Snadná krémová polévka, kterou můžete donekonečna obměňovat podle nálady. Chřest se postará nejen o chuť, ale i o to, aby bylo v polévce do čeho kousnout. Pokud máte raději bílý, klidně po něm sáhněte!
Suroviny
šalotka 2 ks
nakrájené na drobno
chřest zelený 1 svazek
400 g
brambory 2 ks
oloupané a nakrájené na kostičky
baby špenát 200 g
+ na ozdobení
smetana ke šlehání 100 g
+ k podávání
výhonky červené řepy
na ozdobení
Postup
Šalotky opékejte na oleji, aby zezlátly.
Z chřestu odlámejte tuhé, dřevnaté konce (viz Něco navíc) a odkrájejte hlavičky. Zbylé stonky pokrájejte nahrubo, přidejte k šalotce a krátce orestujte. Přidejte brambory, zalijte vývarem a přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte, aby brambory změkly. Vhoďte špenát, hrášek a rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a zjemněte smetanou.
Hlavičky chřestu opečte na másle. Polévku rozdělte na talíře, ozdobte opečenými špičkami chřestu, špenátovými lístky, zakapejte ještě smetanou, posypte výhonky červené řepy a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Chřestové konce můžete použít do zeleninového či jiného vývaru. Pokud jsou ale opravdu dřevnaté, vyhoďte je. Můžete je přihodit i do polévky – v takovém případě je ale dobré ji protřít přes síto. S hráškem nakládejte opatrně, pokud ho dáte do polévky moc, nebude v ní chřest vůbec cítit. A to je škoda.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
5 triků na dokonalý domácí hamburger
Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry. ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...