Ředkev Daikon nás může chránit před chronickými nemocemi

před 11 měsíce 45
Ředkev Daikon nás může chránit před chronickými nemocemi

Ředkev Daikon je základem asijské kuchyně. Je to zelenina, kterou lze připravit na mnoho různých způsobů. Může být prospěšný i pro naše zdraví

Daikon je druh ředkvičky pocházející z Japonska a Číny. Je také známá jako japonská ředkev, čínský tuřín a mulang.

Co je to daikon

Daikon znamená v japonštině „velký kořen“. to je zelenina patřící do čeledi hořčice. Ředkev Daikon má dlouhý kořen jako obří mrkev. Bílý kůlový kořen může růst od 30,5 do 51 centimetrů na délku a od 5 do 10 centimetrů v průměru. Může mít kulatý nebo válcový tvar. Většina odrůd je bílá, ale některé mají zelenou dužinu nebo mohou být zelené nahoře a bílé vespod.

Daikon se pěstované jako potravaa také jako podzimní a zimní krycí plodina. Krycí plodiny pomáhají zemědělcům kontrolovat erozi půdy a zlepšovat strukturu půdy. Velký kořen daikonu může pomoci rozbít zhutněnou půdu. Také rychle hnije, změkčuje půdu a uvolňuje užitečné živiny a dusík.

Existuje mnoho různých druhů daikonů, jsou to:

  • Minowase
  • Mamut Sakurajima
  • Tma
  • Mijašige
  • Oharu

Jak chutná daikon a jaké jsou jeho nutriční hodnoty

Daikon ředkev má mírná chuť a méně pikantní než jiné druhy ředkviček. Vařený daikon má sladkou chuť a jemnou texturu.

Daikon ředkvičky mají velmi nízký obsah kalorií a sacharidů, ale bohatý na mnoho různých živinjako:

  • foláty
  • draslík
  • hořčík
  • vitamín C

Ředkvička Daikon dlouhá 18 cm, vážící asi 338 gramů, obsahuje tyto živiny:

  • kalorie: 61
  • bílkoviny: 2 gramy
  • sacharidy: 14 gramů
  • vláknina: 5 gramů
  • vápník: 91 miligramů
  • hořčík: 54 miligramů
  • draslík: 767 miligramů
  • kyselina listová: 95 mikrogramů
  • vitamín C: 75 miligramů

Nabitý všemi těmito živinami, Ředkev daikon je vynikající zelenina, kterou můžeme zařadit do našeho jídelníčku.

Říká se, že brukvovitá zelenina, jako je daikon, brokolice a kapusta, narušuje zdraví štítné žlázy. Odborníci se ale domnívají, že k tomu dochází pouze v případě, že této zeleniny sníte příliš mnoho.

Zdravotní přínosy ředkvičky daikon

Daikon má mnoho zdravotních výhod. V tradiční medicíně se výtažky z ředkve používají k léčbě:

Většina vědeckých studií o ředkvičce daikon byla provedena ve zkumavce nebo v laboratorních studiích. Zatím není jasné, jak se tyto výsledky vztahují na lidi.

Bohaté na bylinné sloučeniny

Ředkvičky obsahují 609 rostlinných sloučenin. Bylo zjištěno, že některé z těchto bioaktivních sloučenin mají zdravotní přínosy, jako například:

  • antioxidační aktivitu
  • protirakovinné vlastnosti
  • protizánětlivé vlastnosti
  • antimikrobiální vlastnosti
  • antibakteriální vlastnosti

Tvrdí to vědci největší množství živin a bioaktivních sloučenin se nachází v listech a klíčcích ředkvičky.

Studie zjistila, že staré odrůdy daikonu měly více rostlinné enzymy s antimikrobiálními a protirakovinnými vlastnostmi než běžný daikon. Tyto staré odrůdy je však dnes těžké najít. Například asi 90 procent všech daikonů vyrobených v Japonsku je hybridní odrůda zvaná aokubi daikon. Většina ze 100 japonských odrůd daikonů je nyní téměř vyhynulá. Tyto rostlinné enzymy se často nacházejí v kůži daikonu, který se obvykle před vařením odstraňuje. Chcete-li získat více zdravotních výhod z daikonu, vědci doporučují neloupat daikon.

Některé sloučeniny v daikonu mohou pomoci chránit vaše krevní cévy. Ve studii účastníci jedli japonskou odrůdu daikon zvanou sakurajima daikon po dobu 10 dnů. Podle studie měly vyšší koncentrace rostlinného hormonu trigonelin a výrazně zlepšenou dilataci zprostředkovanou průtokem. Jedná se o měření průtoku krve v tepnách a rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Dokáže nás ochránit před chronickými nemocemi

Ředkev je zelenina z čeledi brukvovitých. Některé studie ukázaly, že konzumace více brukvovité zeleniny může pomoci chránit před některými typy rakoviny, jako je rakovina plic. Studie na více než 100 000 dospělých v Číně zjistila, že jedí více brukvovité zeleniny může pomoct při ochraně před srdečními chorobami, ale také prodloužit životnost.

Může pomoci při hubnutí

Ředkvičky mají vysoký obsah vody, a proto jsou velmi syté. To znamená, že ředkvičky mohou uspokojit hlad s malým množstvím kalorií, což může pomoci při hubnutí.

Je to daikon bohaté na dietní vlákninu. Potraviny bohaté na vlákninu se konzumují déle, takže pravděpodobně sníme méně, ale zůstaneme déle sytí. Jídlo bohaté na vlákninu pomáhá také zdraví střev a zlepšuje hladinu cukru v krvi.

Jak uchovávat daikon

Když kupujeme daikon, měli bychom ho hledat pevné kořeny a jasně zelené listy. Daikon lze uchovávat v chladničce až dva týdny. Listy ředkvičky bychom měli odstranit a uložit odděleně. Ředkvičky by měly být uchovávány v plastovém sáčku nebo zabaleny do vlhkého hadříku.

Daikon může být zamrzí to. Ředkev je třeba nakrájet na malé kousky a blanšírovat ve vroucí vodě asi tři minuty. Když vychladne, měl by být umístěn do mrazicí nádoby a do mrazáku.

Jak vařit daikon

Všechny části daikonu jsou jedlé – nejen kořen, ale i listy a klíčky. Daikon se dá jíst syrové, nakládané nebo vařené. Velmi velká ředkev může chutnat lépe, když se vaří.

Daikon ředkev nemusíme loupat. Jen oni omyjte a dobře vydrhněte kartáčem na zeleninu.

Japonská ředkev je běžnou přísadou mnoha asijských jídel. Často se nakrájí na tenké plátky a používá se jako ozdoba na sushi. V čínské kuchyni se často používá do polévek, gulášů a gulášů. Ve vietnamské kuchyni se někdy používá syrový do salátů nebo nakládaný.

Daikon můžeme zařadit do jídelníčku několika způsoby:

  • nakrájejte daikon na dlouhé tenké proužky a použijte místo tradičních nudlí
  • nakrájejte daikon a mrkev na polévku; přidáme pár plátků zázvoru a vaříme, dokud zelenina nezměkne
  • udělat nakládaný daikon
  • daikon nakrájejte na tenké plátky a přidejte do salátů
  • nastrouhejte a přidejte do omáček
  • dělat kimchi s daikonem
  • přidejte daikon do smažených hranolků a polévek

Listy ředkvičky nevyhazujte. Můžete je také použít různými způsoby:

  • za stálého míchání je smažte
  • přidejte je do polévek
  • vmícháme je do pesta.

The post Ředkev Daikon nás může chránit před chronickými nemocemi appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek