Zelené orzotto s houbami je rychlý oběd nebo večeře, ve které se na jednom talíře sejdou čerstvé houby, drobné těstoviny a spousta zeleného lupení. Fantastická kombinace chutí a vůní v jednom receptu.
Suroviny
salátové bylinky 500 g
směs lupení a měkkých bylinek (rukola, špenát, polníček, bazalka, hladkolistá petrželka)
strouhaný, nebo sýru Gran Moravia
semínka 50 g
směs oříšků a semínek (např. slunečnicová, kešu)
vývar zeleninový 600 ml
horký
paprika mletá uzená
na poprášení
Postup
Troubu rozehřejte na 180 °C. Houby nakrájejte či natrhejte, žampiony podle velikosti na velké pláty nebo čtvrtky. Vložte do pekáčku, osolte a pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte 15 minut nebo dokřupava.
Udělejte pesto. Vložte salátové lupení a bylinky do food processoru spolu s parmazánem, zvolenými oříšky či semínky, 2 lžícemi olivového oleje, solí a pár kapkami citronové šťávy. Přidejte cca 100 ml vody a rozmixujte do tekutější konzistence (pesto je takto určeno k rychlé spotřebě, nelze jej dlouho skladovat).
Na velké pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte na něm šalotky dosklovita, přidejte česnek a společně chvíli opékejte. Vsypte orzo a restujte za stálého míchání 5 minut. Vlijte víno, nechte jej odpařit, míchejte. Pak přilijte polovinu vývaru, míchejte. Zopakujte se zbytkem vývaru, až je orzo uvařené. Přidejte pesto, promíchejte a společně prohřejte.
Podávejte s houbami a burratou, poprášené mletou paprikou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu