Jak povýšit bramborový krém o úroveň výše? Servírujte ho s batátovou slámou! Tyto neobvyklé chipsy můžete snadno nahradit chlebovými krutony nebo opraženými semínky.
Suroviny
pórek 1 ks
pouze bílá část
rozmarýn 1 snítka
asi 5cm
vývar zeleninový 1 l
lze nahradit drůbežím (nebo množství podle potřeby)
rostlinný olej
na smažení
petrželka 1 hrst
hladkolistá
Postup
Cibuli nakrájejte na drobno, pórek na kolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky. Česnek oloupejte a rozmáčkněte plochou stranou nože.
Ve středním hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm dosklovata cibuli s pórkem. Přidejte brambory, česnek, rozmarýn, zamíchejte a cca 5 minut restujte. Přilijte vývar a polévku osolte a opepřete. Vařte do změknutí brambor, trvá to cca 15–20 minut. Vyjměte rozmarýn a polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, muškátový oříšek, kajenský pepř, znovu promixujte a nechte prohřát.
Na slámu oloupejte batát a nožem nebo na mandolíně jej nakrájejte na plátky o tloušťce 2–3 mm, ty pak nakrájejte na 2–3mm silné nudličky. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova a dokřupava. Dejte okapat na papírovou utěrku. Osolte.
Na petrželový olej promixujte tyčovým mixérem petrželku, olej a sůl.
Polévku rozdělte do talířů a podávejte zdobenou petrželovým olejem a batátovou slámou.
NĚCO NAVÍC
Slámu můžete udělat i z brambory. Pokud si chcete ušetřit práci s krájením, nastrouhejte ji na struhadle nahrubo. A poté usmažte.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Galerie
AD
Potěšte své blízké: Přinášíme tipy na milé vánoční dárky
Vánoce se opět nezadržitelně blíží a tak přichází čas zamyslet se nad tím, čím potěšíte své blízké v letošním roce a zpříjemníte jim tak sváteční dny. Řada z nás miluje praktické dárky, které nezůstanou ležet nevyužité v ...