Toast dělám vždy bez toustovače: Je to tak mnohem lepší a zdravější!

před 11 měsíce 257
Toast dělám vždy bez toustovače: Je to tak mnohem lepší a zdravější!

Máte chuť na toasty a váš toustovač stávkuje? Nebo jste na chatě, kde úplně chybí? Žádný problém! Luxusní tousty uděláte i bez toustovače. Stačí, když máte troubu, gril, sporák nebo třeba smažák.

Pečeme je v troubě

Předehřejte ji na 180 °C, toasty navršte na plech a pečte je z jedné strany 10 minut. Poté po 5 minutách otočte a zkontrolujte, dokud nedosáhnete požadované úrovně propečení. Pokud jste toasty vyndali z mrazničky ještě zmrazené, budete muset prodloužit dobu pečení.

Pokud máte klasickou troubu, bude vaše práce snazší, protože konvence je nastavena tak, aby vaše jídlo bylo pěkně křupavé. Ale musíte zkrátit dobu pečení na 8 minut při zachování stejné teploty, nebo snížit teplotu na 160 °C.

Možná vaše trouba griluje na uhlí. V takovém případě nechte gril rozpálit a tác s krutony umístěte co nejblíže. Pod grilem budou vaše tousty zlaté a křupavé již po dvou minutách. Nechoďte tedy daleko a pozorně je sledujte.

Chcete udělat jen 1 nebo 2 toasty a nechce se vám rozehřívat troubu? Poslouží vám i plotýnka a pánev. Na pánvi nemusí být nepřilnavý, stačí litina, přidat trochu másla a chleba. Smažte, dokud není opečená strana zlatavě hnědá a křupavá. Pak se otočte k druhému.

Toasty z fritézy

Možná vás to překvapí, ale topinky můžete smažit v fritéze. Vložíme 2 plátky chleba a zahřejeme na 200 °C. Není třeba jej předehřívat ani používat vložku. Chléb se smaží na vzduchu asi 4 minuty. Jakmile horký vzduch vyfoukne veškerou vlhkost z plátku, ventilátor fritézy ho může uvést do pohybu. Nepropadejte panice, znamená to, že vaše snídaně je hotová.

Spálený toast

Všechny tyto způsoby jsou alternativy, takže se může stát, že topinky budete vařit déle, než chcete. Co s tím teď? Pokud je popálenina jen povrchová, můžete ji oškrábat struhadlem. Stačí připálenou stranu lehce potřít jemnější částí struhadla, dokud se pod ní neobjeví chutnější vrstva.

Připravte toasty z trouby pro celou rodinu

Budete potřebovat:

  • 1 kus toastového chleba
  • 300 g šunky
  • 300 g sýra nakrájeného na plátky
  • 5 lžic majonézy
  • Olivy, oregano, rajský protlak, rajčata, máslo na vymazání pánve a co máte rádi.

Metoda:

  • Mísu vymažeme máslem a přikryjeme 1. vrstvou toustů.
  • Na chléb rozetřete rajčatový protlak, přidejte nakrájená rajčata a olivy.
  • Přiklopte 2. vrstvou chleba, kterou potřete majonézou, poklaďte šunkou, sýrem, rajčaty a znovu přikryjte chlebem.
  • Na tuto poslední vrstvu dáme nakrájený sýr, posypeme oreganem a navrch přidáme plátek rajčete.
  • Pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 200°C.

The post Toast dělám vždy bez toustovače: Je to tak mnohem lepší a zdravější! appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek