Bramborový krém s batátovou slámou

před 1 měsíc 24
Bramborový krém s batátovou slámou

Jak povýšit bramborový krém o úroveň výše? Servírujte ho s batátovou slámou! Tyto neobvyklé chipsy můžete snadno nahradit chlebovými krutony nebo opraženými semínky.

Suroviny

pórek 1 ks

pouze bílá část

rozmarýn 1 snítka

asi 5cm

vývar zeleninový 1 l

lze nahradit drůbežím (nebo množství podle potřeby)

rostlinný olej

na smažení

petrželka 1 hrst

hladkolistá

Postup

1

Cibuli nakrájejte na drobno, pórek na kolečka. Brambory oškrábejte  a nakrájejte na kostky. Česnek oloupejte a rozmáčkněte plochou stranou nože.

2

Ve středním hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm dosklovata cibuli s pórkem. Přidejte brambory, česnek, rozmarýn, zamíchejte a cca 5 minut restujte. Přilijte vývar a polévku osolte a opepřete. Vařte do změknutí brambor, trvá to cca 15–20 minut. Vyjměte rozmarýn a polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, muškátový oříšek, kajenský pepř, znovu promixujte a nechte prohřát.

3

Na slámu oloupejte batát a nožem nebo na mandolíně jej nakrájejte na plátky o tloušťce 2–3 mm, ty pak nakrájejte na 2–3mm silné nudličky. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova a dokřupava. Dejte okapat na papírovou utěrku. Osolte.

4

Na petrželový olej promixujte tyčovým mixérem petrželku, olej a sůl.

5

Polévku rozdělte do talířů a podávejte zdobenou petrželovým olejem a batátovou slámou.

NĚCO NAVÍC
Slámu můžete udělat i z brambory. Pokud si chcete ušetřit práci s krájením, nastrouhejte ji na struhadle nahrubo. A poté usmažte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

Galerie

AD

 Přinášíme tipy na milé vánoční dárky

Potěšte své blízké: Přinášíme tipy na milé vánoční dárky

Vánoce se opět nezadržitelně blíží a tak přichází čas zamyslet se nad tím, čím potěšíte své blízké v letošním roce a zpříjemníte jim tak sváteční dny. Řada z nás miluje praktické dárky, které nezůstanou ležet nevyužité v&nbsp...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek