Absolutně dokonalý veganský burger

před 1 rok 109
Absolutně dokonalý veganský burger

Tento bezmasý burger s plackou z fazolí a rýže má tak skvělý vzhled i chuť, že na něj můžete pozvat vegany i masožravce. 

Suroviny

fazole černé 400 g

1 konzerva – scezená, propláchnutá a dobře okapaná

rýže vařená 100 g

natural (hotovou prodává Expres menu)

cibule 1 ks

nakrájená najemno nebo nastrouhaná

fenyklová semínka 1 ČL

podrcená

petrželka 1 PL

hladkolistá, nasekaná najemno

cibule červená 1 ks

nakrájená na tenká kolečka

tofu 100 g

hedvábné (silken tofu)

hořčice prášková 1 špetka

nebo mleté hořčičné semínko

chilli pasta 1 ČL

chipotle

avokádo 1 ks

oloupané a zbavené pecky

cibule červená 0.5 ks

nadrobno

chilli paprička 0.5 ks

najemno

koriandr 1 PL

čerstvý, nasekaný

limetová šťáva

z 1/2 limety

hamburgerová bulka 4 ks

podle volby běžné nebo veganské, rozkrojené napůl

salát lístky

kadeřavý – lollo biondo, lollo rosso nebo podobný

rajče 1 ks

masité, na plátky

Postup

1

Na burgery vložte všechny přísady do mixéru či food processoru a několika pulzy mixujte, až vznikne tvarovatelná hmota. Vymodelujte z ní rukama čtyři burgery. Tác či talíř mírně potřete olejem a položte na něj burgery a uložte na 30 minut do lednice (burgery můžete nechat v chladu déle – než je budete potřebovat). 

2

Na naloženou cibuli smíchejte v misce ocet, cukr, špetku soli a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vložte do misky kolečka cibule, zakryjte a dejte stranou. 

3

Na omáčku chipotle rozmixujte všechny přísady v mixéru či food processoru dohladka. Přidejte 2 lžíce oleje a mixujte, dokud směs nezačne konzistencí připomínat majonézu. Osolte, opepřete. Zakryjte a uložte do lednice. 

4

Na guacamole rozmačkejte vidličkou v misce avokádo a přidejte k němu cibuli, chilli a nasekaný koriandr a sůl. Vmíchejte limetovou šťávu a dejte do chladu.

5

Rozpalte gril nebo grilovací pánev. Potřete burgery olejem ze všech stran, vložte na gril nebo pánev a opékejte 3 minuty po každé straně dokřupava. Během opékání burgery po grilu či pánvi zbytečně neposunujte, aby se nerozpadly.

6

Opečte na grilu či pánvi nasucho burgerové bulky. Spodní stranu bulky potřete trochou omáčky chipotle, přidejte lístky salátu a burger. Na burger namažte lžíci guacamole a obložte několika kolečky okapané naložené cibule. Na cibuli kápněte znovu chipotle omáčku, přidejte rajče a přiklopte vrškem bulky. Můžete zajistit napichovátkem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

 Vsaďte na sardinky!

Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!

Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek