Semíček

před 6 roky 87
Semíček

Poprvý jsem tento chlebík jedla u Kako v Bistru proti proudu. Nadchnul mě TAK (!), že jsem Karolínu poprosila o kontakt na pekárnu, odkud jim ho dodávají. Přišla jsem domů a napsala jim email, jestli by byli tak hodní a mohli mi na něj prozradit recept. No. Longstory short. Nemohli. :D Ale poslali mi seznam surovin, a tak jsem se rozhodla zkusit ho prostě sama. Měla jsem ale kliku, ptž mě taky napadlo hledat něco podobnýho na netu a vyběhnul na mě recept mojí oblíbený Sarah Britton (My New Roots). A tak jsem se vrhla do zkoušení a pečení a ladila chuť i strukturu podle sebe, a podle chlebíčku, kterej mě v Bistru okouzlil.

Už je to teda pár let, ale což, na recept se mě stejně pořád ptáte, tak aspoň vás budu mít kam odkazovat a nebudu to muset dávat dohromady z paměti. :)

Dneska mám dvě varianty, ale je fakt, že když mi nějaký semínka, ořechy, vločky… chybí, tak jednoduše improvizuju, a hlídám si jen celkovou váhu všech těhle ingrediencí, abych nemusela měnit poměr zbytku, a taky, aby se mi bochníček pěkně vešel do formy o velikosti 10 x 20 x 7 cm.

Možná vás bude ale zajímat hlavně to, co tu namísto droždí, kvásku a klasickýho lepku funguje tak, že drží všechna hmota krásně pohromadě. Tak za to můžou některý semínka (chia a lněný semínka, který mají schopnost „želírovat“), a taky psyllium.

Jitrocel indický

Psyllium je rozpustná vláknina, která vzniká při čištění obalů semínek jitrocele indickýho (Plantago ovata husk). Má schopnost pojímat vodu (vlhkost), a díky tomu nabobtnávat a vytvářet gel. Z přírodního léčitelství je ale psyllium známý hlavně proto, že se jím léčí trávicí a především vylučovací obtíže.

Jeho schopnost, která tkví ve zvětšování objemu (až 40 násobně) totiž ve střevech způsobuje tlak, a díky tomu dochází k přirozenýmu pohybu střev. V semíčku je tak (rozpustný i nerozpustný) vlákniny i kvůli semínkům a vločkám dost, a jitrocel tu funguje hlavně jako přírodní pojidlo. Důležitý taky je to s psylliem nepřehánět, a ne(zne)užívat ho bez rozumu… Samostatný s vodou jako lék při kolice rozhodně nedoporučuju používat bez vhodný indikace, a už vůbec ne u dětí!

Psyllium seženete určitě ve zdravý výživě, ale taky v lékárně, a to buď jako prášek anebo jako tyhle drobný šupinky. Já ho kupuju třeba u Pakistánců v pražský Sapě.

Bezlepkový semíček bez ořechů

Kromě osvědčený klasiky s ovesnýma vločkama a vlašákama dělávám ještě variantu bez lepku a ořechů, a to ve chvílích, kdy jídelníček maximálně odlehčuju kvůli zhoršenýmu ekzému, kterýmu občas různý alergeny zvlášť v období, kdy je víc stresu, nedělají dobře. A tak jeho základem zůstavají semínka, a vločky, který jsou přirozeně bez lepku.

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 80 g rýžových vloček
  • 70 g pohankových vloček
  • 70 g hnědých lněných semínek
  • 60 g zlatých lněných semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 40 g konopných semínek
  • 20 g chia semínek
  • 20 g psyllia (jitrocel indický)
  • 400 ml vody
  • 50 ml kokosového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1,5 lžičky himalájské soli

Všechny semínka a vločky, jitrocel, a sůl smíchejte dohromady. Med rozpusťte ve vodě, a směs tím zalijte, přidejte protizánětlivý kokosový tuk a dobře promíchejte. Nechte odležet a vsáknout vodu, zabere to asi 20 minut. Pak dejte do vyložené formy pečicím papírem celé „těsto“, uhlaďte na vrchu do roviny, a pečte v  předehřáté troubě na 180°C 30 minut. Pak bochníček opatrně vyklopte z pekáčku, přesuňte ho na plech stranou, která byla původně nahoře, a nechte ho dopékat dalších cca 20-25 minut dozlatova.

Já ho mám nejradši s brusinkovou paštikou! Ale na tu vám sepíšu recept třeba zase příště. :)

Příprava:

1. Navažte si všechny sypké suroviny do mističek.

2. Nalámejte ořechy na menší kousky a vše smíchejte v dostatečně velké míse.

3. Odměřte 400 ml vody a rozmíchejte v ní lžíci medu. Vlijte do směsy vloček, semínek a ořechů.

Dobře promíchejte s 50 ml olivového oleje a nechte asi 20 minut odstát a vláhu vsáknout.

4. Rozehřejte si troubu na 180°C. Vyložte formu pečicím papírem.

5. Vzniklé těsto přendejte do formy a uhlaďte. Pečte 30 minut.

6. Po třiceti minutách bochníček vyklopte z formy na plech a nechte ho dopékat ještě asi 20-25 minut dozlatova. Na mřížce ho pak nechejte vychladnout, ať se vám nezpotí vespod, a hezky celý po okrajích křupe.

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Ostatní Přečtěte celý článek