Zajímá vás, jaké bylo poslední menu na večeři na Titaniku? Věděli jste, že v kuchyni bylo mnoho výrobků vyrobených v Itálii? Pojďme je společně objevit.
Každý ví, o čem mluvíme, když zmiňujeme Titanic. The největší a nejluxusnější zaoceánský parník na světě měla velmi krátkou životnost, protože se při své první první plavbě po 4 dnech plavby potopila 14. dubna 1912 ve 23:40 do Atlantského oceánu v důsledku srážky s ledovcem. Na Titaniku byly kuchyně a následně i jídelny prozkoumány do nejmenších detailů a jídlo nabízené veřejnosti bylo velmi rozmanité. Alespoň v první a druhé třídě.
O třetí třídě nejsou žádné podrobnosti, není ani jasné, zda byla pro cestující zajištěna strava, ale určitě jsme schopni nahlásit, jaké bylo menu k poslední večeři na palubě Titaniku. Je jistě trochu děsivé se domnívat, že po požití těchto lahůdek většina cestujících zemřela. Nicméně skutečnost, že již v době i produkty vyrobené v Itálii byli velmi ceněni a sloužili pro prvotřídní gurmánská jídla.
Menu Poslední večeře Titaniku
Příběh Titaniku a jeho neslavného tragického konce, který vedl ke smrti 1523 lidí, se nedávno vrátil do popředí zpráv po další nehodě spojené s jeho historií a jeho „prokletím“. Tedy imploze Titanu, malé ponorky spravované OceanGate, která organizovala průzkumné cesty poblíž vraku transatlantické lodi a při níž zemřelo pět lidí.
Šest záhady kolem Titaniku jsou i dnes stále diskutovanými tématy, je jistá věc, kterou můžeme číst díky výzkumu, který provedl novinář Gabriele Arlotti ve spolupráci s historikem Claudiem Bossi. A to je menu poslední večeře Titaniku. Co bylo naservírováno cestujícím? Pamatujeme si, že kuchařem byl Gaspare Antonio Pietro Gatti, který se osobně staral o naplnění kuchyně vynikajícími ingrediencemi pro svá menu.
Takže víme, že na palubě bylo nejméně 30 celých forem parmazán. Zatímco z vlastního menu byly jako předkrm ústřice, Consommè Olga se podávala s parmazánovými tyčinkami, masovým vývarem na víně a zelenině, ječným krémem, lososem s okurkovým krémem.
Jako hlavní chod si hosté mohli vybrat filet pokrytý foie gras a lanýž, lyonské kuřecí soté vařené v červeném vinném octě. Mezi druhé chody patří jehněčí maso s mátovou omáčkou, rostbíf a kachní prsa. Přílohy: Parmentier, smetanová mrkev, hrášek a bílá rýže s bramborem. Stejně tak chřest. Vše zaplaveno kvalitními víny a lehkým pivem.
Nakonec jako dezert: Waldorfský pudink, želé broskve, čokoládový eclair a francouzská vanilka a zmrzlina. Nápoj byl Clover Club, gin, malinový sirup a vaječný bílek. Nebo koktejl z rumu, citronu, vaječného bílku a šampaňského.
The post Titaniku, co jedli cestující? Podívejte se na originální menu poslední večeře na palubě transatlantické lodi appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.