Zeleninové sušenky

před 1 týden 14
Zeleninové sušenky

Na tyto zdravé sušenky nalákáte i odpůrce zeleniny, ačkoliv je v nich spousta mrkve a cukety. Díky parmazánu mají skvělou chuť. Zeleninové sušenky jsou bezva mlsání, téměř bez výčitek.

Suroviny

mouka špaldová hladká 200 g

sůl

hrubozrnná, na posypání

směs semínek na posypání (slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná...)

tymián sušený

na posypání

Postup

1

Mrkev dejte do mísy, z nastrouhané cukety vymačkejte vodu a dejte k mrkvi. Přidejte parmazán, špaldovou mouku, nakrájené máslo, citronovou kůru, koření, sůl a rukama vypracujte těsto. Vytvarujte z něho kouli, zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu do lednice odpočinout.

2

Rozehřejte troubu na 200 °C. Připravte si dva pečicí papíry, mezi ně vložte těsto, které předtím trochu zploštěte, a vyválejte plát o síle 3 mm. Sejměte vrchní pečicí papír, plát těsta rozkrájejte rádýlkem na sušenky 2x3 cm, ale nemusíte je od sebe oddělovat (lépe se tak vejdou na plech) a i s pečicím papírem přeneste na plech. Sušenky potřete vejcem, posypte hrubou solí, semínky a pečte 12 minut do-zlatova. Vyndejte z trouby, znovu sušenky nařezejte, aby se od sebe oddělily, a nechte vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek