Borůvka by se měla jíst po celý rok, je synonymem zdraví

před 1 rok 42
Borůvka by se měla jíst po celý rok, je synonymem zdraví

Existuje mnoho způsobů a ještě více důvodů, jak zahrnout toto bobule do vašich jídel a svačin

Existuje mnoho způsobů, jak začlenit toto bobule do vašich jídel a svačin. Borůvka, která se často nazývá „královnou antioxidantů“, je silné ovoce s působivými zdravotními přínosy.

Mocný strážce zdraví

Borůvky velmi pomáhají při ochraně vašeho zdraví, což je více než dostatečný důvod, proč je zařadit do svého jídelníčku jídla, svačiny, džusy a smoothies. Důležité je, že ani po vytažení z mrazáku neztrácejí na kvalitě, takže toto ovoce můžete jíst po celý rok, nejen v sezóně.

Jsou bohaté na živiny

Jeden šálek obsahuje čerstvé borůvky 85 kalorií, 1 gram bílkovin, asi 20 gramů sacharidůa s cca 4 gramy vlákniny. Neobsahuje tuk. Stejné množství poskytuje téměř čtvrtinu doporučeného minimálního denního množství vitamín C, který je důležitý pro imunitu a pro celkovou kondici organismu. To vyhovuje kůžea uspokojuje více než třetinu denní potřeby vitamín Kkterý posiluje kostistejně jako čtvrtina potřeb pro mangan. A tato živina pomáhá udržování kostíkromě stimulace produkce kolagennezbytné pro mladistvě vypadající pleť a pro uchování klouby.

Oddalují stárnutí a chrání před nemocemi

Výzkumy ukazují, že mezi ovocem a zeleninou, které se často konzumují, patří borůvky mezi ty nejvyšší antioxidační aktivitu. Bylo prokázáno, že ji antioxidanty zastavují zánět a snižují oxidační stres. Oxidační stres vzniká při nerovnováze mezi produkcí volné radikály které poškozují buňky a schopnost těla čelit jejich škodlivým účinkům. Z tohoto důvodu jsou borůvky příbuzné s prevence poškození buněk a stárnutía také ke snížení rizika několika chronických onemocnění, včetně obezita, rakovina a diabetes 2. typu.
Závěr výzkumu prospěšných vlastností tohoto ovoce z roku 2018 je, že borůvky mohou být jedno z nejfunkčnějších plodůz důvodu jejich ochranné činnosti antioxidanty.

Hlídají srdce

Srdeční choroba jsou jednou z hlavních příčin úmrtí na světě a borůvky by je mohly poskytnout silná ochrana těchto zdravotních problémů. Kvůli jeho schopnosti snížit zánět a oxidační stresborůvkové zavařeniny elasticita tepena tím snižuje riziko infarkt a mrtvice.

Jedna nedávná studie provedená na mužích s metabolickým syndromem, která agreguje rizikové faktory pro kardiovaskulární choroby a pro cukrovka, porovnávali účinky konzumace jednoho šálku borůvek denně s placebem po dobu šesti měsíců. Účastníci, kteří jedli borůvky, zaznamenali konstantu zlepšení fungování tepenpočítaje v to snížená křehkoststejně jako pozitivní změny v profilech cholesterolu. Výsledky vedly vědce k závěru, že borůvky by měly být zahrnuty do nutričních strategií, aby se snížil riziko srdečních onemocnění.

Pomáhají mozkovým funkcím

Analýza z roku 2019, která spojuje 11 dříve provedených studií, zkoumala souvislost mezi borůvkami a kognitivní výkon. Zjištění odhalilo, že konzumace borůvek se zlepšuje dlouhodobá paměť a výkonné funkce u dětí. Toto ovoce také napomáhá dlouhodobé paměti, výkonné funkci a psychomotorické funkci zdraví starší dospělí a dospělí s mírnou kognitivní poruchou.
Bobule jsou také jediné zařazeny do tzv MIND dietakterý kombinuje aspekty středomořská strava s DASH dietaza účelem vytvoření režim zaměřený na zdraví mozkua především na prevenci demence a pokles kognitivních funkcí v důsledku stárnutí.
20letá studie na více než 16 000 starších dospělých zjistila, že ti, kteří jedli nejvíce borůvek a jahod, měli nejnižší míra kognitivního poklesu.

Obnovují svaly

Námaha, kterou svaly při cvičení pociťují, může někdy vést ke zvýšení bolest svalůsnížené se silou a slabý výkon. Nicméně to, co sportovci jedí před nebo po cvičení, může potenciálně urychlit regeneraci. Studie ukázaly, že konzumace borůvek spouští adaptační procesy v těle které zrychlují zotavení svalů.

Jezte je po celý rok

Borůvky jsou tak prospěšné, že si zaslouží místo v jídelníčku, i když jsou mimo sezónu. Můžete si je užít během všech 12 měsíců v roce zmrazit čerstvé nebo ano kupujte již zmrazené bez přidaných přísad.

Pokud máte místního obchodníka s potravinami, zde je návod, jak je zmrazit: Omyjte bobule a položte je na plech, aby se osušily. Nechte je tak, pak je asi 30 minut v mrazáku vyjměte a přendejte do mrazicích sáčků. Odstraňte co nejvíce vzduchu, uzavřete a zmrazte. Vaše zásoby budou takto „v bezpečí“. asi šest měsíců. Můžete je zmrazit a přidat do smoothies nebo je rozmrazit pro jiné použití. A využití je velmi široké: od ovesných vloček až po podpůrné saláty.

„Do všeho zasahuje“

Zařaďte borůvky do svých „zdravých snídaní“: zařaďte je kukuřičné vločky nebo je přidejte palačinky a pekařské výrobky, pudinky nebo koláče. Tato vzácně zdravá potravina, pokud ji budete konzumovat pravidelně, dokáže ochránit vaši imunitu po celý rok.

The post Borůvka by se měla jíst po celý rok, je synonymem zdraví appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek