Špaldové semínkové housky

před 6 roky 90
Špaldové semínkové housky

Nejdůležitější na celým receptu je správně si zadělat kvásek (z droždí). Nespleťte si to s kvasem (z mouky a vody), na který tu máme úplně jiný odborníky! Že jo, Julko? :)

Kvásek radostí nabývá, žije a bublá, když se s ním člověk hned od začátku „mazlí“. Proto jestli se bojíte kynutýho těsta stejně tak, jako jsem se ho kdysi bála já, tak si můžete hvízdnout, anebo i malinko povyskočit, protože vám tu teď prozradím fígl, který mě naučila babička Hanička a se kterým vám každý kynutý těsto vykyne jedna báseň!

Jak na kvásek (z droždí)?

Na kvásek budete potřebovat 4 základní ingredience: droždí, cukr (ten urychluje množení kvasinek), tekutinu (vodu nebo rostlinné/živočišné mléko, podle toho, co děláte a jaký máte recept) a mouku.

Pak doporučuju postupovat následovně:

1. Nejdřív si do hrníčku (mezi prsty) rozdrobte droždí.

Droždí s cukrem.

2. Pak k němu přidejte trochu cukru (všechny míry máte pak dole v receptu) a mačkavými pohyby lžičkou tuhle směs pomalu utřete do kašičky.

Vařila myšička kašičku…

A potom míchejte a mačkejte dál, dokud neuděláte z cukru a droždí řídkou kašičku.

… až z ní byla vodička. Tohle dělá živá kultůra – kvasinky. Jeden gram droždí jich obsahuje asi jednu miliardu. To je slušný, co?

3. Přilijte tekutinu a lžičkou ji rozmíchejte s drožďovou „šťávou“.

Tekuté droždí s moukou.

4. Nakonec přidejte mouku, dobře promíchejte a voilà, máte těstíčko, který za chvilku začne ožívat, tvořit bublinky, a vy z něj nakonec budete mít takový housky, buchty anebo koláče, o kterých se vám dosud ani nesnilo.

Droždí + cukr, tekutina, mouka = smícháno, a 15 minut čekačka.

Dejte mu 15 minut a nechte ho hezky v teple (20–30 °C), ať se pořádně rozjede. Pak utáhne bez problému zbytek ingrediencí i sůl, která jinak kvasinky na rozdíl od cukru ničí. Pokud jste doteď zadělávali kynutý těsto v jedný míse a někdy to nevyšlo, tak tohle mohl být ten problém.

Po 15 minutách vám nabyde takováhle čepice. ;) Když ne, máte staré (mrtvé) droždí. A jo, funguje to podobně i s droždím v prášku, přesto trošku jinak. Povíme si jindy…

Takhle nastartovat kvásek z droždí můžete do každýho kynutýho těsta.

Tak jdem na ty housky, hm? :)

PS: Do těsta můžete přidávat oříšky, semínka, cibuli, česnek, bylinky, koření i třeba rozinky, a vytvářet bulky, dalamánky anebo plíst uzlíky jako já. Tohle berte jako základní recept na houstičky se semínkama, který mi prostě z těch mých pokusů chutnají nejvíc.

Příprava:

1. Nechte vzejít kvásek podle postupu, který jsem popsala v úvodu receptu. Bude vypadat nějak takhle.

2. Rozehřejte si přepuštěné máslo.

3. Navažte si zbytek ingrediencí.

Postup:

1. Do velké mísy nasypte špaldovou mouku a prosyjte hladkou pšeničnou. Přidejte lněná, dýňová a slunečnicová semínka i sůl.

2. Přilijte kvas, polovinu vody, olej, vajíčko (drobet si ho nechte na závěrečný pomašlování housek) a přepuštěné máslo.

3. Promíchejte, přilijte zbytek vody a prohněťte v těsto.

Fáze I. – smíchání ingrediencí, část vody nechaná stranou.

Fáze II. – všechny ingredience zadělávejte pomalu pospolu, vč. zbytku vody.

Fáze III. – zadělané těsto.

TIP: Těsto můžete zpracovat i v robotu, ale protože obsahuje hodně semínek, tak aby se úplně nerozdrtily, a protože s kynutým těstem ať už z kvásku anebo kvasu se musí vážně opatrně, nechte ho hníst jen velmi pomalu (rychlost 1, max. 2, a jenom chvilinku, asi 2 minuty) tak, aby se takhle spojilo, jak vidíte na obrázku nahoře. Hravě to ale zvládnete v ruce jako já na chalupě bez robotu. :)

4. Pomoučněte si trochu vál nebo pracovní desku, těsto na ni vyklopte a jemně zapracujte do úhlednýho balíčku.

5. Stranou, která má od pohledu sklady a nerovný povrch (ten, co vidíte na fotce nahoře), tou dejte balíček na dno zpátky do mísy a z vrchu navlhčete trochu vodou, ať těsto neoschne. Přikryjte čistou utěrkou.

Těsto nechte na teplejším místě hodinu a půl kynout – nebo do tý doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

TIP: Já těsto na chalupě nechávám kynout na štokrleti u krbu, přikrytý utěrkou, kterou neodkrejvám, abych nevyvětrala vlhko.

TIP: Vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem a je nadýchané jako peřinka.

6. Z těsta si pak vytvořte osm stejně velkých bochánků.

TIP: Já těsto vždycky lehce rozválím do hada a pak ho nakrájím, vytvořím zhruba stejně velký bulky a ty vrátím do mísy pod utěrku. Nepoužívejte zbytečně mouku a pracujte rychle, ať nemáte houstičky tvrdý a vysušený. Bochánky, ze kterých nemotáte uzlíčky, nechávejte přikryté utěrkou, ať těsto neosychá.

7. Každý uzlíček, houstičku pak motám stejným způsobem:

Vezmu jeden bochánek, a než ho rozválím do hada, lehce ho v rukách smotám a zaroluju skladem navrch, který prsty zmáčknu, aby neměl žádný sklady a v troubě se pak houska nehezky nerozklížila.

Teprve pak těsto rozválím do hada.

A v jeho první třetině udělám uzlík s dostatečně velkým okem, kterým pak protáhnu zprava kolem menšího cancourku zbylý konec, a trošku utáhnu.

A voilà, uzlíček à la houstička je na světě!

8. Rozehřejte troubu na 200 °C a postupně umotejte všechny houstičky.

9. Rozložte si pečicí papír na plech, uzlíčky na něj rozprostřete, potřete rozkvedlaným vejcem s troškou vody, posolte maldonskou solí. Nechte 10–15 min nakynout pod utěrkou.

10. Houstičky pečte dozlatova 13–15 minut, podle velikosti.

TIP: Pokud byste z uvedeného množství dělali jen 4 větší housky, bude pečení trvat 15–18 minut.

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Ostatní Přečtěte celý článek