Tartaletky z pohankové mouky s mléčnou rýží a ostružinami

před 1 rok 64
Tartaletky z pohankové mouky s mléčnou rýží a ostružinami

Křehký košíček plněný krémovou mléčnou rýží? Dokonale zralé šťavnaté ostružiny ovoněné citronovým tymiánem? Uf, z té kombinace se nám úplně zamotala hlava! Takový dezert si rozhodně necháme líbit. 

Suroviny

smetana ke šlehání 150 ml

40%

vanilkový lusk 0.5 ks

podélně rozříznutý, semínka vyškrábnutá

citronová kůra

z 1/2 citronu, v proužcích

máslo

změklé, na vymazání formiček

máslo 50 g

rozpuštěné, zchladlé

mouka pohanková hladká 300 g

+ na podsypání

citronová štáva

podle chuti

citronový tymián 1 snítka

lístky odrhnuté

Postup

1

Vlijte do rendlíku mléko a smetanu, přidejte cukr, bobkový list a vanilkový lusk. Přiveďte těsně pod bod varu, pak stáhněte z ohně, přiklopte a nechte nejméně 15 minut stát, aby směs natáhla vůni koření. Máte-li čas, nechte koření ve směsi louhovat několik hodin.

2

Na těsto prošlehejte vejce, 40 ml vody, cukr, sůl a máslo. Postupně přidávejte pohankovou mouku. Na pomoučené pracovní ploše hněťte těsto, dokud nepřestane lepit, podle potřeby podsypte další moukou. Zabalte těsto do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladu.

3

Vylovte z mléčné směsi vanilkový lusk a bobkový list. Vložte citronovou kůru, špetku soli a rýži, promíchejte. Vařte na mírném ohni 1 hodinu, až je rýže měkká a kaše hustá. Během vaření míchejte. Z hotové kaše vyjměte kůru.

4

Předehřejte troubu na 175 °C. Vychlazené těsto vyjměte a na podsypané pracovní ploše rozválejte tak, abyste jím vyložili 8 formiček o průměru 10–12 cm. Vymažte každou formičku máslem, vložte do ní těsto a vytvarujte podle formy. Navrch každé položte pomačkaný pečicí papír, zatižte jej (např. suchými fazolemi) a 5 minut předpékejte na slepo. Pak odstraňte papír se zátěží a pečte další 2 minuty. Do každé formy vložte asi 3 lžíce uvařené mléčné rýže a vraťte na 10 minut do trouby.

5

Do rendlíku vsypte ostružiny, cukr, podlijte trošku vody a 5 minut povařte. Okyselte podle chuti. Na každou tartaletku naložte ostružiny, pokapejte šťávou z ostružin a posypte lístky tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo

Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici. ...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek