Syntetické maso: klady a zápory kultivovaného steaku

před 10 měsíce 48
Syntetické maso: klady a zápory kultivovaného steaku

Jsou tací, kteří jsou proti tomu bez ohledu na to, někteří pro ideologii, někteří proto, že ještě nepochopili, co to je, a mají přirozenou nedůvěru k tomu, co neznají: mluvíme o syntetické maso. Tento proteinové jídlo mohl brzy přidat do seznamu Nové jídlo, Ale co to je? Může to skutečně poškodit vaše zdraví? Jaké jsou výhody a nevýhody syntetického masa? Zde je vše, co potřebujete vědět.

Kultivované maso, vše, o čem potřebujete vědět maso vypěstované v laboratoři

Syntetické maso je velmi podobné masu zvířat, ale k jeho výrobě není nutné porážet žádná hospodářská zvířata. Ve skutečnosti se tomu také říká kultivované maso nebo z laboratoře, protože se skutečně vyrábí in vitro. Pojďme zjistit více.

Co je syntetické maso (a co není)

Fotografie Shutterstock | tilialucida

V anglosaském světě se tomu říká čisté maso (čisté maso) nebo také maso kultivované, maso pěstované v laboratoři, zdravé maso, maso bez porážky, maso pěstované na kádi, maso in vitro, maso na bázi buněk a syntetické maso. Syntetické maso vypěstované v laboratoři má proto nejen v Itálii různé názvy.

Řekněme, že odkaz na čisté maso souvisí s výrobními cykly, s tím, že je kontrolovaný a méně podléhá bakteriální kontaminaci, ale především proto, že při jeho výrobě nedochází k zabíjení nebo špatnému zacházení se zvířaty.

Tak co je syntetické maso? Zdroj bílkovin Nový (jako nové cvrččí mouka), potravina vytvořená v laboratoři za použití vytrvalostní buňky. Tato technika je již známá a používaná v regenerativní medicíně. Buňky se odebírají z (živého) svalu a pěstují se v bioreaktoru v chráněném prostředí, které reprodukuje vlastnosti zvířecího těla.

Tyto buňky jsou pak krmeny bílkovinami a živinami, které jim umožňují množit se a dokonce celý proces opakovat.

Rozdíly s „zeleninovým masem“

Fotografie Shutterstock | etorres

Nemělo by docházet k záměně mezi syntetickým masem a rostlinné maso protože posledně jmenovaný nemá nic živočišného, ​​jde o potravinu vyrobenou z rostlinných bílkovin získaných z luštěnin nebo obilovin.

Tak seitanA pšeničná svalovinanebo sójové deriváty jako např tofu A tempehjsou rostlinné potraviny ideální pro ty, kteří následují aveganská výživa vzhledem k tomu, že uspokojují potřeby bílkovin, aniž by do jídelníčku zaváděly potraviny živočišného původu.

Syntetické maso a spotřebitelská cena

Fotografie Shutterstock | Alexandr Popel

Vzhledem ke specifičnosti této potraviny, která stále není příliš rozšířená, má v současnosti kultivované maso vyšší cenu než konvenční maso. Pokud ale vezmeme v úvahu technologický pokrok a nárůst spotřeby této potraviny v dalších letech, je i cena předurčena k poklesu.

Výhody a nevýhody: klady a zápory syntetického masa

Fotografie Shutterstock | Mironov Vladimír

Podívejme se nyní výhody a nevýhody syntetického masa. Jak jsme již zmínili, hlavní výhodou pěstování masa in vitro je mít maso zdroj živočišných bílkovinbez týrání, bez způsobení utrpení zvířatům. Pak je tu faktor znečištění, intenzivní zemědělství je problém z hlediska životního prostředí.

A nesmíme zapomenout na výrobní časy: a syntetický masový burger je hotová za pár týdnů oproti roku a půl v případě „přirozeného“ chovu.

Pak je tu množství vyrobeného jídla. A to znamená, že se to odhaduje Z jediné buňky lze získat 10 tisíc kilo masa. To znamená, že budeme moci snadněji nasytit rostoucí globální populaci. Můžeme tedy říci, že syntetické maso je udržitelnější.

Ony nevýhody syntetického masa? Vzhledem k tomu, že výsledkem laboratorní kultivace je maso ve všech ohledech, odpůrci tvrdí, že nechutná stejně. Ale ti, kteří to ochutnali se zavřenýma očima, aniž by věděli, co se říká, že je to maso.

Pak jsou tu ti, kteří se obávají nadměrného užívání růstových hormonů, ale je třeba říci, že jde o kontrolované užívání (navíc jde o riziko přítomné také u masa z farmových chovů intenzivní) a nové technologie mají za cíl snížit jejich množství.

Další nevýhoda je pro gurmány, kteří milují klasická jídla. Od té doby nejsou tam žádné kostiněkteré recepty, kde je tato složka zásadní, jako např Florentský steak nebylo by možné vařit.

Je pro vás syntetické maso špatné?

Fotografie Shutterstock | Valentýn Volkov

Otázka, kterou si mnoho lidí klade, je: syntetické maso je pro vás špatné? Ne více než maso získané z porážky. Je třeba se vyvarovat nadměrné konzumace. Je to stejný produkt, v buněčném vyjádření. Ve skutečnosti existují výhody týkající se nepřítomnosti možných kontaminantů (viz viry, bakterie, priony).

A pak je třeba připomenout, že nejde o GMO, geneticky modifikovaný organismus, při pěstování syntetického masa neexistují žádné postupy genetického inženýrství. Alespoň v tuto chvíli.

The post Syntetické maso: klady a zápory kultivovaného steaku appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek