10 top potravin pro ochlazení těla

před 1 rok 57
10 top potravin pro ochlazení těla

Přídomek „superfood“ nestačí, protože některé potraviny z této skupiny nejsou ideálním pomocníkem na léto, protože nemají schopnost tělo ochlazovat a přitom v něm udržet dostatečné množství vody.

Koloniál které přijímáme, mají velký vliv na naše tělo, takže to platí i pro jeho teplotu. Horko nás rychle a snadno dehydratuje, zvláště pokud nepřijímáme dostatek tekutin, a jídlo, které konzumujeme, může pomoci, ale i dehydratovat.

Základem je výběr potravin, které pomáhají zadržovat tekutiny v těle

Léto je krásné, přináší radost z dovolených, lepší náladu a aktivity, které nás baví, ale může být velmi únavné, především kvůli meteorologickým faktorům. Ne každý snáší vysoké teploty stejně dobře, dehydratace organismu hrozí neustále. jsme nuceni změnit svůj životní styl, abychom se vyhnuli problémům.

Horko může vážně narušit fungování naší mysli i těla a jedním ze způsobů, jak to ovlivnit, je výběr jídla. Přídomek „superfood“ nestačí, protože některé potraviny z této skupiny nejsou ideálním pomocníkem na léto, protože nemají schopnost tělo ochlazovat a přitom v něm udržet dostatečné množství vody.

1. Banány: potraviny, které vás zasytí a jsou ideální svačinou

Toto ovoce bezesporu drží první pozici, když mluvíme o pohodlné, ekonomické a výživné svačině, která navíc udrží požadovanou hladinu tekutin v našem těle. Banány mají dobrou schopnost zadržovat a absorbovat vodu a mají významnou energetickou hodnotu. Jsou ideální jak na léto, tak na regeneraci po cvičení.

2. Citrusové plody jsou ideální letní jídla pro ty, kteří nemají citlivý žaludek

Citrusové plody jsou bohaté na vodu, což z nich dělá ideální doplněk letní stravy. Jsou také bohaté na vitamín C, který pomáhá chránit tělo před sluncem. Důležité je nesnížit konzumaci citrusových plodů pouze na šťávy, ale jíst je i žvýkáním. S konzumací citrusových plodů musí být samozřejmě opatrní lidé, kteří mají citlivý žaludek nebo zažívací potíže.

3. Okurka chladí a hydratuje

Okurka se většinou skládá z vody, což je při výběru letních potravin nejdůležitější. V kombinaci s jogurtem nebo kefírem je to ideální snídaně. Je bohatý na vlákninu a napomáhá procesu trávení, které může být v létě narušeno působením žaludečních virů.

4. Avokádo je u nás stále oblíbenější

Na rozdíl od červeného masa a jiných potravin s vysokým obsahem nasycených tuků je avokádo vynikajícím zdrojem zdravých tuků. Kromě této vlastnosti, která dodá tělu to, co potřebuje, protože ho nesmíme nechat úplně bez tuku, k němu připočtěme dobrou schopnost hydratace a chlazení.

5. Kokos: superhana se doporučuje i když je horká

Kokos je osvěžující superpotravina s mnoha zdravotními výhodami. Ovoce, olej a kokosová voda jsou extrémně hydratační a mají protizánětlivý účinek. Pomáhá také kontrolovat krevní tlak.

6. Sója a vysoké teploty

Sója a její produkty jako tofu a edamame jsou vynikajícím zdrojem bílkovin. Nemají zatěžující tuk a nezapojí tělo příliš do „zápasu“ s trávením a navíc v něm udrží tekutinu.

7. Bobule

Bobule jsou bohaté na vodu, ale také na různé další živiny, přičemž na prvním místě jsou antioxidanty. Jsou klíčové v prevenci oxidačního stresu, který se zhoršuje vystavením silnému slunečnímu záření, toxinům a ztrátě vody.

8. Meloun

Podobně jako u okurky tvoří přibližně 90 procent jejího složení voda, což z ní činí užitečný a zároveň chutný způsob, jak udržet přiměřenou hladinu vody v těle. Meloun je také bohatý na rostlinnou vlákninu, která napomáhá trávení, a je známo, že trávení se zpomaluje v období velkých veder.

9. Jogurt nebo kefír

Jogurt a kefír jsou také superpotraviny, ale ty, které osvěžují a hydratují. O probiotických vlastnostech a hodnotě není třeba hovořit, stačí říci, že tyto potraviny by se měly užívat denně, alespoň v jednom jídle.

10. Lněné semínko

Lněné semínko je vynikajícím zdrojem různých živin, jako jsou bílkoviny, minerály, vitamíny a vláknina. Toto jídlo také pomáhá ochlazovat tělo, ale také pomáhá kontrolovat krevní tlak.

Čeho se vyvarovat, protože čerpá vodu z těla

V první řadě jídlo bohaté na cukr a hodně přidané soli, protože to tělo nejrychleji odvodňuje. Jezte více malých jídel. Minimalizujte konzumaci alkoholu nebo se mu úplně vyhněte. Kouření také odvodňuje organismus a má různé další škodlivé účinky, které se v horku ještě zesilují.

The post 10 top potravin pro ochlazení těla appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek