Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou

před 2 roky 303
Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou

Radši než chipsy si k pohádkám dejte pořádné jídlo, které příjemně zahřeje při návratu z procházky.

Suroviny

chilli paprička 2 ks

zelená jalapeño

česnek 2 stroužky

oloupané

zázvor (čerstvý) 5 cm

nestrouhaný

rostlinný olej 1 PL

nebo ghí

konzervovaná rajčata krájená 400 g

1 konzerva

rajčata 350 g

cca 3 velká, nakrájená na kostky

tamarindová pasta 1 PL

viz Něco navíc

cizrna 800 g

2 konzervy – slité

rýže hnědá

basmati, uvařená, k podávání

granátové jablko 1 hrst

semínek

Postup

1

Připravte pastu. Do robotu se sekacím nástavcem nebo mixéru vložte cibuli nakrájenou na kusy, nakrájené papričky jalapeňo (pokud nemáte rádi příliš pálivé, zbavte je předem semínek), česnek, zázvor, sypké koření a olej a rozsekejte nebo rozmixujte na pastu, může být hrubší.

2

Na chanu masalu zahřejte v hrnci nasucho římský kmín, až začne pukat a vonět, pak ho vysypte z hrnce a dejte zatím stranou. V uvolněném hrnci rozehřejte lžíci oleje nebo ghí a připravenou pastu na něm 10 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte sekaná rajčata z konzervy i čerstvá nakrájená rajčata, cukr, sůl, tamarindovou pastu, opražený římský kmín, cizrnu a 1/2 hrnku až hrnek vody podle toho, jak chcete omáčku hustou. Při nízké teplotě pomalu vařte 40 minut.

3

Na raitu smíchejte jogurt s nasekanými bylinkami, pak posypte granátovými semínky. Podávejte jako doplněk k rýži a chaně masale.

NĚCO NAVÍC

  • Tamarindová pasta se postará o příjemně nakyslou chuť. Pokud ji nemáte, dochuťte pokrm trochou citronové šťávy.
     
  • Aby byla chana masala skutečně voňavá, volte co nejčerstvější koření, případně si je sami umelte. Další možností je použít již hotovou směs na chanu masalu, která je k dostání v indických potravinách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty


Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek