Není neobvyklé, že každý někdy pociťuje zvýšenou žaludeční kyselinu, ale někteří lidé mají velké problémy s pálením žáhy, nadýmáním a říháním téměř pokaždé, když jedí. Jídlo je při řešení tohoto problému klíčové, zdůrazňují lékaři
Zvýšená žaludeční kyselina čas od času se to stává všem lidem, což není nic neobvyklého, ale někteří mají velké problémy s pálením, nadýmáním a říháním téměř pokaždé, když jedí. Předpokládá se, že asi 20 procent populace má gastroezofageální refluxní chorobu, tzv. GERD) – chronický, lékařem diagnostikovaný kyselý reflux. Dieta, říkají lékaři, hraje hlavní roli při kontrole příznaků refluxu kyseliny a je první linií terapie používanou pro lidi trpící zvýšenou žaludeční kyselinou.
Žaludeční kyselina reaguje na potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo koření
Jícnový svěrač nebo svalová trubice, která propouští potravu do žaludku a poté se uzavírá, čímž chrání jícen před žaludeční kyselinou. Pokud se však svěrač uvolní, jídlo může být vytlačeno nahoru uvolněným otvorem a vyzvednuto kyselý reflux. Potraviny, o kterých je běžně známo, že způsobují pálení žáhy, tedy zvýšenou žaludeční kyselost, také zpomalují proces trávení, takže jídlo zůstává v žaludku déle.
Lidé trpící zvýšenou žaludeční kyselostí by podle doporučení lékaře nikdy neměli jíst potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo koření, jako jsou:
- Smažené jídlo
- Fast Food
- Pizza
- Chipsy a jiné zpracované pochutiny
- Nové koření a pepř (bílý, černý, kajenský pepř)
- Tučné maso, jako je slanina a klobása
- Sýr
- Rajčatová omáčka
- Citrusové plody
- Čokoláda
- Máta peprná
- Sycené nápoje.
Lékaři zdůrazňují, že umírněnost je klíčová, protože mnoho lidí nemusí být schopno nebo ochotno vyloučit některé potraviny. Nicméně rada pro každého, kdo trpí zvýšenou žaludeční kyselostí, je nejíst zmíněné „problémové“ jídlo pozdě večer, před spaním, aby jídlo nezůstávalo v žaludku a vleže pak nevycházelo z jícnu. . Je také dobré jíst malá a častá jídla místo větších, těžších jídel a vyhýbat se pozdním večeřím a svačinkám před spaním.
Jídlo, které zabraňuje tvorbě zvýšené žaludeční kyseliny
Odborníci zdůrazňují, že existuje mnoho potravin, které lze jíst a které zabrání problému zvýšené žaludeční kyseliny. Nejlepší potraviny pro tento problém spadají do tří kategorií – potraviny s vysokým obsahem vlákniny, zásadité potraviny a potraviny s vodou.
1. Jídlo bohaté na vlákninu
Vláknité potraviny způsobují, že se cítíme sytí, takže lidé se méně často přejídají, což může podpořit zvýšenou žaludeční kyselost. Zdravá vláknina je nejlepší z těchto potravin:
- Celá zrna, jako jsou ovesné vločky, kuskus a hnědá rýže
- Kořenová zelenina – batáty, mrkev a řepa
- Zelená zelenina – chřest, brokolice a zelené fazolky.
2. Zásadité potraviny
Potraviny, které mají nízké pH, jsou kyselé a pravděpodobněji způsobí zvýšenou sekreci žaludeční kyseliny. Ty s vyššími hodnotami pH jsou takzvané zásadité potraviny a mohou pomoci neutralizovat silnou žaludeční kyselinu. Nejlepší zásadité potraviny, které zklidňují žaludeční kyseliny, jsou:
- banány
- Melouny
- Květák
- Fenykl
- Ořechy.
3. Vodní potrava
Konzumace potravin, které obsahují hodně vody, může zředit a oslabit žaludeční kyselinu. Zvýšená žaludeční kyselina vám nebude vadit, pokud budete jíst:
- Celer
- Okurka
- Hlávkový salát
- Vodní meloun
- Polévkový vývar
- Bylinkový čaj.
Zvýšenou žaludeční kyselinu lze léčit domácími prostředky
Lidé s pálením žáhy se obvykle obracejí na antacida, volně prodejné léky, které neutralizují zvýšenou žaludeční kyselinu. Ale konzumace určitých potravin může také snížit příznaky:
mléko – Často se má za to, že mléko zmírňuje pálení žáhy. Lékaři nám ale připomínají, že je třeba mít na paměti, že mléko se vyrábí v různých variantách – plnotučné s plným množstvím tuku, s 2 procenty tuku a jako mléko odstředěné nebo nízkotučné.
Tuk v mléce může zhoršit sekreci žaludeční kyseliny. Například odstředěné mléko může fungovat jako dočasný nárazník mezi žaludeční výstelkou a kyselým obsahem žaludku a poskytnout okamžitou úlevu od příznaků pálení žáhy. Také nízkotučný jogurt má stejné uklidňující vlastnosti spolu se zdravou dávkou probiotik (dobré bakterie, které zlepšují trávení).
Zrzavý je díky svým léčivým vlastnostem jedním z nejlepších pomocníků při trávení. Je zásadité povahy a protizánětlivý, což zmírňuje podráždění v trávicím traktu. Při zvýšené sekreci žaludeční kyseliny se doporučuje čaj lehce vypít.
Jablečný ocet – Ačkoli neexistuje dostatek výzkumů, které by prokázaly, že jablečný ocet působí na zvýšenou žaludeční kyselinu, mnoho lidí tvrdí, že pomáhá. Samozřejmě byste ho nikdy neměli pít v plné koncentraci, protože je to silná kyselina, která může dráždit jícen. Místo toho stačí dát malé množství octa do teplé vody a vypít s jídlem.
Voda s citronem – Citronová šťáva je obecně považována za velmi kyselou, ale malé množství citronové šťávy smíchané s teplou vodou a medem má alkalizující účinek, který neutralizuje žaludeční kyselinu. Med má také přírodní antioxidanty, které chrání zdraví buněk.
The post Zvýšenou žaludeční kyselinu neutralizují některé potraviny appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.