Sušené švestky se jedí jen v omezeném množství, a to i o Vánocích

před 11 měsíce 110
Sušené švestky se jedí jen v omezeném množství, a to i o Vánocích

Sušené švestky nám mohou pomoci udržet zdravý gastrointestinální trakt, snížit hladinu glukózy v krvi a „špatný cholesterol“

Sušené švestky v našich končinách patří k tradičním pochoutkám, které se používají k oslazení vánočních svátků, zejména na Štědrý den, kdy je půst. Na Štědrý večer se tradičně nosí na stůl košík s jablky, pomeranči, vlašskými ořechy a sušeným ovocem, jako jsou fíky, hrozny, meruňky a švestky, a vše, co si z košíku vezmeme, je symbolem pevného zdraví. Dehydrované, sušené švestky se dají používat dlouhodobě, a pokud je budete skladovat hermeticky uzavřené v dóze, v lednici, vydrží až rok. Švestky jsou naším národním symbolem a nepoužívají se jen k Vánocům, ale hojně se využívají i jako přírodní léčivo.

Sušené švestky jsou bohaté na vitamíny a minerály

Kvůli účinku na gastrointestinální trakt by se švestky měly jíst v omezeném množství, od dvou do pěti na porci. Pokud jde o nutriční hodnotu, porce 5 švestek obsahuje:

Kalorie – 114
Bílkoviny: – 1 gram
Tuk – 0 gramů
Sacharidy – 30 gramů
Vláknina – 3 gramy
Cukr – 18 gramů.
Sušené švestky jsou také dobrým zdrojem vitamínů A, C, K, B6, železa, manganu a mědi. Jsou bohaté na draslík, minerál, který pomáhá správně fungovat našim svalům, nervům a srdci. Konzumací čtyř až pěti sušených švestek získáme asi 280 mg draslíku, tedy asi 12 procent našeho denního doporučeného příjmu.

Potenciální zdravotní přínosy sušených švestek

Sušené švestky obsahují většinou stejné vitamíny a minerály jako čerstvé. Mnoho studií se však zaměřuje na sušené švestky, když se snaží potvrdit pozitivní účinky konzumace ovoce, a toto jsou některé z potenciálních zdravotních přínosů konzumace sušených švestek podpořených výzkumem:

Zlepšení zdraví trávicího traktu – Sušené švestky jsou dobrým zdrojem nerozpustné i rozpustné vlákniny. Nerozpustná vláknina pomáhá udržovat pravidelné vyprazdňování, zatímco rozpustná vláknina pomáhá mírnit trávení a vstřebávání živin z potravy. Sušené švestky obsahují také sorbitol a kyselinu chlorogenovou, které mohou zvýšit frekvenci stolice. Konzumace jedné nebo dvou porcí sušených švestek nám může pomoci udržovat zdravý gastrointestinální trakt pravidelným vyprazdňováním.

Podpora zdraví kostí – Podle klinických studií mohou antioxidační a protizánětlivé vlastnosti sušených švestek pomoci předcházet úbytku kostní hmoty a pomáhat udržovat zdravou hustotu a tvorbu kostí. Vyšší množství vitamínu K v sušených švestkách také pomáhá zlepšit zdraví kostí.

Antioxidační ochrana – Sušené švestky jsou bohaté na antioxidanty, zejména dvě kyseliny kafeoylchinové – kyselinu nechlorogenovou (kyselina 3-kafeoylchinová) a kyselinu chlorogenovou (kyselina 5-kafeoylchinová). Mohou pomoci snížit hladinu glukózy v krvi a LDL cholesterolu („špatný cholesterol“)a zároveň chrání naše buňky před poškozením, které může vést k onemocnění.

Potenciální rizika sušených švestek

Přestože potenciální zdravotní přínosy sušených švestek jsou povzbudivé, existují také určitá rizika. Poraďte se se svým lékařem a zvažte následující, než zařadíte sušené švestky do pravidelného jídelníčku:

Zvýšené riziko průjmu – Příliš mnoho sušených švestek a jiného sušeného ovoce, jako jsou rozinky a fíky, může způsobit nebo zhoršit průjem kvůli vysokému obsahu vlákniny a sorbitolu. Obojí může mít na tělo projímavý účinek.

Zvýšené riziko gastrointestinálních potížíU některých lidí může užívání polyalkoholů, jako je sorbitol, způsobit nadýmání, plynatost, mírnou nevolnost, středně těžké až těžké žaludeční křeče nebo zvracení.. Sušené švestky mají 14,7 g sorbitolu na 100 gramů a pouze 5 gramů sorbitolu může potenciálně způsobit nadýmání. Konzumace 20 gramů nebo více sorbitolu může vést k těžkým křečím.

Zvýšená expozice akrylamidu – Akrylamid je chemická látka, která se může přirozeně vyvíjet v potravinách, když jsou zahřáté na vysokou teplotu. Vzniká interakcí cukru a určité aminokyseliny zvané asparagin. Chemická látka akrylamid může při požití zvýšit riziko rakoviny. Vystavení akrylamidu můžete snížit pozorným čtením etiket nebo výběrem sušených švestek sušených při nižších teplotách.

The post Sušené švestky se jedí jen v omezeném množství, a to i o Vánocích appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek