Už jste někdy slyšeli o pokrutinovém oleji? Co byste měli vědět a proč byste ho měli konzumovat

před 1 rok 195
Už jste někdy slyšeli o pokrutinovém oleji? Co byste měli vědět a proč byste ho měli konzumovat

Víte, co je to olej z pokrutin? Pojďme objevit organoleptické a výrobní vlastnosti této potraviny.

V receptech, které se připravují každý den, aby přinesly na stůl pokrmy, které uspokojí každého patra, se často používá tučná porce. Tento materiál může být živočišného původu, jako je máslo nebo sádlo. Nebo rostlinného původu, jako je olivový olej nebo slunečnicový olej, arašídový olej, kukuřičný olej, rýžový olej atd. A co olej z pokrutin?

Na trhu Olej z pokrutin lze nalézt i na pultech supermarketů a pokud jste se podívali na cenovku, jistě jste si všimli, že stojí téměř o polovinu méně než extra panenský olivový olej. Ale je to dobré nebo špatné?

Vše, co potřebujete vědět o olivovém oleji z pokrutin

Olej z pokrutin získává se zpracováním lisovaných oliv na olivový olej a extra panenský olivový olej. Prakticky jde o zbytky, které zbyly po mechanickém lisování oliv. Výlisky tedy tvoří kůra, pecky a zbytky olivové dužiny. Tento produkt se následně zpracovává, tj. lisuje, odstřeďuje a rozpouští chemickými rozpouštědly povolenými v potravinářském průmyslu.

Nakonec, vzhledem k tomu, že získaný materiál ještě není poživatelný, je dále rafinován a doplněn o část kvalitního extra panenského oleje. V tomto okamžiku může být použit v kuchyni pro různé účely. Olivový olej z pokrutin lze například použít na smažení, v receptech na svačiny a sušenky nebo na focaccie, pizzy atd.

Olej z pokrutin není škodlivýnení ani tak kvalitní jako extra panenský, ale je podobný produktu, který najdete na trhu pod názvem olivový olej. Který, možná nevíte, se skládá z lampantového a extra panenského olivového oleje. A lampantový olej se tak nazývá proto, že se používal jako palivo do olejových lamp, vzhledem k jeho vysoké kyselosti.

Nakonec byste měli vědět, že olivový olej z pokrutin, který najdete na trhu, je zpracovaný a rafinovaný, ale není škodlivý, pouze pochází z vedlejšího produktu olivového oleje. Je tedy jedlý, i když je chudší než extra panenský olivový olej (a ve skutečnosti stojí mnohem méně), a můžete ho použít v kuchyni.

Možná to není nejlepší jako syrové koření, ale jako smažit olej a mít jednu dokonalé smažení a pro přípravu dezertů nebo kynutých výrobků, sušenek, taralli, chléb a focaccia, by mohly být v pořádku. A pak ho můžete použít i jako pleťovou kosmetiku, vzhledem k přítomnosti vitamínu E, polyfenolů a antioxidantů.

The post Už jste někdy slyšeli o pokrutinovém oleji? Co byste měli vědět a proč byste ho měli konzumovat appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek