Chřestová polévka se špenátem

před 2 roky 155
Chřestová polévka se špenátem

Snadná krémová polévka, kterou můžete donekonečna obměňovat podle nálady. Chřest se postará nejen o chuť, ale i o to, aby bylo v polévce do čeho kousnout. Pokud máte raději bílý, klidně po něm sáhněte!

Suroviny

šalotka 2 ks

nakrájené na drobno

chřest zelený 1 svazek

400 g

brambory 2 ks

oloupané a nakrájené na kostičky

baby špenát 200 g

+ na ozdobení

smetana ke šlehání 100 g

+ k podávání

výhonky červené řepy

na ozdobení

Postup

1

Šalotky opékejte na oleji, aby zezlátly.

2

Z chřestu odlámejte tuhé, dřevnaté konce (viz Něco navíc) a odkrájejte hlavičky. Zbylé stonky pokrájejte nahrubo, přidejte k šalotce a krátce orestujte. Přidejte brambory, zalijte vývarem a přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte, aby brambory změkly. Vhoďte špenát, hrášek a rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a zjemněte smetanou. 

3

Hlavičky chřestu opečte na másle. Polévku rozdělte na talíře, ozdobte opečenými špičkami chřestu, špenátovými lístky, zakapejte ještě smetanou, posypte výhonky červené řepy a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Chřestové konce můžete použít do zeleninového či jiného vývaru. Pokud jsou ale opravdu dřevnaté, vyhoďte je. Můžete je přihodit i do polévky – v takovém případě je ale dobré ji protřít přes síto. S hráškem nakládejte opatrně, pokud ho dáte do polévky moc, nebude v ní chřest vůbec cítit. A to je škoda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících&nbsp...

 Pochutnejte si na plodech moře

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

 příběh vynálezce polévkového koření

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...

 Co se stane, když to s ním přeženete?

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek