Kdy jindy než o Vánocích vyzkoušet tuhle švédskou klasiku? Švédové milují sladké polévky z ovoce dostupného v přírodě. Mezi nejoblíbenější patří borůvková blåbärssoppa či nyponsoppa ze šípků, která slouží jako levný zdroj vitaminu C v dlouhé severské zimě.
Suroviny
šípky 600 g
čerstvé či mražené
crème fraîche
nebo dotuha ušlehaná smetana k podávání
Postup
1
Začněte sušenkami. Troubu předehřejte na 180°C. Mandle vařte 3 minuty ve vroucí vodě. Pak je sceďte, s cukrem vložte do kuchyňského robotu a rozemelte na pastu. Nechte vychladnout.
2
Bílek mírně našlehejte a vmíchejte do něj mandlovou pastu. Hmotou naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte drobná kolečka. Pečte 10–15 minut, až jsou sušenky zpevněné a zlatavé.
3
Šípky rozmixujte (pokud je třeba, přidejte trošku vody) a pak s 1,5 litrem vody vařte 30 minut na mírném ohni.
4
Potom propasírujte, přeceďte přes plátýnko a vraťte do hrnce. Tento krok lze vynechat, pokud šípky předem zbavíte semínek a chloupků. Trochu polévky dejte stranou a rozmíchejte v ní škrob, aby vznikla hladká kašička. Společně s cukrem vraťte do hrnce a vařte ještě 10 minut do mírného zhoustnutí.
5
Podávejte teplé nebo studené s při- pravenými mandlovými sušenkami a porcí crème fraîche či šlehačky.
NĚCO NAVÍC
Polévka jde připravit i ze sušených šípků (přes noc je namočte do studené vody), v tom případě se bude vařit déle.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu