400 gramů plátů z nasoleného sledě*, 2 cibule, 3-4 kulaté feferonky, pepř, olej
Pláty ze sledě opláchneme a namočíme na deset minut do vody. Vodu vylijeme, znovu je opláchneme a znovu namočíme do čisté vody. Proces zopakujeme ještě dvakrát, nakonec sledě už jen opláchneme. Tímto bychom ho měli zbavit nadměrného množství soli – i když tady vše záleží na osobní chuti, nejlepší je rybu nejdřív ochutnat a pak redukovat její slanost podle toho, jak nám to nejvíc vyhovuje. Cibuli si nakrájíme na kostičky. Feferonky opatrně rozčtvrtíme, celý pepř si nadrtíme. Do vyvařené suché sklenice skládáme vrstvu cibule, na ni vrstvu sleďů, pak to poprášíme pepřem, dáme kousek feferonky a začneme zase cibulí, která by měla být i poslední vrstvou. Na všechno nalijeme kvalitní olej (měl by být bez nějaké výrazné vůně, v našich podmínkách je vhodný slunečnicový), jemně vidličkou přimáčkneme a případně dolijeme ještě trochu tak, aby vše bylo hezky zakryté. Rybí matesy musíme ještě před konzumací odložit alespoň na dva dny do chladu, tři až čtyři jsou ještě lepší, více než týden je zbytečné. Podáváme s pečivem jako studený předkrm. Jestliže nemáme rádi ostré, feferonky vynecháme a nebo jich dáme méně (jednu či půlku na celou sklenici).
* pláty sledě ve slaném nálevu můžeme koupit už přímo vykostěné a nebo si je připravíme ze slanečků. Výhodou druhého postupu je to, že matesy pak jsou bez konzervantů, nevýhodou je pracnost a také to, že nám může nějaká ta kostička uniknout.