Chuť a vůně jídla podle receptu španělského šéfkuchaře Arnau Bosche stojí a padá s čerstvostí použitých mořských plodů.
Suroviny
kalamáry 300 g
očištěné a nakrájené na kroužky
krevety 150 g
cca 10 ks – neloupané, syrové, mohou být i mražený
rýže kulatozrnná 360 g
cca 90 g na osobu
slávky 400 g
očištěné, vyhoďte ty, které se při poklepání a čištění nezavřou
bylinky
na ozdobení (nemusí být)
Postup
Nadrobno nasekejte ve stylu ,brunoise‘ (velmi drobné, poněkud šikmé kostičky) cibuli, červenou a zelenou papriku a na velmi drobno také česnek.
Do pánve na paellu nebo do litinového hrnce dejte nasekanou cibuli, papriky, kalamáry, krevety a olivový olej a na silném ohni opékejte všechny ingredience po dobu 10–15 minut.
Stále míchejte, aby se nic nespálilo, ale zároveň je žádoucí, aby se na dně vytvořily mírné přípečky a suroviny pustily šťávu, protože to dá celému jídlu chuť. Až bude vše opečené a šťáva na dně pánve získá barvu dozlatova, přidejte nasekaná rajčata a česnek a opékejte na středním ohni cca 1–2 minuty.
Přidejte rýži, opékejte cca 2 minuty se základem tak, aby rýžová zrna chytla chuť. Vlijte rybí vývar, rýži promíchejte, aby se nepřilepila a dobře se rozprostřela po pánvi. Osolte, zesilte oheň a vařte 10 minut. Poté oheň ztlumte a nechte pomalu povařit asi 5 minut na mírném ohni bez míchání.
V těchto 5 minutách vhoďte slávky a počkejte, až se otevřou uvnitř pánve (ty, které se neotevřou, odstraňte) a pak vyzkoušejte, zda je potřeba dosolit nebo ne a zda po těchto 5 minutách jsou chutě spojené a rýže hotová (al dente). Vypněte oheň či odstavte a nechte dojít asi 2 minuty před podáváním. Pokrm můžete dozdobit čerstvými bylinkami.
NĚCO NAVÍC
Je třeba mít na zřeteli, že slávka jedlá, když se otevře, pustí vodu, která je slaná. Proto je třeba ochutnat jídlo před přidáním soli.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem
Věděli jste, že spoustu celosvětově oblíbených pochoutek vzniklo omylem? Stojí za nimi čirá náhoda, nedostatek surovin nebo nějaký ten přešlap v kuchyni. Pojďte spolu s námi odhalit, jak vznikl nanuk, chipsy nebo třeba italské tiramisu...
Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů
Na své si nyní přijdou všichni milovníci sýrů s výrazným odérem a ušlechtilou plísní. Vychutnejte si romadur, olomoucké tvarůžky nebo jihočeskou nivu a dopřejte si výraznou sýrovou chuť v lahodných pokrmech. ...