Škrobová zelenina je zdravá, ale v jídelníčku by neměla dominovat

před 11 měsíce 127
Škrobová zelenina je zdravá, ale v jídelníčku by neměla dominovat

Nenechte se jimi přesvědčit, že byste nikdy neměli jíst škrobovou zeleninu, protože tloustne

Škrobová zelenina byla vždy zdrojem dilemat pro odborníky na výživu. Měly by se brambory, hrášek a kukuřice, zelenina bohatá na živiny, jíst stále méně často, protože obsahují více sacharidů, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi? Některé nové výzkumy se pokusily odhalit rozdíly mezi určitými druhy zeleniny a ovoce, včetně problematických škrobovitých, a jejich vztah k tělesné hmotnosti.

Konzumace ovoce a zeleniny spojená s hubnutím

Výzkumníci sledovali velkou skupinu mužů a žen po více než dvě desetiletí a zadávali dotazníky, aby v pravidelných intervalech hodnotili změny jejich hmotnosti a toho, co jedli. Lidé, kteří během studie zaznamenali zvýšení celkového příjmu zeleniny nebo ovoce, častěji udávali úbytek hmotnosti. Vědci také zjistili, že konzumace určitého ovoce a zeleniny souvisí s hubnutím. Ke ztrátě tělesné hmoty přispěla zejména listová zelenina, brokolice, květák, paprika, mrkev, tofu a další sójové potraviny, bobule, grapefruity, jablka a hrušky.

Hranolky a hranolky „bez viny“

Na druhou stranu účastníci studie, kteří uvedli, že zvýšili příjem brambor, hrachu a kukuřice, měli větší pravděpodobnost, že přiberou kila navíc. U brambor by nebylo vůbec překvapivé, kdyby obsahoval hranolky a chipsy, ale omezil se na nesmažené formy – pečené, vařené nebo šťouchané brambory. Dalo by se tedy dojít k závěru, že konzumace ovoce a zeleniny nezaručí hubnutí.

Nespadněte do bramborové říje

Brambory, hrášek a kukuřice jsou špatné, protože mají více kalorií a sacharidů než jiná zelenina a mají vyšší glykemický index, což znamená, že rychleji zvyšují hladinu cukru v krvi. v krvi při trávení. Ale v žádném případě nejsou sladkosti a být nemohou. Hrách je dobrým zdrojem vlákniny se 4 gramy na 1/2 šálku. Brambory (bílé a sladké) patří mezi nejlepší zdroje draslíku. Tato zelenina má nutriční hodnotu. Problém je, že mnoho lidí na ně příliš spoléhá. Nejedí dostatečně širokou škálu jiných druhů, jako je listová zelenina, brokolice a zelené fazolky, které obsahují spoustu vitamínů a minerálů pro minimální kalorie. Brambory, kukuřice a hrášek jsou levné, mají jemnou chuť a děti je obecně milují, což znamená, že některé rodiny je musí denně podávat. Klíčem k vychutnání tohoto jídla je umírněnost, kontrola porcí a chytré techniky přípravy.

Použijte květák, brokolici nebo cuketu

Pokud si pravidelně pochutnáváte na hromadách bramborové kaše zalité smetanou, pečených bramborách naložených zakysanou smetanou, hrášku v tučných kastrolech a kukuřici namazané máslem, pak je čas na vegetariánský zásah. Místo spárování škrobové zeleniny s jinou stránkou bohatou na sacharidy, jako je rýže nebo těstoviny, si je vychutnejte s neškrobovou zeleninou, jako je květák, brokolice nebo cuketa. Pokud máte rádi hrášek, kupte si také mražené směsi, které obsahují mrkev. Mraženou kukuřici smíchejte se zelenými fazolkami. A pozor na zálivky. Vychutnejte si kukuřici nebo ji místo máslení posypte černým pepřem nebo limetkovou šťávou.

Jezte pečený brambor se slupkou

Jezte pečené brambory se slupkou, abyste získali vlákninu, a pokud jsou velké (jako většina), držte se poloviny jedné na jídlo. Doplňte řeckým jogurtem a jarní cibulkou nebo vyzkoušejte trochu skořice na sladkých bramborách. Nenechte se jimi přesvědčit, že byste nikdy neměli jíst škrobovou zeleninu, protože se po ní tloustne. Některá média dokonce varují zdravé lidi, aby se tomu za každou cenu vyhýbali. Neměli byste se jen tak vzdát kukuřice nebo rychlé večeře z pečených brambor přelitých strouhaným sýrem. Pokud máte rádi tuto zeleninu, zařaďte ji do rotace jídel, ale nezapomeňte zahrnout i listovou zeleninu.

The post Škrobová zelenina je zdravá, ale v jídelníčku by neměla dominovat appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek