Rambulice je ovocná polévka, kdysi oblíbená v Podkrkonoší a v oblastech, kde žilo více německého obyvatelstva. V sezoně se připravovala z čerstvého ovoce, v zimě také ze sušeného. Nás napadlo upéct k ní kulatky. A věřte, byl to geniální nápad!
Suroviny
oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená na kousky
větší, oloupaná, zbavená jádřince, nakrájená na kousky
mohou být i mražené nebo okapané z kompotu, vypeckované a rozpůlené
voda 1 l
nebo méně, podle potřeby
+ na ozdobení (nemusí být)
sušená jablka
na ozdobení
lze nahradit mátou, na ozdobení (nemusí být)
Postup
Ovoce nasypte do hrnce, zalijte vodou, osolte špetkou soli a rozvařte doměkka, potrvá to nejméně 30 minut.
Ovoce i s tekutinou nechte trochu zchladnout, pak opatrně rozmixujte tyčovým mixérem a oslaďte podle chuti. Rozdělte do talířů a do každé porce ledabyle vmíchejte trochu zakysané smetany, aby vzniklo mramorování.
Podávejte ozdobené křížalami či v troubě usušeným jiným ovocem, můžete doplnit nočkem či kopečkem další zakysané smetany a případně i bylinkou.
NĚCO NAVÍC
Původně se polévka pochopitelně nemixovala, ale po rozvaření ovoce zahušťovala moukou, později škrobem. V tomhle ohledu jsme ji přizpůsobili moderní době. Zakysaná smetana se dříve vmíchávala naráz do celé várky.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu