Bílá zelňačka

před 6 dny 5
Bílá zelňačka

Další poklad z rodinného fondu redaktorky Katky, tentokrát ze strany jejího muže. „Takhle vaří zelňačku moje tchyně Danuška a vždycky, když přijedeme, má ji pro nás nachystanou,“ říká Katka. Bílá zelňačka je báječná podzimní polévka, ideálně z domácího kysaného zelí.

Suroviny

zelí kysané 500 g

vymačkaný a pokrájený (šťávu ze zelí uchovejte)

Postup

1

Do hrnce vložte žebírka, zalijte zhruba 2 litry vody a uvařte doměkka. Maso vyjměte a nechte vychladnout, stejně tak tekutinu. Vložte do lednice. Druhý den z vývaru stáhněte tuk, maso oberte z kostí, zbavte jej tuhé kůže a tuku.

2

Dejte polévku znovu vařit, přidejte do ní zelí a kmín. Když je zelí poloměkké, rozmíchejte v mléce 2–3 lžíce hladké mouky na řídkou kašičku. Nalijte do polévky, rozmíchejte a vařte dalších 15 minut. Pak lijte do polévky rozmíchané vejce, přitom je ihned v horké tekutině rozšlehávejte vidličkou.

3

Mezitím uvařte brambory v samostatném rendlíku (kdyby se vařily přímo se zelím, nezměkly by.) Ve chvíli, kdy je zelí úplně měkké, slijte brambory a přidejte je do polévky. Vložte také obrané maso, vlijte smetanu a nechte vše prohřát. Už nevařte.

4

Podle potřeby a kyselosti zelí dokyselte odloženou zelnou šťávou, je-li třeba dosolte, ale vývar z žebírek bývá slaný dost.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

AD

Jaké květiny na slavnostní stůl?

Jaké květiny na slavnostní stůl?

Během života se odehraje celá řada událostí, mnohé z nich si zaslouží oslavu, kterou je třeba řádně připravit. Pohoštění, pozvání těch, na kterých nám záleží, výzdoba. U toho posledního se na chvilku zastavíme, když je totiž řeč o...

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek