Tyhle lívance jsou opravdu luxusní a přitom z obyčejných surovin. Ječná mouka sice není k dostání úplně běžně, ale rozhodně stojí za trochu shánění. Místo džemu můžete použít čerstvé lesní borůvky promíchané s krupicovým cukrem. Dokonalý recept na sladkou snídani pro vaše blízké.
Suroviny
droždí čerstvé 20 g
rozdrobené
rostlinný olej
na opékání (dle potřeby)
borůvkový džem
podle chuti
(na strouhání) nastrouhaný
na poprášení (dle potřeby)
Postup
Ze surovin na těsto vymíchejte řídké těsto na lívance a nechte ho v teple kynout asi 30 minut, aby bylo nadýchané. Po vykynutí lijte do lívanečníku či po malých naběračkách na pánev, podle potřeby přitom použijte olej.
Opékejte na středním ohni spíše pomalu, aby byly lívance uvnitř hotové a zvenku dozlatova, 2–3 minuty z každé strany.
Hotové lívance potřete borůvkovým džemem, posypte spoustou nastrouhaného tvarohu a ozdobte lžičkou zakysané smetany. Můžete pocukrovat.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu