Zdraví škodlivé potraviny jsou většinou velmi chutné, nicméně – vyhněte se jim

před 11 měsíce 48
Zdraví škodlivé potraviny jsou většinou velmi chutné, nicméně – vyhněte se jim

Všichni milujeme smetanová, křupavá, smažená jídla a jsou to ta, která nám zvyšují cholesterol, krevní tlak a číslo na váze.

Jídlo lákavé na pohled a opravdu chutné, je právě to jídlo, se kterým se setkáváme nejčastěji a které bohužel nejvíce škodí zdraví. Mnozí tomu jen těžko odolávají a někteří se drží zásady „alespoň někdy je dovoleno hřešit“. Proč toužíme po krémových, křupavých, smažených jídlech, která nás snadno nadýmají, zvyšují cholesterol a krevní tlak? Protože chutnají dobře, mnozí budou souhlasit.

Nezdravé jídlo a kalorie jsou důvodem pro stále více obézních lidí

Obezita je jedním z hlavních zdravotních problémů současnosti. Rychlé tempo a životní styl, nedostatek času na rekreaci a tělesná cvičení, stejně jako nekvalitní výživa, jsou zodpovědné za rostoucí počet obézních lidí, zejména dětí a dospívajících. Kalorie, které jíme, obvykle nepocházejí z výživných potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce a zelenina nebo celozrnné výrobky, ani ze zdravých bílkovin, jako je libové maso a nízkotučné mléčné výrobky. Místo toho spíše sáhneme po potravinách, o nichž odborníci tvrdí, že jsou hlavními viníky ucpávání tepen – tavený sýr, glazované pečivo plněné sladkým džemem, sáčky sušenek, hranolky nebo cokoliv smaženého.

30 gramů chipsů obsahuje až 152 kalorií

Chipsy jsou oblíbenou svačinkou k filmu nebo jako svačina. Avšak pouhých 30 gramů běžných chipsů má 152 kalorií a 10 gramů tuku, z čehož 3 gramy jsou nasycené. Pokud budete jíst jen sto gramů chipsů týdně, za rok zkonzumujete 23 400 kalorií a samozřejmě výrazně přiberete. Místo chipsů vyzkoušejte rýžové nebo kukuřičné galettes, což už dávno nejsou ty polystyrénové tyčinky bez chuti, jako bývaly.

Lahodná kobliha obsahuje příliš mnoho tuku

Koblihy milujeme téměř všichni, ale miluje je i naše tělo? Bílá mouka, bílý cukr a vše, co se smaží na oleji, je „děsivá“ kombinace, která poškozuje zdraví těla. Jedna kobliha může obsahovat až 300 kalorií, 28 gramů sacharidů a 19 gramů tuku (5 gramů nasycených tuků a 4 gramy trans-tuků). Odborníci připomínají, že pouze 30 procent kalorií by mělo pocházet z tuku. To je asi 65 gramů v denní stravě s 2000 kaloriemi. Když si ke kávě dáte pár koblih, dosáhnete své denní tukové kvóty. Nejlepší by bylo nahradit koblihy, které možná jíte ke svačině, celozrnným pečivem.

Těstoviny, dokonce i pečené – velké NE

Těstoviny přelité máslem, sýrem, parmazánem… pak zapečené. Zní to opravdu perfektně, ale měli byste vědět, že porce pouhých 100 gramů této kombinace potravin obsahuje 543 kalorií a 33 gramů tuku (z toho 19 nasycených!). Výživoví poradci jako náhradu doporučují těstoviny z celých zrn, přelité rajčaty, jako mnohem zdravější řešení, protože ta porce obsahuje pouze 92 kalorií.

Uzeniny jsou spojeny s rakovinou střev

Ať už je smažíte k snídani, obědu nebo grilujete, uzeniny jsou pro vaše zdraví nebezpečné. Výzkum z roku 2015 ukázal, že uzeniny, slanina a další červené maso souvisí s výskytem rakoviny tlustého střeva. Jedna vepřová klobása obsahuje 217 kalorií a 19,5 gramů tuku. a místo vepřového doporučují odborníci kuřecí nebo krůtí klobásu.

Rekordman smaženého kuřete z hlediska kalorií

Smažené kuřecí prso má téměř 400 kalorií a 22 gramů tuku. Připravují se ve fritéze, tedy smažené na oleji. Pokud se již bez kuřecího masa neobejdete, zkuste místo smaženého konzumovat grilované, bez kůže.

Vybírejte hranolky v menším balení

Hranolky milují všechny generace, ale jedna velká porce 180 gramů obsahuje přibližně 570 kalorií, z nichž polovina pochází z tuku. A vzhledem k tomu, že placička nebo hamburger se jí s hranolky, v té kombinaci dodáte tělu dalších 670 kalorií a 39 gramů tuku. Snažte se proto vybírat vždy menší, tzv. dětské balení hranolků, které má 230 kalorií a 13 gramů tuku.

Bílý chléb pro předpovědi černého cukru v krvi

Pro mnoho lidí je těžké začít den bez bílého pečiva. Krajíc bílého chleba nabízí něco málo přes 65 kalorií z bílé mouky, jednoduchého a rychle stravitelného sacharidu, který způsobuje vzestup a pokles krevního cukru. Protože má bílý chléb tak málo živin, zanechává v nás pocit hladu po vláknině a vitamínech, které naše tělo potřebuje. Při stejném počtu kalorií nabízí plátek celozrnného chleba ořechovou chuť, poskytuje 2 gramy vlákniny zdravé pro srdce, bílkovin a živin, jako je selen, hořčík a draslík. Zkuste nahradit bílé pečivo hnědým, celozrnným nebo celozrnným pečivem.

The post Zdraví škodlivé potraviny jsou většinou velmi chutné, nicméně – vyhněte se jim appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek