Rambulice

před 3 týdny 21
Rambulice

Rambulice je ovocná polévka, kdysi oblíbená v Podkrkonoší a v oblastech, kde žilo více německého obyvatelstva. V sezoně se připravovala z čerstvého ovoce, v zimě také ze sušeného. Nás napadlo upéct k ní kulatky. A věřte, byl to geniální nápad!

Suroviny

oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená na kousky

větší, oloupaná, zbavená jádřince, nakrájená na kousky

mohou být i mražené nebo okapané z kompotu, vypeckované a rozpůlené

voda 1 l

nebo méně, podle potřeby

+ na ozdobení (nemusí být)

sušená jablka

na ozdobení

lze nahradit mátou, na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Ovoce nasypte do hrnce, zalijte vodou, osolte špetkou soli a rozvařte doměkka, potrvá to nejméně 30 minut.

2

Ovoce i s tekutinou nechte trochu zchladnout, pak opatrně rozmixujte tyčovým mixérem a oslaďte podle chuti. Rozdělte do talířů a do každé porce ledabyle vmíchejte trochu zakysané smetany, aby vzniklo mramorování.

3

Podávejte ozdobené křížalami či v troubě usušeným jiným ovocem, můžete doplnit nočkem či kopečkem další zakysané smetany a případně i bylinkou.

NĚCO NAVÍC

Původně se polévka pochopitelně nemixovala, ale po rozvaření ovoce zahušťovala moukou, později škrobem. V tomhle ohledu jsme ji přizpůsobili moderní době. Zakysaná smetana se dříve vmíchávala naráz do celé várky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek