Tento bezmasý burger s plackou z fazolí a rýže má tak skvělý vzhled i chuť, že na něj můžete pozvat vegany i masožravce.
Suroviny
fazole černé 400 g
1 konzerva – scezená, propláchnutá a dobře okapaná
rýže vařená 100 g
natural (hotovou prodává Expres menu)
cibule 1 ks
nakrájená najemno nebo nastrouhaná
fenyklová semínka 1 ČL
podrcená
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná najemno
cibule červená 1 ks
nakrájená na tenká kolečka
tofu 100 g
hedvábné (silken tofu)
hořčice prášková 1 špetka
nebo mleté hořčičné semínko
chilli pasta 1 ČL
chipotle
avokádo 1 ks
oloupané a zbavené pecky
cibule červená 0.5 ks
nadrobno
chilli paprička 0.5 ks
najemno
koriandr 1 PL
čerstvý, nasekaný
limetová šťáva
z 1/2 limety
hamburgerová bulka 4 ks
podle volby běžné nebo veganské, rozkrojené napůl
salát lístky
kadeřavý – lollo biondo, lollo rosso nebo podobný
rajče 1 ks
masité, na plátky
Postup
Na burgery vložte všechny přísady do mixéru či food processoru a několika pulzy mixujte, až vznikne tvarovatelná hmota. Vymodelujte z ní rukama čtyři burgery. Tác či talíř mírně potřete olejem a položte na něj burgery a uložte na 30 minut do lednice (burgery můžete nechat v chladu déle – než je budete potřebovat).
Na naloženou cibuli smíchejte v misce ocet, cukr, špetku soli a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vložte do misky kolečka cibule, zakryjte a dejte stranou.
Na omáčku chipotle rozmixujte všechny přísady v mixéru či food processoru dohladka. Přidejte 2 lžíce oleje a mixujte, dokud směs nezačne konzistencí připomínat majonézu. Osolte, opepřete. Zakryjte a uložte do lednice.
Na guacamole rozmačkejte vidličkou v misce avokádo a přidejte k němu cibuli, chilli a nasekaný koriandr a sůl. Vmíchejte limetovou šťávu a dejte do chladu.
Rozpalte gril nebo grilovací pánev. Potřete burgery olejem ze všech stran, vložte na gril nebo pánev a opékejte 3 minuty po každé straně dokřupava. Během opékání burgery po grilu či pánvi zbytečně neposunujte, aby se nerozpadly.
Opečte na grilu či pánvi nasucho burgerové bulky. Spodní stranu bulky potřete trochou omáčky chipotle, přidejte lístky salátu a burger. Na burger namažte lžíci guacamole a obložte několika kolečky okapané naložené cibule. Na cibuli kápněte znovu chipotle omáčku, přidejte rajče a přiklopte vrškem bulky. Můžete zajistit napichovátkem.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!
Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...