Štítná žláza má největší radost z terapie potravou bohatou na jód

před 11 měsíce 58
Štítná žláza má největší radost z terapie potravou bohatou na jód

Potraviny bohaté na jód a selen se doporučují každému, kdo má problém se štítnou žlázou, která produkuje hormony zodpovědné za regulace metabolismu celého těla

Strava s dostatečným množstvím jodizované soli, zelené listové zeleniny, mořských ryb a selenu je nepostradatelnou součástí zdravé výživy lidí trpících špatnou funkcí štítné žlázy. Jód je jedním z nejdůležitějších prvků pro dobré fungování štítné žlázy a podle Světové zdravotnické organizace je doporučené množství jódu pro zdravého dospělého člověka asi 150 mikrogramů.

Žláza, která reguluje metabolismus celého těla

Štítná žláza produkuje hormony T3 trijodtyronin a T4 tyroxin, které regulují metabolismus celého těla. Základem dobré léčby štítné žlázy je správná výživa s dostatečným množstvím jódu a selenu. Jídlo, které jíte, může mít někdy negativní vliv na fungování léků používaných k léčbě štítné žlázy, protože je možné, že některé prvky potravy zpomalují vstřebávání léků. Má se například za to, že železo a vápník mohou nepříznivě ovlivnit působení léků. Odborná rada je užívat lék nalačno, ráno. Také některé druhy potravin mají lepší vliv na práci štítné žlázy a některým, jako jsou masové vnitřnosti, je třeba se vyhýbat.

Proč je jód důležitý pro funkci štítné žlázy

Role jódu v procesu dobrého fungování štítné žlázy je nezastupitelná vzhledem k tomu, že hormony T3 a T4 obsahují ve svém složení jód. Při nedostatku jódu nemůže štítná žláza vylučovat potřebné množství hormonů, což má za následek hypotyreózu nebo oslabení funkce štítné žlázy. Naopak, když štítná žláza produkuje více hormonů – dochází k hypertyreóze nebo zvýšené funkci štítné žlázy.

Jen jodizovaná kuchyňská sůl

Jód je nepostradatelnou součástí dobrého fungování štítné žlázy. Většina lidí přijímá dostatečné množství jódu potravou, nejčastěji prostřednictvím ryb a mléčných výrobků. Doporučuje se používat jodizovanou kuchyňskou sůl. Podle oficiálních zákonů by se nejodizovaná sůl neměla objevit na trhu v Srbsku. Předpokládá se, že pesticidy a potravinářské přísady zpomalují vstřebávání jódu, který má schopnost odstraňovat těžké kovy z těla.

Zelená listová zelenina je zdrojem hořčíku

Zelená listová zelenina, jako je špenát nebo salát, jsou vynikajícím zdrojem hořčíku a dalších minerálů nezbytných pro zdraví. Závratě, svalové křeče, rychlý nebo pomalý srdeční tep jsou jedny z prvních příznaků, že tělu chybí hořčík.

Ořechy poskytují selen

Mandle, vlašské ořechy nebo dýňová semínka jsou výborným zdrojem železa, a to nejen železa, ale také selenu – dalšího minerálu nezbytného pro dobré fungování štítné žlázy. K uspokojení denní potřeby selenu stačí jen pár mandlí. Na tento minerál jsou bohaté para ořechy, treska, krevety, tuňák, losos, kuřecí maso, jehněčí vejce a krůtí maso. Odborníci tvrdí, že naše oblast není bohatá na selen, minerál, který také zabraňuje stárnutí kůže, svalů a mozku tím, že chrání buňky před oxidací. Důležitou roli hraje také v prevenci srdečních chorob a v játrech podporuje vylučování toxinů.

Mořské ryby a mořské plody

Ryby, krevety a mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem jódu. Doporučuje se užívat např. mořské řasy v mírném množství, protože nadměrný příjem může vést ke zhoršení stavu.

Kale je mírná strumogenní sloučenina

Kapusta je považována za jednu z nejlepších potravin pro zdraví. Kale je však mírná struma a strumi jsou sloučeniny, které štítné žláze znesnadňují tvorbu vlastních hormonů. Tyto sloučeniny se také nacházejí v zelí, růžičkové kapustě, brokolici, květáku, zelenině. Tato zelenina je bohatá na vitamíny a je nezbytným prvkem zdravé výživy, proto se doporučuje připravovat ji v páře nebo vařenou, protože teplo eliminuje strumu.

Sója může poškodit žlázu

V některých případech mohou určité sloučeniny v sójových produktech, jako je sójové mléko nebo edamam, narušit schopnost štítné žlázy produkovat hormony.. Odborníci tvrdí, že k tomu dochází pouze v případě, že nepřijímáte dostatek jódu a jíte velké množství sóji. Stejně jako u kapusty a zelí, pokud máte hladinu jódu v pořádku, sóji se pravděpodobně bát nemusíte.

Vyhněte se drobům

Masové droby – ledviny, játra atd., jsou plné kyseliny lipoové. Nadbytek této kyseliny by mohl narušit fungování štítné žlázy, protože kyselina lipoová může ovlivnit léky, které regulují fungování štítné žlázy.

Lepek – opatrnost při autoimunitních onemocněních

Lepek je protein, který se nachází v pšenici, žitu a ječmeni. Pokud nemáte celiakii, lepek pravděpodobně neovlivní vaši štítnou žlázu. Ale lidé s celiakií mohou někdy mít jiné autoimunitní poruchy, jako je Hashimotova choroba a Gravesova choroba.

The post Štítná žláza má největší radost z terapie potravou bohatou na jód appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek