Vzduchová fritéza, víte, kdo a proč ji vymyslel. Měl vášeň pro brambory

před 10 měsíce 75
Vzduchová fritéza, víte, kdo a proč ji vymyslel. Měl vášeň pro brambory

Historie zrodu fritézy je velmi kuriózní, zde je kdo ji vynalezl a důvod, který ho přiměl k jejímu vytvoření.

Zrod nových patentů nebo nových zařízení a spotřebičů je velmi často způsoben kuriózními důvody, jako v případě fritézy. Ve skutečnosti tento nástroj, který je pro některé nyní v kuchyni denně používán, má velmi zvláštní příběh. Jeho vynálezce měl vášeň pro brambory a byla to právě touha vychutnat si je velmi křupavé, co uvolnilo jeho tvůrčí talent.

Dobře víme, že horkovzdušná fritéza vám umožní rychle a především bez použití příliš velkého množství oleje uvařit mnoho jídel, takže recepty budou lehčí a méně kalorické. Komu ale vděčíme za zrod tohoto vzácného spotřebiče, který využívají ti, kteří preferují zdravou stravu složenou z pokrmů s nízkým obsahem kalorií? Pojďme to společně zjistit!

Kdo, kdy a proč vynalezl fritézu

Možná ji používáte každý den k vaření svých oblíbených jídel, ale nevíte, kdo byl vynálezcem vzduchové fritézy a především čemu vděčíme za její zrod. Pojďme se tedy společně vrátit do jeho historie. V roce 2005 hledal Fred van der Weij, holandský vynálezce s vášní pro hranolky, způsob, jak si vychutnat velmi křupavé brambory aniž byste je museli smažit ve velkém množství vroucího oleje.

Pustil se tedy do práce na nalezení řešení této touhy a po několika experimentech našel způsob, jak spojit působení sálavého prvku, který generuje teplo, se silou vzduchu cirkulujícího vysokou rychlostí. Poté, co vytvořil prototyp zařízení, dal jej do práce a podařilo se mu uvařit dokonale zlaté, dokonale křupavé hranolky na malém množství oleje.

Poté trvalo dalších 5 let, než umožnil vynálezci uvést svůj patent na trh a v roce 2010 jej uvedl na trh díky spolupráci s velkou nizozemskou společností Philips, která spotřebič uvedla do prodeje vůbec poprvé. Nyní se tento nástroj stal nejpoužívanějším těmi, kteří chtějí smažit bez smažení v návaznosti na recepty na přípravu pomocí vzduchové fritézy přinést na stůl zdravější, méně kalorická jídla.

I když existují bohové potraviny, které by se neměly vařit ve vzduchové fritézeTento spotřebič je stále velmi užitečný pro každodenní vaření s menším množstvím tuku, takže ti, kteří jej používají, vědí, že mohou poděkovat panu Fredovi van der Weijovi a jeho vášni pro křupavé chipsy!

The post Vzduchová fritéza, víte, kdo a proč ji vymyslel. Měl vášeň pro brambory appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek