Bramboráčky s houbovou omáčkou

před 1 rok 119
Bramboráčky s houbovou omáčkou
Bramboráčky s houbovou omáčkou z hříbků podávané se salátem, okurkou a rajčátkem

Suroviny

na bramboráčky: 1 kilogram brambor, 1/2 skleničky hladké mouky, 1 cibule, 2 vejce, olej, sůl

na houbovou omáčku: 500 gramů čerstvých hub nebo 50 gramů sušených, 2 větší cibule, 2 bobkové listy, 5 nových koření, tymián, pepř, sůl, máslo, olej

Recept

Nejdříve si nachystáme houbovou omáčku. Pokud máme houby pouze sušené, tak je nejdříve několik hodin před vařením namočíme nalámané do vody. Pokud máme čerstvé houby, tak je očistíme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nasekáme. Na másle s trochou oleje osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme pokrájené houby (nebo slité sušené – jen vodu, ve které byly nevyléváme). Krátce společně s cibulkou smažíme. Zalijeme jednou a půl sklenicí vody (u sušených hub nejdříve využijeme vodu, ve které byly houby naložené). Okořeníme bobkovým listem, novým kořením, větší špetkou tymiánu a čerstvě nadrceným pepřem. Osolíme. Vaříme pod pokličkou přibližně deset minut na menším plameni a pak ještě pět minut houbovou omáčku redukujeme bez pokličky.

Během vaření omáčky nachystáme také bramboráčky. Brambory oloupeme, nastrouháme a necháme na hustém sítku okapat. V míse promícháme s hladkou moukou, solí a vejci, aby nám vzniklo hezky kompaktní těstíčko. Na pánvi rozehřejeme olej (někdo nedá dopustit při smažení bramboráčků na sádlo, ale to by pak nebylo bezmasé jídlo) a naběračkou nebo lžící uformujeme několik menších placiček. Usmažíme je z obou stran do zlatova. Bramboráčky servírujeme s houbovou omáčkou a zeleninovou oblohou podle chuti.

tip: houbovou omáčku můžeme modifikovat použitím smetany. V takovém případě dáme jen polovic vody a pět minut před koncem vaření přidáme přibližně dvě deci smetany – zajímavá verze je jak se smetanou sladkou, tak i s tou zakysanou. Omáčku také můžeme zahustit jíškou nebo škrobem, ale nutné to není. A jaké houby se na omáčku hodí? Všechny 🙂 Výtečnou uděláme z hříbků, ale skvělá nám vyjde i ze žampionů, hlívy ústřičné nebo ze směsi hub. Bramboráčky někdo ochucuje i česnekem a majoránkou, ale pak se to může trochu přebíjet s chutí hub.

Kuchařka recepty Kuchařka recepty - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek