Na Cejlonu, ostrově v Indickém oceánu, se rýže podává na mnoho zajímavých způsobů a jedním z nich je i biriyani neboli birjání. 🇱🇰 Jak se tato pochoutka připravuje, vám ve svém video receptu představí šéfkuchař Roman Paulus. Na základ budete potřebovat přepuštěné máslo (ghí), česnek, zázvor a spoustu voňavého koření. Po čase přidáte i jogurt a rajčata. 🍅 Až celou směs orestujete pěkně na barvu, přijde správná chvíli přidat i vařenou basmati rýži a za chvíli můžete podávat. K této smažené rýži se nejvíce hodí ozdoby v podobě smažené šalotky, kešu ořechů a smaženého vařeného vejce. 🥚 Už jste někdy tuto pochoutku vyzkoušeli?
Suroviny:
· 1 lžíce ghí přepuštěné máslo
· 70 g cibule
· 1 lžíce strouhaný zázvor
· 1 lžíce strouhaný česnek
· 0,5 lžičky římský kmín
· 1 × bobkový list
· 1 lžička kardamom
· 2 × zelená pálivá paprička
· 1 × svitek skořice
· 1 lžička kari koření
· 2 lžičky mleté chilli
· 1 lžička mletá kurkuma
· 0,5 × stonek citronová tráva
· 0,5 lžičky černá hořčičná semínka
· 200 g rajčata
· 1 lžíce plnotučný jogurt
· 400 g vařená rýže basmati
· 6 × kari lístek
· 1 lžíce mátové listy
· 1 lžíce koriandr listy
· 1 lžíce pandanové listy (lze vynechat)
· sůl
· pepř
A nezapomeňte se přihlásit k odběru našeho YouTube kanálu pod videem!
Celý recept najdete na webu Kuchyně Lidlu:
https://kuchynelidlu.cz/recept/smazena-ryze-biriyani
Sledujte nás na Instagramu - https://www.instagram.com/lidlcz/
Timecodes
0:00 Úvod
0:10 Příprava základu a zarestování
1:40 Přidání basmati rýže
1:50 Dochucení rýže a dokončení
2:20 Servírování