Zdravotní stavy, které varují, že konzumujeme příliš mnoho soli

před 11 měsíce 66
Zdravotní stavy, které varují, že konzumujeme příliš mnoho soli

Sůl, kterou jíme, pomáhá uvolnit a stahovat svaly, regulovat nervové vzruchy a vyrovnávat minerály a vodu, ale příliš mnoho soli v těle má krátkodobé i dlouhodobé následky.

Příliš mnoho soli ve stravě má ​​krátkodobé, ale dlouhodobé účinky na naše zdraví. Sůl je koření, které dokáže okořenit jídlo a působí jako konzervační látka, a skládá se z asi 60 procent chloridu a asi 40 procent sodíku. Téměř všechny nezpracované potraviny – zelenina, ovoce, ořechy, maso, celozrnné výrobky a mléčné výrobky – mají nízký obsah sodíku. Sůl, kterou jíme, pomáhá uvolnit a stahovat svaly, reguluje nervové impulsy a vyrovnává minerály a vodu, které přijímáme.

Kolik soli potřebujeme a čeho je moc?

Naše tělo potřebuje pouze malé množství sodíku. Potřebujeme asi 1500 miligramů každý den. Ale například průměrný Američan přijme asi 3400 mg soli denně. Příliš mnoho soli může vést k mrtvici, srdečním onemocněním a vysokému krevnímu tlaku. Jak poznáme, že přijímáme příliš mnoho soli?

1. Plynatost – když je náš žaludek oteklý nebo namožený, je to jeden z nejčastějších krátkodobých účinků nadměrné konzumace soli. Sůl ve skutečnosti pomáhá tělu zadržovat vodu, takže se hromadí další tekutina. Potraviny nemusí chutnat slaně, aby měly vysoký obsah sodíku. Skrytým zdrojem soli mohou být například sendviče, pizzy, bagely a polévky v konzervě.
2. Vysoký krevní tlak – Existuje mnoho důvodů, proč někdo může mít vysoký krevní tlak, ale jedním z nich může být příliš mnoho sodíku. Ke změně krevního tlaku dochází prostřednictvím ledvin. Příliš mnoho soli jim ztěžuje zbavování se tekutiny, kterou tělo nepotřebuje. V důsledku toho stoupá krevní tlak.
3. Otoky – Otok může být známkou příliš velkého množství sodíku v těle. Nejčastěji otékají části těla, jako je obličej, ruce, nohy a kotníky. Pokud jste více oteklí než obvykle, kontrolujte, co jíte a kolik soli přijmete.
4. Máte pořád žízeň – Pokud máte v poslední době velkou žízeň, může to být známkou toho, že jíte příliš mnoho soli. Když k tomu dojde, stanete se dehydratovaní. Tělo vytahuje vodu z buněk a člověk začíná pociťovat velkou žízeň. Voda dokáže tyto soli neutralizovat a může osvěžit buňky.
5. Nadváha – Když tělo zadržuje vodu, lze přibrat na váze. Pokud jste během týdne nebo dokonce několika dní rychle přibrali na váze, může to být způsobeno tím, že jíte příliš mnoho soli. Pokud přiberete více než asi 1 kg za den nebo asi 2 kg za týden, vzpomeňte si na jídlo, které jste jedli v posledních dnech, a pokuste se změnit způsob stravování.
5. Často používejte toaletu – Více soli by mohlo vést k častějším výletům do koupelny. Může to být způsobeno tím, že sůl ve vás vyvolává žízeň, což vás povzbuzuje k pití více vody.
6. Špatně spíte – Pokud před spaním sníte příliš mnoho soli, může to vést k poruchám spánku. Příznaky se mohou lišit od neklidného spánku, přes časté noční probouzení až po necítění se odpočatého po ránu.
6. Pocit slabosti – Když je v krvi příliš mnoho soli, voda z buněk uniká, aby sůl zředila. Výsledek? Můžete se začít cítit slabší než obvykle.
7. Bolí tě břichoPokud vás příliš mnoho soli ve stravě dehydruje, váš žaludek to pocítí. Můžete pociťovat nevolnost nebo mít průjem. Pokud máte podrážděný žaludek nebo máte křeče, podívejte se, co jste v posledních dnech jedli, a zjistěte, jak snížit příjem soli. Pití velkého množství vody může pomoci rehydratovat vaše buňky a cítit se lépe.

Jaké jsou dlouhodobé účinky konzumace většího množství soli?

Zatímco existuje mnoho krátkodobých účinků, na které je třeba dávat pozor, existují také dlouhodobé účinky konzumace příliš velkého množství soli. Že může zvýšit šance na stavy, jako je zvětšený srdeční sval, bolest hlavy, srdeční selhání, vysoký krevní tlak, onemocnění ledvin, ledvinové kameny, osteoporóza, rakovina žaludku a mrtvice. Jak tedy snížit množství soli? Chcete-li udržet hladinu soli pod kontrolou:

  • Vybírejte čerstvé maso místo baleného
  • Když kupujete mraženou zeleninu, vybírejte tu, která je „čerstvě mražená“ a držte se dál od té s předem přidaným kořením nebo omáčkami
  • Čtěte etikety a kontrolujte obsah sodíku v potravinách, které kupujete
  • Při výběru koření vybírejte takové, které má na etiketě uvedeno množství sodíku
  • Pokud jíte venku, můžete požádat o přípravu jídla bez soli.

The post Zdravotní stavy, které varují, že konzumujeme příliš mnoho soli appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek