Těmito potravinami lze zmírnit nadýmání, křeče a plynatost

před 11 měsíce 70
Těmito potravinami lze zmírnit nadýmání, křeče a plynatost

Nepříjemný pocit nadýmání je někdy důsledkem zvýšeného stresu, některé potraviny dokážou zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku, upravit trávicí systém a nadýmání

Nadýmání a nepříjemná plynatost jsou většinou neškodné povahy. Základem tohoto problému, který se může periodicky objevovat, je především používání určitých druhů potravin, zejména známých potravin, fazolí, sycených nápojů, smažených jídel, pochutin. Nepříjemný pocit nadýmání je někdy důsledkem zvýšeného stresu. Kromě potravin, které přispívají k pocitu nadýmání, existují i ​​potraviny, které mohou usnadnit trávení a zbavit nás pocitu nadýmání.

Avokádo proti nadýmání

Avokádo je potravina bohatá na draslík, který kontroluje hladinu sodíku v těle. Draslík je elektrolyt, který je nezbytný pro normální fungování nervů a svalů. Sodík spolu s dalšími elektrolyty reguluje acidobazický stav a vodní rovnováhu v těle. Pokud tento systém funguje lépe, dochází k menšímu nadýmání.

Banán před jídlem

Banány jsou také bohaté na draslík. Výzkum ukázal, že ženy, které užívaly banán před každým jídlem, trpěly méně nadýmáním. Banány jsou také považovány za bohaté na střevní bakterie, které uklidňují plynatost.

Celer snižuje zánět ve střevech

Pokud trpíme plynatostí a zažívacími potížemi, doporučuje se konzumovat trochu celeru, který zajistí dostatečné množství vody a povzbudí proces trávení. Celer je potravina, která nám poskytuje flavonoidy, které mají sílu snížit zánět ve střevech.

Kurkuma reguluje trávení

Kurkuma je koření, které dává kari jeho výraznou žlutou barvu. Kurkumin je látka, která je v této rostlině hojná a která dodává kurkumě její specifickou chuť, barvu a vůni. Kurkumin je koření a léčivý prostředek. Studie ukazují, že kurkumin může zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku, nepohodlí, regulovat trávicí systém a nadýmání.

Máta peprná uvolňuje svaly

Listy máty dokážou uvolnit svaly trávicího systému a zmírnit nadýmání. Doporučuje se pít mátový čaj bez doplňků po jídle.

Zázvor zabraňuje plynatosti

Zázvor je potravina, která stimuluje činnost střevních šťáv. Usnadňuje trávení a rychlejší vyprazdňování, čímž předchází plynatosti.

Chřest snižuje hladinu cholesterolu

Chřest patří mezi potraviny bohaté na rutin – flavonoid, který snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a posiluje cévy. Chřest je dobrým zdrojem inulinu, který příznivě působí při zažívacích potížích. Inulin je ideální potrava pro dobré bakterie, které zlepšují vstřebávání živin. Nerozpustná vláknina z inulinu vyživuje dobré bakterie ve střevech, usnadňuje trávení a umožňuje pravidelnou stolici.

Fenykl uvolňuje křeče

Fenykl je kořenová zelenina, bohatá na semena, která mají sloučeniny, které uvolňují křeče. Pokud je křečí méně, plyny snadněji procházejí trubicí a dochází k menšímu nadýmání.

Rajčata zklidňují zánět

Dieta, která zahrnuje použití rajčat, může poskytnout tělu dostatečné množství lykopenu, antioxidantu, který uklidňuje zánět. Rajčata jsou také plná draslíku, který snižuje množství sodíku způsobujícího nadýmání.

Kefír bohatý na vitamín B12

Kefír je nápoj se specifickou chutí a vynikajícím zdrojem vitamínu B12. Obsahuje užitečné bakterie, které regenerují střevní flóru, upravují trávení, čistí tlusté střevo a předcházejí gastritidě a vředům. Tento fermentovaný jogurtový nápoj zlepšuje trávení a zabraňuje plynatosti až o 70 procent. Kefír se doporučuje i lidem citlivým na laktózu. Nedílnou součástí kefíru je tibetská houba, která se živí mléčným cukrem a čistí tak mléko od laktózy..

The post Těmito potravinami lze zmírnit nadýmání, křeče a plynatost appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek