Nejdůležitější na celým receptu je správně si zadělat kvásek (z droždí). Nespleťte si to s kvasem (z mouky a vody), na který tu máme úplně jiný odborníky! Že jo, Julko? :)
Kvásek radostí nabývá, žije a bublá, když se s ním člověk hned od začátku „mazlí“. Proto jestli se bojíte kynutýho těsta stejně tak, jako jsem se ho kdysi bála já, tak si můžete hvízdnout, anebo i malinko povyskočit, protože vám tu teď prozradím fígl, který mě naučila babička Hanička a se kterým vám každý kynutý těsto vykyne jedna báseň!
Jak na kvásek (z droždí)?
Na kvásek budete potřebovat 4 základní ingredience: droždí, cukr (ten urychluje množení kvasinek), tekutinu (vodu nebo rostlinné/živočišné mléko, podle toho, co děláte a jaký máte recept) a mouku.
Pak doporučuju postupovat následovně:
1. Nejdřív si do hrníčku (mezi prsty) rozdrobte droždí.
2. Pak k němu přidejte trochu cukru (všechny míry máte pak dole v receptu) a mačkavými pohyby lžičkou tuhle směs pomalu utřete do kašičky.
A potom míchejte a mačkejte dál, dokud neuděláte z cukru a droždí řídkou kašičku.
3. Přilijte tekutinu a lžičkou ji rozmíchejte s drožďovou „šťávou“.
4. Nakonec přidejte mouku, dobře promíchejte a voilà, máte těstíčko, který za chvilku začne ožívat, tvořit bublinky, a vy z něj nakonec budete mít takový housky, buchty anebo koláče, o kterých se vám dosud ani nesnilo.
Dejte mu 15 minut a nechte ho hezky v teple (20–30 °C), ať se pořádně rozjede. Pak utáhne bez problému zbytek ingrediencí i sůl, která jinak kvasinky na rozdíl od cukru ničí. Pokud jste doteď zadělávali kynutý těsto v jedný míse a někdy to nevyšlo, tak tohle mohl být ten problém.
Takhle nastartovat kvásek z droždí můžete do každýho kynutýho těsta.
Tak jdem na ty housky, hm? :)
PS: Do těsta můžete přidávat oříšky, semínka, cibuli, česnek, bylinky, koření i třeba rozinky, a vytvářet bulky, dalamánky anebo plíst uzlíky jako já. Tohle berte jako základní recept na houstičky se semínkama, který mi prostě z těch mých pokusů chutnají nejvíc.
Příprava:
1. Nechte vzejít kvásek podle postupu, který jsem popsala v úvodu receptu. Bude vypadat nějak takhle.
2. Rozehřejte si přepuštěné máslo.
3. Navažte si zbytek ingrediencí.
Postup:
1. Do velké mísy nasypte špaldovou mouku a prosyjte hladkou pšeničnou. Přidejte lněná, dýňová a slunečnicová semínka i sůl.
2. Přilijte kvas, polovinu vody, olej, vajíčko (drobet si ho nechte na závěrečný pomašlování housek) a přepuštěné máslo.
3. Promíchejte, přilijte zbytek vody a prohněťte v těsto.
TIP: Těsto můžete zpracovat i v robotu, ale protože obsahuje hodně semínek, tak aby se úplně nerozdrtily, a protože s kynutým těstem ať už z kvásku anebo kvasu se musí vážně opatrně, nechte ho hníst jen velmi pomalu (rychlost 1, max. 2, a jenom chvilinku, asi 2 minuty) tak, aby se takhle spojilo, jak vidíte na obrázku nahoře. Hravě to ale zvládnete v ruce jako já na chalupě bez robotu. :)
4. Pomoučněte si trochu vál nebo pracovní desku, těsto na ni vyklopte a jemně zapracujte do úhlednýho balíčku.
5. Stranou, která má od pohledu sklady a nerovný povrch (ten, co vidíte na fotce nahoře), tou dejte balíček na dno zpátky do mísy a z vrchu navlhčete trochu vodou, ať těsto neoschne. Přikryjte čistou utěrkou.
Těsto nechte na teplejším místě hodinu a půl kynout – nebo do tý doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
TIP: Já těsto na chalupě nechávám kynout na štokrleti u krbu, přikrytý utěrkou, kterou neodkrejvám, abych nevyvětrala vlhko.
TIP: Vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem a je nadýchané jako peřinka.
6. Z těsta si pak vytvořte osm stejně velkých bochánků.
TIP: Já těsto vždycky lehce rozválím do hada a pak ho nakrájím, vytvořím zhruba stejně velký bulky a ty vrátím do mísy pod utěrku. Nepoužívejte zbytečně mouku a pracujte rychle, ať nemáte houstičky tvrdý a vysušený. Bochánky, ze kterých nemotáte uzlíčky, nechávejte přikryté utěrkou, ať těsto neosychá.
7. Každý uzlíček, houstičku pak motám stejným způsobem:
Vezmu jeden bochánek, a než ho rozválím do hada, lehce ho v rukách smotám a zaroluju skladem navrch, který prsty zmáčknu, aby neměl žádný sklady a v troubě se pak houska nehezky nerozklížila.
Teprve pak těsto rozválím do hada.
A v jeho první třetině udělám uzlík s dostatečně velkým okem, kterým pak protáhnu zprava kolem menšího cancourku zbylý konec, a trošku utáhnu.
A voilà, uzlíček à la houstička je na světě!
8. Rozehřejte troubu na 200 °C a postupně umotejte všechny houstičky.
9. Rozložte si pečicí papír na plech, uzlíčky na něj rozprostřete, potřete rozkvedlaným vejcem s troškou vody, posolte maldonskou solí. Nechte 10–15 min nakynout pod utěrkou.
10. Houstičky pečte dozlatova 13–15 minut, podle velikosti.
TIP: Pokud byste z uvedeného množství dělali jen 4 větší housky, bude pečení trvat 15–18 minut.