Poprvý jsem tento chlebík jedla u Kako v Bistru proti proudu. Nadchnul mě TAK (!), že jsem Karolínu poprosila o kontakt na pekárnu, odkud jim ho dodávají. Přišla jsem domů a napsala jim email, jestli by byli tak hodní a mohli mi na něj prozradit recept. No. Longstory short. Nemohli. :D Ale poslali mi seznam surovin, a tak jsem se rozhodla zkusit ho prostě sama. Měla jsem ale kliku, ptž mě taky napadlo hledat něco podobnýho na netu a vyběhnul na mě recept mojí oblíbený Sarah Britton (My New Roots). A tak jsem se vrhla do zkoušení a pečení a ladila chuť i strukturu podle sebe, a podle chlebíčku, kterej mě v Bistru okouzlil.
Už je to teda pár let, ale což, na recept se mě stejně pořád ptáte, tak aspoň vás budu mít kam odkazovat a nebudu to muset dávat dohromady z paměti. :)
Dneska mám dvě varianty, ale je fakt, že když mi nějaký semínka, ořechy, vločky… chybí, tak jednoduše improvizuju, a hlídám si jen celkovou váhu všech těhle ingrediencí, abych nemusela měnit poměr zbytku, a taky, aby se mi bochníček pěkně vešel do formy o velikosti 10 x 20 x 7 cm.
Možná vás bude ale zajímat hlavně to, co tu namísto droždí, kvásku a klasickýho lepku funguje tak, že drží všechna hmota krásně pohromadě. Tak za to můžou některý semínka (chia a lněný semínka, který mají schopnost „želírovat“), a taky psyllium.
Jitrocel indický
Psyllium je rozpustná vláknina, která vzniká při čištění obalů semínek jitrocele indickýho (Plantago ovata husk). Má schopnost pojímat vodu (vlhkost), a díky tomu nabobtnávat a vytvářet gel. Z přírodního léčitelství je ale psyllium známý hlavně proto, že se jím léčí trávicí a především vylučovací obtíže.
Jeho schopnost, která tkví ve zvětšování objemu (až 40 násobně) totiž ve střevech způsobuje tlak, a díky tomu dochází k přirozenýmu pohybu střev. V semíčku je tak (rozpustný i nerozpustný) vlákniny i kvůli semínkům a vločkám dost, a jitrocel tu funguje hlavně jako přírodní pojidlo. Důležitý taky je to s psylliem nepřehánět, a ne(zne)užívat ho bez rozumu… Samostatný s vodou jako lék při kolice rozhodně nedoporučuju používat bez vhodný indikace, a už vůbec ne u dětí!
Psyllium seženete určitě ve zdravý výživě, ale taky v lékárně, a to buď jako prášek anebo jako tyhle drobný šupinky. Já ho kupuju třeba u Pakistánců v pražský Sapě.
Bezlepkový semíček bez ořechů
Kromě osvědčený klasiky s ovesnýma vločkama a vlašákama dělávám ještě variantu bez lepku a ořechů, a to ve chvílích, kdy jídelníček maximálně odlehčuju kvůli zhoršenýmu ekzému, kterýmu občas různý alergeny zvlášť v období, kdy je víc stresu, nedělají dobře. A tak jeho základem zůstavají semínka, a vločky, který jsou přirozeně bez lepku.
- 100 g slunečnicových semínek
- 80 g rýžových vloček
- 70 g pohankových vloček
- 70 g hnědých lněných semínek
- 60 g zlatých lněných semínek
- 50 g dýňových semínek
- 40 g konopných semínek
- 20 g chia semínek
- 20 g psyllia (jitrocel indický)
- 400 ml vody
- 50 ml kokosového oleje
- 1 lžíce medu
- 1,5 lžičky himalájské soli
Všechny semínka a vločky, jitrocel, a sůl smíchejte dohromady. Med rozpusťte ve vodě, a směs tím zalijte, přidejte protizánětlivý kokosový tuk a dobře promíchejte. Nechte odležet a vsáknout vodu, zabere to asi 20 minut. Pak dejte do vyložené formy pečicím papírem celé „těsto“, uhlaďte na vrchu do roviny, a pečte v předehřáté troubě na 180°C 30 minut. Pak bochníček opatrně vyklopte z pekáčku, přesuňte ho na plech stranou, která byla původně nahoře, a nechte ho dopékat dalších cca 20-25 minut dozlatova.
Já ho mám nejradši s brusinkovou paštikou! Ale na tu vám sepíšu recept třeba zase příště. :)
Příprava:
1. Navažte si všechny sypké suroviny do mističek.
2. Nalámejte ořechy na menší kousky a vše smíchejte v dostatečně velké míse.
3. Odměřte 400 ml vody a rozmíchejte v ní lžíci medu. Vlijte do směsy vloček, semínek a ořechů.
Dobře promíchejte s 50 ml olivového oleje a nechte asi 20 minut odstát a vláhu vsáknout.
4. Rozehřejte si troubu na 180°C. Vyložte formu pečicím papírem.
5. Vzniklé těsto přendejte do formy a uhlaďte. Pečte 30 minut.
6. Po třiceti minutách bochníček vyklopte z formy na plech a nechte ho dopékat ještě asi 20-25 minut dozlatova. Na mřížce ho pak nechejte vychladnout, ať se vám nezpotí vespod, a hezky celý po okrajích křupe.