Vaječný bílek má výhodu, protože neobsahuje cholesterol a tuk

před 11 měsíce 55
Vaječný bílek má výhodu, protože neobsahuje cholesterol a tuk

Vaječný bílek bude jistě pro málokoho první asociací s vejci nebo snídaní. Obvykle se ta „čest“ dostává žloutku. To však neznamená, že vaječné bílky nejsou extrémně zdravé a užitečné ve výživě člověka.

Vaječné bílky jsou preferovány kvůli cholesterolu

Vejce jsou oblíbeným snídaňovým pokrmem a používají se také v mnoha dalších pokrmech a vaření obecně. Žloutky jsou bohaté na cholesterol, což povede mnoho lidí, kteří si hlídají stravu a zdraví, ke konzumaci více vaječných bílků než žloutků.

Cholesterol z vajec se nachází ve žloutku. Ale když odstraníte žloutek, ztratíte spoustu vitamínů jako A, D, E, K a také DHA. Vaječné bílky mají méně kalorií a žádný tuk obsahuje:

  • 4 gramy bílkovin
  • 55 miligramů sodíku
  • 1,3 mikrogramu folátu
  • 6,6 mikrogramů selenu
  • 2,3 miligramů vápníku
  • 3,6 miligramů hořčíku
  • 4,9 miligramů fosforu
  • 53,8 miligramů draslíku

Pozor na salmonelu

Obvykle můžete v receptu nahradit jedno vejce dvěma bílky. Pamatujte, že oddělení žloutku od bílku vyžaduje ruce, což může zvýšit riziko infekce salmonelou. Po manipulaci s vejci během vaření si nezapomeňte důkladně umýt ruce.

Vaječné bílky jsou dobrým zdrojem bílkovin a jsou zdravé pro srdce

Vaječné bílky jsou skvělým způsobem, jak přidat bílkoviny do vašeho jídelníčku bez přidání kalorií. Protein pomáhá vašemu tělu budovat silné svaly a udržovat svalovou hmotu, jak stárnete. Zatímco umírněné vaječné žloutky jsou pro vaše tělo dobré, pokud vám hrozí srdeční onemocnění nebo mrtvice, lékař vám může doporučit zdravou stravu. A to znamená s menším množstvím žloutků. Skvělým doplňkem jsou vaječné bílky bez cholesterolu. Můžete také smíchat jedno celé vejce s druhým bílkem pro extra bílkoviny bez přidaného cholesterolu a tuku z druhého žloutku. Všimněte si, že vejce jsou často spárována se snídaňovým masem, jako je slanina a klobása.

Bílky a sůl – v žádném případě

Můžete být také v pokušení ochutit vejce solí nebo je smažit na oleji. Zatímco vaječné bílky jsou zdravé, tyto doplňky do vaší stravy nejsou. Nemyslete si, že když se rozhodnete říct ne žloutku, že si vyberete lépe, když do bílků přidáte sůl.

Rizika vaječných bílků

Většina alergií na vejce pochází z albuminu.Jde o bílkovinu, která se nachází zejména ve vaječných bílcích. Pokud máte alergii na vejce, můžete zaznamenat:

  • svědění,
  • slzící oči
  • kopřivka nebo jiné vyrážky
  • zarudnutí a otok kůže
  • bolesti žaludku a křeče
  • průjem nebo zácpa
  • nevolnost a zvracení
  • kašel a příznaky podobné astmatu

Biotin

Biotin je vitamín, který je nezbytný pro zdraví vašich vlasů, pokožky a nehtů. Pomáhá také při trávení a metabolismu. Odstraněním žloutku se také zbavíte životně důležité živiny biotinu. Biotin však můžete doplnit přidáním dalších potravin do vaší stravy:

  • oves
  • rajčata
  • houby
  • avokádo
  • cibule
  • Chard
  • slunečnice
  • Chia semínka
  • burákové máslo
  • květák
  • banán
  • sójové boby
  • bobule
  • mandle

Vegetariánská strava

Pokud jste vegetarián a nejíte červené maso, vaječné žloutky mohou být vaším jediným zdrojem cholesterolu. Pokud jste vegetarián, poraďte se se svým lékařem o zařazení vajec (včetně vaječných žloutků) do vaší stravy. Poraďte se se svým lékařem o tom, zda jsou pro vás vejce zdravou volbou. Pamatujte, že konzumace vajec je pro vaši dietu dobrá, pokud přijímáte zdravou řadu dalších potravin, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky.

The post Vaječný bílek má výhodu, protože neobsahuje cholesterol a tuk appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek