Trávicí typ – je jich 5 a pokud víte, který je ten váš, bude snazší vybrat si správné jídlo

před 11 měsíce 47
Trávicí typ – je jich 5 a pokud víte, který je ten váš, bude snazší vybrat si správné jídlo

Znalost typu trávení vám může pomoci zjistit, jaké potraviny, doplňky stravy a faktory životního stylu vám mohou pomoci cítit se zdravě a dobře.

Každý jedinec je jedinec se speciálními potřebami, a to i pokud jde o výživu. Když vychází z osobních potřeb, může to být velmi užitečné pro celkové zdraví. Abyste si mohli jídelníček přizpůsobit svým potřebám, musíte vědět, jaký máte typ trávení.

Typ trávení určuje způsob stravování

Podle odborníka na výživu Lorina Lackse Typizace trávení je pojem používaný k popisu stavu a nerovnováhy v trávení, která je nejvýraznější, když je organismus ve stresu.. Znalost typu trávení vám může poskytnout představu o tom, jaké potraviny, doplňky a faktory životního stylu vám mohou pomoci cítit se dobře. Je důležité vyzkoušet, co vám vyhovuje, protože pokud máte kombinaci různých typů trávení, je dobré využít tipy pro každý jednotlivý typ. Také se poraďte se svým lékařem, než se rozhodnete změnit své návyky, pokud jde o výživu, a odborník na výživu Lorin Lacks je rozdělil do 5 základních typů.

1. Trávicí typ trávení

Lidé s trávicím typem trávení zažívají nejčastější poruchy trávení a příznaky související s trávením, jako jsou: zácpa, nadýmání, nevolnost, syndrom dráždivého tračníku a gastritida.

Výživa pro tento typ trávení

Trávicí typ trávení vyžaduje podle nutričního specialisty zvolit jeden z těchto způsobů stravování:
– mikrobiomová strava (bez lepku, mléčných výrobků, cukru, rafinované mouky, alkoholu, oleje z průmyslových semen);
– paleo dieta (žádné fazole, sója, arašídy, obiloviny) nebo peganská dieta;
– krátkodobá dieta FODMAP, trvající od 30 do 90 dnů;
– fermentované potraviny;
– vývary z kostí.

Výživové doplňky

Pro tento typ střev doporučuje výživový poradce trávicí enzymy, kyselina chlorovodíková, pokud není zánět žaludku, probiotika, prebiotika, mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jablečný ocet a minerální voda. Samozřejmě je vždy důležité promluvit si se svým lékařem před přidáním jakýchkoli nových změn do vaší rutiny, zvláště pokud užíváte léky.

Doporučený životní styl

Optimalizace trávicí mechaniky a podpora mikrobiomu jsou klíčem k trávení. Co se týče stravovacích návyků, výživový poradce radí, abyste se při jídle soustředili na sezení u stolu, jídlo dobře žvýkali a jedli vařené kdykoli je to možné. Také se doporučuje upřednostňovat jiné zdravé návyky, jako je každodenní cvičení mírné cvičení, sedm až devět hodin spánku, socializace, pobyt na čerstvém vzduchu, hluboké dýchání a jóga. Přestože jsou tyto zásady užitečné pro každého, mají velký význam pro lidi s trávicím typem zažívání, kteří občas pociťují nerovnováhu.

2. Imunologický typ trávení

Tento typ trávení se vyznačuje citlivostí, která se projevuje na několika úrovních: kožní problémy, autoimunitní onemocnění, alergie, astma, četné potravinové intolerance, přecitlivělost a reakce na životní prostředí a častá onemocnění. Nejčastěji se vyskytuje u lidí, kteří často trpí infekcemi dutin a krku a také nachlazením.

Doporučená dieta

– Autoimunitní paleo dieta (paleo dieta zahrnuje dietu bez vajec, ořechů a semínek, pupalkového koření a pupalkové zeleniny a nižší příjem fruktózy – ne více než 20 gramů denně);
– Krátkodobá nízkohistaminová dieta.

Výživové doplňky

Imunologickému typu střev prospívají imunitní podpory, jako je kupř vitamín C, pak extra panenský olej z tresčích jater a vitamín D3.

Doporučený životní styl

Spící by měla být prioritou pro lidi, kteří mají tento typ střev. Je tedy důležité, každodenní pohyb, dechová cvičení a jógaa také kreativní činnosti. Stejně jako trávicí typ je ovlivněn imunitní typ trávení stresory.

3. Toxický typ trávení

Do tohoto typu patří lidé, kteří nedokážou najít příčiny zdravotních problémů a neumí je řešit, přestože dělá vše pro to, aby byl zdravý. Lidé s tímto typem střeva mají obvykle v anamnéze autoimunitní onemocnění nebo imunitní spouštěč střevní infekce, kandida nebo lymská borelióza.

Výživa pro toxický typ trávení

Pokud jste toxický typ, doporučuje se několik režimů:

– autoimunitní paleo dieta (paleo dieta, s výjimkou vajec, ořechů a semen as malým množstvím fruktózy);
– krátkodobá dieta s nízkým obsahem histaminu;
– Celerová šťáva a další doplňková podpora imunity.

Toxický typ trávení může být vedlejším produktem výrazného poklesu trávicích funkcí, stejně jako mitochondriálních funkcí. Játra, žlučník a trávicí systém jako celek mohou být narušeny chronickým vystavením toxinůmjako je hchemikálie, kovy, plísně, pesticidy. Je také možné, že toxické trávení je výsledkem dlouhodobé nízkotučné nebo nízkoproteinové diety, poté expozice antibiotikům nebo infekcím, jako je bakteriální, parazitární, virová a lymská borelióza.

Doporučený životní styl

Je potřeba pracovat hluboká dechová cvičenípoté použijte infračervené paprskycvičení kartáčování suché pokožky a používat čistič vzduchu.

Zdraví střev je spojeno se zdravím metabolismu

Zdraví střev u metabolického typu trávení souvisí s metabolickým zdravím Foto: Canva

4. Metabolický typ

Primární příznaky lidí s tímto typem trávení souvisí s jejich hormony, takže jsou ovlivněni endometrióza, syndrom polycystických ovarií (PCOS), premenstruační syndrom (PMS), nepravidelné cykly, nespavost nebo poruchy štítné žlázy. Vzhledem k tomu, že zdraví střev je spojeno s metabolickým zdravím, mají tito jedinci často metabolickou nerovnováhu, jako je nežádoucí přibírání na váze, únava a problémy s vysokou hladinou cukru v krvi. Je také důležité poznamenat, že vztah mezi hormony a střevním mikrobiomem je obousměrný.

Doporučená dieta

– základní strava pro střevní mikrobiom;
– Paleo nebo Pegan dieta;
– krátkodobá dieta s menším množstvím sacharidů, více bílkovin a více tuků.

Výživové doplňky

Pár možných užitečných doplňků jsou živiny, které podporují dobrou hladinu cukru v krvi, jako např hořčík, zinek, methylované vitamíny B, taurin, karnosin, kyselina R-lipoová, chrom, molybden. Nezbytný je také příjem vlákniny, dále červená řepa, zázvor, bodlák a pampeliška. Pro tyto osoby je prospěšný také extra panenský olej z tresčích jater, kurkumin, růžový olej a vitamín D, pokud je této živiny nedostatek.

Tipy na životní styl

Mezi běžné stresory, které spouštějí trávení hormonálního metabolického typu, patří chronické diety, konzumace cukru, vyčerpání, nedostatek spánku, vystavení toxinům a mnohem víc. Pokud máte tento typ zažívání, neberte si příliš mnoho povinností, ale hledejte rovnováhu. Je potřeba pracovat méně intenzivně kardio cvičenístejně jako jíst vyváženou stravu, s dobrým přístupem bílkovin a sacharidů.

Kultivujte praxi úleva od stresucož znamená hluboká dechová cvičení, jóga, pobyt v přírodě, meditace.

5. Mozkový typ trávení

Trávení mozkového typu znamená právě to – spojení mezi funkcemi mozku a funkcemi trávicího traktu. Tento typ se vyznačuje potlačenou funkcí bloudivého nervu, který následně potlačuje trávicí funkci jako celek. To má za následek nízkou hladinu žaludeční kyseliny, nižší produkci enzymů a zpomalenou motilitu střev. Lidé s tímto typem trávení pociťují jako primární symptom nerovnováhu a duševní problémy.

Doporučená dieta

A tento typ trávení vyžaduje speciální dietu. Doporučené jsou:
– základní strava střevního mikrobiomu;
– Paleo nebo Pegan dieta;
– krátkodobě jednodušší FODMAP dieta, pokud je problémem zácpa;
– krátkodobá dieta s nižším příjmem sacharidů a vyšším obsahem bílkovin a více tuků;
– příjem velkého množství filtrované vody;
– doplňky na posílení imunity.

Výživové doplňky

Pro tento typ trávení mohou být také užitečné extra panenský olej z tresčích jater, kurkumin, heřmánekpak vitamín B12 nebo vitamíny B-komplex. Je vyžadován optimální příjem zinektedy 15 až 30 miligramů po dobu osmi týdnů, stejně jako hořčíku.

Tipy na životní styl

Některé životní návyky, které mohou pomoci, zahrnují vyhýbání se nadměrným povinnostem, každodennímu cvičení, spánku sedm až devět hodin v noci, meditaci a cvičení hlubokého dýchání. Má také blahodárný účinek akupunktura, denní dýchání čerstvého vzduchu a konzumace ne více než jednoho šálku kávy denně.

The post Trávicí typ – je jich 5 a pokud víte, který je ten váš, bude snazší vybrat si správné jídlo appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek