Maso vždy kontrolujte, když ho kupujete a když ho vaříte, abyste neriskovali zdravotní problémy: odborníci vysvětlují, jak na to.
Maso je jídlo často připravované v našich kuchyních. Italská kulinářská tradice je bohatá na pokrmy připravené z různých kusů masa, některé velmi propracované, jiné velmi jednoduché. Ale i ten, kdo toto jídlo nijak zvlášť nemiluje, si vždy nechá v lednici kus masa; je praktický, dá se dělat na mnoho způsobů a poskytuje správné množství bílkovin: klasický steak máme všichni v lednici nebo mrazáku, takže když přijdeme pozdě a nechceme trávit moc času sporák, je hotový rychle bez větší námahy! Na maso si ale musíme dávat pozor jak při nákupu, tak při nákupu držíme tomůžeme mít zdravotní problémy.
Nyní jsme zvyklí nakupovat maso v supermarketu již zabalené, v této první fázi se musíme nejprve podívat na etikety: zkontrolujte datum a termín balení maximální čas na jeho spotřebu; obecně může maso zůstat v lednici maximálně tři dny a v každém případě musí být před tepelnou úpravou zkontrolováno. Po uvaření může zůstat několik dní déle v lednici, jinak se musí zmrazit, pokud ho chcete spotřebovat po týdnu.
Co se stane, když to stejně sníme? Zde jsou důsledky vysvětlené odborníky
Jak jsme již psali, při nákupu masa v supermarketu musíme být opatrní: díváme se na datum balení a datum spotřeby a pokud je příliš blízko, víme, že je lepší ho vařit ve stejný den a ne uchovávejte v lednici. Obecně platí, že supermarkety jsou při nakládání s těmito produkty velmi opatrné, ale vždy je lepší si je zkontrolovat, protože může dojít k přehlédnutí. Pokud najdeme v lednici prošlé balení nebo prošlé balení ve stejný den, je lepší ho neuvařit, ale vyhodit. Může se to zdát jako plýtvání, ale zdravotní následky není radno podceňovat!
Poté, co se podíváme na datum spotřeby balení, přejděme k pohledu na maso: Pojďme se dívat opatrně barvu, pokud má sklon k zelené nebo dokonce zelené, maso neprodleně vyhodíme. Stejně se musíme chovat, pokud má maso duhové odlesky. Pomoci nám může i čich: ucítit pochybný zápach, nebo ještě hůř, silný shnilý zápach, potvrzuje, že vařit to absolutně nejde!
Musí se vyhodit, důležité jsou zdravotní následky: ty okamžité dávají příznaky, jako je nevolnost a zvracení a mohou během krátké doby přejít, ale mohli bychom přijít do kontaktu s patogeny, jako je salmonela a v takovém případě vzniklá gastroenteritida může trvat mnoho dní.
The post Upozornění na červené maso: jak zkontrolovat, zda se pokazilo a co riskujete | Co říkají lékaři appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.