Houbová sekaná a šťouchané brambory s jáhlami

před 6 dny 10
Houbová sekaná a šťouchané brambory s jáhlami

Užijte si houbovou sezonu do poslední chvíle s vegetariánskou variantou sekané. Do receptu využijete všechny druhy hub, které jste v lese do košíku nasbírali. Houbová sekaná s jáhlami je jako stvořená pro podzimní dny.

Suroviny

lesní houby 1 kg

čerstvé (hřiby, jedlé holubinky, klouzky, kozáky, křemenáče, babky, lišky apod.), nakrájené

lze nahradit pohankovými kroupami

bylinky 1 hrst

dobromysl, nasekaná najemno

saturejka 1 hrst

nasekaná najemno

petrželka 1 hrst

hladkolistá, nasekaná najemno

mouka jáhlová

lze nahradit pohankovou (na zahuštění)

pažitka 1 hrst

nasekaná, lze nahradit natí cibule nebo pórku

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. V pánvi rozehřejte máslo, zpěňte na něm 1 cibuli nakrájenou na drobno, přidejte nakrájené houby, osolte, opepřete a duste doměkka, až se vydusí všechna tekutina.

2

Mezitím uvařte jáhly či pohanku podle postupu v Něco navíc. Pokud se rozhodnete pro jáhly do sekané i brambor, můžete je uvařit naráz a pak rozdělit na půl.

3

Do misky rozklepněte vejce (trochu si nechte stranou na potření). Přidejte zbylou cibuli, kmín, podušené zchladlé houby, uvařenou obilovinu, hořčici, nasekané bylinky, osolte a opepřete podle chuti. Můžete zjemnit smetanou. Podle potřeby zahustěte zvolenou moukou.

4

V pekáčku nebo ve formě na chlebíček rozehřejte trochu másla a urovnejte do ní houbovou směs. Potřete ji zbývajícím prošlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut.

5

Oloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka, jáhly podle postupu v Něco navíc. Můžete přidat špetku mletého kmínu. Měkké brambory slijte, přidejte k nim uvařené jáhly a máslo, šťouchadlem propracujte. Vmíchejte pažitku nebo nasekanou cibulovou nať či pórek.

NĚCO NAVÍC
Jáhly spařte dvakrát horkou vodou v sítku nebo kastrůlku, slijte a vložte do rendlíku. Zalijte vroucí vodou asi 2 cm nad jáhly, osolte, přiveďte k varu a zvolna vařte pod poklicí, až se vstřebá tekutina. Trvá to asi 5 minut. Nechte dojít zcela doměkka pod poklicí. Pohankové kroupy spařte horkou vodou, zalijte znovu vodou asi na prst nad pohanku, přiveďte k varu, vypněte a nechte pod poklicí dojít doměkka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek