice. Mnoho studií uvádí, že rajčata mohou předcházet zánětům, posilovat imunitní systém, snižovat hladinu cholesterolu, zabraňovat srážení krve a tím snižovat riziko mrtvice.

Jak bezpečně konzumovat rajčata a chránit zubní sklovinu?

Lykopen může zabránit onemocněním dásní, jako je zánět dásní. Příliš mnoho rajčat, která obsahují značné množství kyselin, však může v některých případech působit negativně a poškodit zubní sklovinu. Doporučuje se čistit si zuby 30 minut po použití rajčataby se zcela zabránilo působení kyseliny.

Jak lykopen působí na kůži?

Sluneční brýle, čepice a krémy dokážou zabránit účinkům UV záření. Lykopen v rajčatech nenahrazuje opalovací krémy a neaplikuje se na pokožku, ale může být silným spojencem proti škodlivému ultrafialovému záření.

Čerstvá nebo konzervovaná rajčata

Čerstvá i konzervovaná rajčata nás chrání různými způsoby. Živiny, jako je lykopen, dokáže tělo lépe využít z konzervovaných rajčatových produktů. Na druhou stranu teplo při zpracování může snížit množství vitamínu C a dalších živin, které jsou v čerstvých rajčatech bohaté.

Sýr, rajče, bazalka, olivový salát

Čerstvá rajčata, mozzarella, olivový olej a bazalka jsou dostatečnými ingrediencemi pro zdravý letní salát. Vařená rajčata jsou bohatá na lykopen, sklenice vařených rajčat s přídavkem trochy olivového oleje může být dobrou svačinou, přílohou, základem omáček . Rajčata pečená v troubě, pokapaná trochou oleje a ochucená bazalkou, petrželkou, koprem nebo česnekem, je-li třeba, udělají každé jídlo chutnější.

The post Rajčata chrání tělo od hlavy až k patě, všechny zdravotní přínosy potraviny, která se ve všem mísí appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek