Zdravé palačinky, bez lepku a přílišného cukru, se dají udělat, stačí nahradit mouku

před 11 měsíce 81
Zdravé palačinky, bez lepku a přílišného cukru, se dají udělat, stačí nahradit mouku

Palačinky obsahují spoustu ingrediencí, které dnes trápí stále více lidí a s těmito recepty je můžete jíst, i když máte zakázaný lepek nebo cukr

Palačinkám málokdo odolá a za ty tradiční, jak nám je dělaly naše babičky a maminky, se náhražky téměř nedají. Faktem ale je, že obsahují spoustu složek, které dnes trápí stále více lidí, především kvůli velkému množství cukru nebo přítomnosti lepku. Přidáme-li oblíbené náplně, jako je kombinace mletých sušenek a smetany, sladké džemy s přidanými umělými cukry nebo zmrzlina, je jasné, proč se mnozí rozhodnou tuto lahodnou kalorickou bombu vynechat. S trochou snahy, fantazie a vůle kombinovat je však možné vyrobit zdravou variantu, která bude chutná, s nákupem a použitím zdravějších potravin.

Náhražka klasické pšeničné mouky

Lidé s nesnášenlivostí lepku by měli volit takový druh mouky, který neobsahuje pšenici. Na prohlášení si nezapomeňte zkontrolovat, zda mouka, kterou berete jako náhradu, nemůže obsahovat stopy lepku, protože se to může stát na výrobních linkách. Zde jsou některé z možností:

Triky na „změkčení“ mouky a nahrazení vajec

Všechny tyto druhy mouky jsou tužší a ostřejší než mouka pšeničná, proto je dobré je smíchat dohromady, aby hmota nekorunovala a byla příliš sypká. Co může určitě pomoci, je přidání jogurtu nebo chia semínek. Chia semínka mohou posloužit i jako výborná náhrada vajec. Vezměte jednu lžíci chia semínek, dejte je do misky a přidejte 3 lžíce vody. Počkejte 5 minut a získáte něco jako chia – vajíčko, hmotu, která bude svou strukturou připomínat vejce.

Nápady na zdravější náplně a náplně do palačinek

Výběr polevy, náplně, záleží na tom, zda chcete dělat slané nebo sladké palačinky.

Sladké návrhy:

Odeslané návrhy:

  • plátky šunky s jarní cibulkou
  • houby
  • chřest
  • nízkotučné druhy sýrů
  • cuketa
  • tuňák a pórek

Připravte těsto na zdravější palačinky

Požadované:

  • 2 vejce (nebo směs chia semínek)
  • 3 velké lžíce jogurtu
  • 2/3 šálku mouky (univerzální, volitelná nebo směs výše uvedených)
  • 1 lžička jedlé sody
  • máslo na vymazání pánve

Příprava:

Připravte si mouku dle vlastního výběru, nechte ji co nejjemněji namletou. V misce rozšleháme vejce s jogurtem a přidáme jedlou sodu. Poté pomalu přidávejte mouku spolu se lžící vody. Teflonovou pánev vymažeme máslem. Vzhledem k tomu, že tento druh mouky má jinou texturu, nemůžete očekávat hladkou hmotu a hladké, světlé palačinky. Bude něco mezi těmi, na které jste zvyklí, a tlustšími – americkými.

Udělejte je tak, že uprostřed vytvoříte kouli hmoty a pomalu rozšiřujete kruh, dokud nebude celý povrch pánve. Když se začnou objevovat bublinky a střed je upečený, objedeme jemně okraje, aby se směs nelepila. Opatrně otočte na druhou stranu, když je palačinka dozlatova opečená. Přelijte nebo naplňte náplní dle vlastního výběru, „srolujte“ nebo nechte na talíři s náplní a snězte, dokud jsou teplé.

The post Zdravé palačinky, bez lepku a přílišného cukru, se dají udělat, stačí nahradit mouku appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek