Tříkroková dieta FODMAP odhaluje potraviny, které způsobují plynatost a nadýmání

před 11 měsíce 44
Tříkroková dieta FODMAP odhaluje potraviny, které způsobují plynatost a nadýmání

Nejedná se o dietu na hubnutí, ale můžete s ní zhubnout. Zejména zpočátku je dietní plán velmi omezující, doporučuje se jej aplikovat až po konzultaci s odborníkem

Dieta FODMAP je určena lidem, kteří mají problémy se zažíváním, nadýmáním, průjmem, zácpou, plynatostí. V první řadě je tento způsob stravování navržen tak, aby pomohl při syndromu dráždivého tračníku, aby zabránil rozvoji bakterií v tenkém střevě. Během tří fází diety jsou obviňovány potraviny, které způsobují nejzávažnější příznaky.

Restrikční dietní plán

Dieta FODMAP je velmi restriktivní stravovací plán a způsob, jak si pacient v určitém časovém období určit, které potraviny mu způsobují další nepohodlí.. Před použitím tohoto způsobu stravování je důležité promluvit si s lékařem, protože ze stravy jsou vyloučeny celé skupiny potravin. Toto je dieta, která se dlouhodobě nepraktikuje – říká gastroenterolog Dr. Hazel Galon Veloso.

FODMAP znamená fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, což jsou sacharidy s krátkým řetězcem, tedy cukry, které se špatně vstřebávají tenkým střevem. Některé z příznaků, že nám uvedené živiny nevyhovují, jsou žaludeční křeče, průjem, zácpa, plynatost, častá plynatost..

Dieta ve třech krocích

FODMAP je eliminační dieta navržená ve třech krocích. Na začátku diety jsou z jídelníčku vyloučeny potraviny, které mají velké množství živin FODMAP. Poté jsou některé z těchto potravin pomalu zaváděny do stravy, aby se zjistilo, které produkty způsobují poruchy. Těmto potravinám se pak vyhýbají a omezují je, zatímco jiné druhy potravin se používají volně. Vylučovací část diety trvá dva až šest týdnů. Tímto způsobem se redukují příznaky dráždivého střeva a snižuje se další množství střevních bakterií.

– Každé tři dny se pak po jedné přidávají potraviny s vysokým obsahem látek FODMAP, aby se přesně určilo, které jídlo způsobuje nepříjemné příznaky. Pokud zjistíte, že vám některé produkty s vysokým obsahem látek FODMAP dlouhodobě nevyhovují, vyhněte se jim – říká Dr. Galon Veloso.

Co používat při dietě FODMAP?

Ne všechny FODMAP způsobí příznaky. V první řadě je nutné se vyhnout potravinám, které mohou dále dráždit žaludek, jako je mléko, mléčné výrobky, jogurty, zmrzlina, výrobky na bázi pšenice, některé cereálie, pečivo, krekry. Je třeba se vyhnout fazolím a čočce, artyčokům, chřestu, česneku a cibuli. Některým lidem mohou způsobit problémy i jablka, hrušky, broskve, třešně.

Dieta FODMAP je založena na používání vajec a masa, mandlového mléka, určitých druhů sýrů, jako je brie, čedar a feta. Používají se zrna jako rýže, quinoa a oves. Důraz je kladen na zeleninu, jako je lilek, brambory, rajčata, okurky a cukety. Doporučují se také hrozny, pomeranče, jahody, borůvky a ananas.

Kdo by měl vyzkoušet dietu FODMAP?

Dieta FODMAP je součástí terapie syndromu dráždivého tračníku a přemnožení bakterií v tenkém střevě. Vědci zjistili, že tento způsob stravování pomáhá v téměř 86 procentech případů. Dieta může být obtížná, zvláště ze začátku, proto je důležité poradit se s odborníkem.

Dieta FODMAP není dieta na hubnutí, ale můžete s ní zhubnout. Odborníci proto říkají, že hubení lidé by tento způsob stravování neměli uplatňovat sami, protože hrozí, že ještě více zhubnou. Změny stravy mohou zmírnit příznaky, ale v některých případech se přemnožení bakterií v tenkém střevě léčí antibiotiky a syndrom dráždivého tračníku projímadly a nízkými dávkami antidepresiv. Nejlepších výsledků se dosáhne kombinací změn stravy a kontroly stresu, zdůrazňují odborníci.

The post Tříkroková dieta FODMAP odhaluje potraviny, které způsobují plynatost a nadýmání appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek