Arroz con almejas

před 1 rok 100
Arroz con almejas

Chuť a vůně jídla podle receptu španělského šéfkuchaře Arnau Bosche stojí a padá s čerstvostí použitých mořských plodů.

Suroviny

kalamáry 300 g

očištěné a nakrájené na kroužky

krevety 150 g

cca 10 ks – neloupané, syrové, mohou být i mražený

rýže kulatozrnná 360 g

cca 90 g na osobu

slávky 400 g

očištěné, vyhoďte ty, které se při poklepání a čištění nezavřou

bylinky

na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Nadrobno nasekejte ve stylu ,brunoise‘ (velmi drobné, poněkud šikmé kostičky) cibuli, červenou a zelenou papriku a na velmi drobno také česnek. 

2

Do pánve na paellu nebo do litinového hrnce dejte nasekanou cibuli, papriky, kalamáry, krevety a olivový olej a na silném ohni opékejte všechny ingredience po dobu 10–15 minut.

3

Stále míchejte, aby se nic nespálilo, ale zároveň je žádoucí, aby se na dně vytvořily mírné přípečky a suroviny pustily šťávu, protože to dá celému jídlu chuť. Až bude vše opečené a šťáva na dně pánve získá barvu dozlatova, přidejte nasekaná rajčata a česnek a opékejte na středním ohni cca 1–2 minuty.

4

Přidejte rýži, opékejte cca 2 minuty se základem tak, aby rýžová zrna chytla chuť. Vlijte rybí vývar, rýži promíchejte, aby se nepřilepila a dobře se rozprostřela po pánvi. Osolte, zesilte oheň a vařte 10 minut. Poté oheň ztlumte a nechte pomalu povařit asi 5 minut na mírném ohni bez míchání. 

5

V těchto 5 minutách vhoďte slávky a počkejte, až se otevřou uvnitř pánve (ty, které se neotevřou, odstraňte) a pak vyzkoušejte, zda je potřeba dosolit nebo ne a zda po těchto 5 minutách jsou chutě spojené a rýže hotová (al dente). Vypněte oheň či odstavte a nechte dojít asi 2 minuty před podáváním. Pokrm můžete dozdobit čerstvými bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Je třeba mít na zřeteli, že slávka jedlá, když se otevře, pustí vodu, která je slaná. Proto je třeba ochutnat jídlo před přidáním soli.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem

10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem

Věděli jste, že spoustu celosvětově oblíbených pochoutek vzniklo omylem? Stojí za nimi čirá náhoda, nedostatek surovin nebo nějaký ten přešlap v kuchyni. Pojďte spolu s námi odhalit, jak vznikl nanuk, chipsy nebo třeba italské tiramisu...

Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů

Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů

Na své si nyní přijdou všichni milovníci sýrů s výrazným odérem a ušlechtilou plísní. Vychutnejte si romadur, olomoucké tvarůžky nebo jihočeskou nivu a dopřejte si výraznou sýrovou chuť v lahodných pokrmech. ...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek