Těchto 6 potravin také zhoršuje příznaky menopauzy

před 1 rok 37
Těchto 6 potravin také zhoršuje příznaky menopauzy

Pokaždé, když žena sáhne po méně zdravých potravinách a určitých potravinách, příznaky menopauzy se mohou zhoršit a stát se ještě nesnesitelnějšími.

Příznaky menopauzy se mohou zhoršit pokaždé, když žena sáhne po méně zdravém jídle, a odborníci vyzdvihují 6 potravin, kterým je třeba se v menopauze vyhnout. Návaly horka a nespavost patří k obtížným a obtěžujícím symptomům menopauzy, které se však dají ovládat, pokud se například vyhýbáte nezdravému jídlu.

Příznaky menopauzy se snáze snášejí s vyváženou stravou

Zdravá, dobře vyvážená strava je obecně dobrá pro všechny lidi, ale zejména pro ženy, které právě vstupují do menopauzy nebo jím procházejí, poznamenávají odborníci.

Dobrá výživa může mít velký vliv na to, jak se žena cítí a jak se vyrovnává s příznaky menopauzy, jako jsou změny nálad, návaly horka a vyčerpání, stejně jako nadýmání a možné přibírání na váze. Ženy v menopauze by se měly ujistit, že jedí dostatek celozrnných výrobků, čerstvého ovoce a zeleniny a chudých bílkovin pro optimální zdraví, říká Amy Jamieson-Petonic, nutriční terapeutka a fyzioložka.

Tato rada je podpořena studií 400 žen po menopauze, zdokumentovaná v článku publikovaném v časopise Menopauzaa kdo to objevil ženy, které konzumovaly více ovoce a zeleniny, měly menší pravděpodobnost problémů s příznaky menopauzy než ženy, jejichž strava obsahovala více tučných jídel a sladkostí. Snížení spotřeby těchto a některých dalších potravin by mohlo zmírnit mnoho nepohodlí spojených s tímto přirozeným procesem a pomoci ženám zůstat zdravé po mnoho let.

Potraviny, které mohou příznaky menopauzy zhoršit

1. Zpracované potraviny – Chipsy a sušenky mohou být velmi chutné, ale obvykle jsou bohaté na sodík, plné přidaného cukru nebo obojího, což může způsobit zadržování vody v těle a ženy se cítí nafouklé, připomínají odborníci. Pokud je nutná svačina, měli byste zkusit zdravější alternativu, jako je nakrájené ovoce, mrkev nebo okurka s hummusem, několik celozrnných sušenek s arašídovým máslem… tyto potraviny uspokojí potřebu svačiny, aniž by vyvolaly příznaky menopauzy.

2. Kořeněné jídlo – Než do pokrmu přidáte velmi ostrou omáčku, jako je salsa nebo lutenica, měli byste si to dobře rozmyslet. Potraviny, které jsou na žebříčku potravin generujících teplo vysoko, mohou způsobit pocení, návaly horka a další příznaky návalů horka., podle amerického Národního institutu pro stárnutí. Pokud si chcete jídlo trochu okořenit, vynechejte pálivé koření a nahraďte je kmínem, kari, kurkumou a bazalkou, radí nutriční specialistka Amy Jamieson-Petonic.

3. Rychlé občerstvení – Rychlé občerstvení se může zdát výhodné, pokud spěcháme, ale jejich ingredience často obsahují obrovské množství tuku. Tučná jídla mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění, což je stav, který ženám hrozí již po menopauze. Tyto potraviny mohou také způsobit přibírání na váze, což také zhoršuje příznaky menopauzy. Mnohem lepší řešení je brát si jídlo z domova, takže místo cheeseburgeru je zdravější dát si chlebíček s kuřecím masem v celozrnné housce a salátem a rajčetem.

4. Alkohol – I když nemusí být nutné vzdát se všech koktejlů a vína, existuje mnoho dobrých důvodů, proč držet svou konzumaci alkoholu umírněnou – jeden drink denně nebo méně. Ženy, které pijí dva až pět drinků denně, mají 1,5krát vyšší riziko rakoviny prsu než ty, které nepijí vůbec, a tvrdé nápoje mohou zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Některé ženy navíc zjišťují, že alkohol je činí náchylnějšími k návalům horka. Výživoví poradci proto radí nahradit „prudký“ střikem bílého vína, které má méně alkoholu než většina standardních nápojů.

5. Kofein – Nemůžete se obejít bez první ranní kávy? To je vše pochopitelné, ale měli byste také vědět, že káva může zhoršit příznaky menopauzy. Klinická studie majonéza zveřejněné v časopise Menopauza zjistili, že ženy v menopauze, které konzumovaly kofein, měly více problémů s návaly horka než ženy, které jej nekonzumovaly. Horký nápoj místo kávy, může to být šálek zázvorového nebo mátového čaje, oba bez kofeinu. Nebo pokud se káva pije, aby vám ráno dodala energii do nového dne, možná by nebylo špatné ji nahradit rychlou chůzí.

6. Tučné maso „Kromě toho, že potraviny jako slanina jsou bohaté na nasycené tuky, mohou snížit hladinu serotoninu v těle, a když serotonin klesne, cítíme se naštvaní, nevrlí a podráždění,“ říká nutriční specialistka Amy Jamieson-Petonic. Když kupujete maso, vynechejte tučné kusy a ty namazané sádlem, protože telecí, kuřecí, rybí a krůtí maso, stejně jako mleté ​​hovězí, jsou zdravější.

Potraviny, které jsou dobré pro ženy v období menopauzy, jsou dobré v jakékoli fázi života ženy. Pokud si žena osvojí zdravé stravovací návyky již před menopauzou, bude se po letech těšit lepšímu zdraví, a to i během menopauzy.

The post Těchto 6 potravin také zhoršuje příznaky menopauzy appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek