Krémové rizoto s hráškem je ideální pro romantickou večeři ve dvou, ale také jako rychlá teplá večeře pro rodinu. Navíc křupavá strouhanka s mátou mu dodá pikantní a osvěžující šmrnc.
Suroviny
rostlinný olej 1 PL
+ na opékání strouhanky
rýže kulatozrnná 200 g
např. arborio
vývar zeleninový 600 ml
horký
červená, nastrouhaná najemno
máta 1 hrst
čerstvá, na drobno nakrájená, lze nahradit petrželkou
Postup
V hrnci na oleji opékejte 5 minut cibuli, pak přidejte česnek a vsypte rýži. Míchejte 1–2 minuty, až zesklovatí. Pak vlijte sběračku horkého zeleninového vývaru a míchejte, až se téměř vstřebá. Přilijte další naběračku a míchejte; tak pokračujte asi 20 minut, až je rýže al dente. Mezitím proplachujte v cedníku horkou vodou hrášek, aby rozmrzl. Nechte okapat a v míse rozmačkejte.
Rizoto odstavte, vmíchejte hrášek, parmazán, citronovou šťávu, osolte, opepřete. Nastrouhejte nahrubo chléb či bagetu. V pánvi na troše oleje opékejte chilli papričky, citronovou kůru a strouhanku asi 2 minuty dokřupava. Vypněte, vmíchejte nasekanou mátu či petrželku a směsí posypte rizoto.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/8 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu