Vietnamská banánová ‚žemlovka‘

před 5 dny 11
Vietnamská banánová ‚žemlovka‘

Banánový chlebíček znáte, žemlovku taky. Takhle jste ji ale ještě nejedli! Navíc je to příležitost spotřebovat nejen starší pečivo i všemožné načaté kelímky kokosového mléka a smetany. Můžete použít i zahuštěné nebo slazené kondenzované mléko, žemlovka pak bude sladší.

Suroviny

nebo zbytek libovolné smetany, množství upravte podle potřeby

rozpuštěné + na vymazání formiček

nebo jiné bílé pečivo, starší

Postup

1

Nakrájejte banány na plátky o síle cca 0,5 cm. Vložte je do mísy a zasypte cukrem, vlijte rum, jemně promíchejte, zakryjte a nechte nejméně 30 minut marinovat.

2

Do větší mísy vlijte mléko, kokosové mléko, a rozpuštěné máslo, přidejte vejce a mouku. Prošlehejte

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Pečivo natrhejte na kousky o velikosti sousta a přidejte do směsi a nechte je asi 10 minut nasáknout tekutinou, směs musí být hodně mokrá. Pak přidejte marinované banány i s tekutinou – ta nejhezčí kolečka si předem oddělte na ozdobení.

4

Vymažte máslem zapékací nádoby (nebo jednu malou dortovou nebo chlebíčkovou formu) a vlijte do ní hmotu. Navrch posaďte zbylá kolečka banánů a posypte je trochou cukru.

5

Vložte do trouby a pečte 50 minut nebo až banány zkaramelizují.

NĚCO NAVÍC Žemlovku můžete jíst teplou na lžičku, nebo ji vychladit a uložit do lednice, pak půjde i vyklopit či vyjmout a krájet jako dort. Obě verze jsou skvělé, ale ta chlazená nám v redakci chutnala o něco víc!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek