Poctivá zelňačka s paprikou, klobásou a houbami – takhle svou vyhlášenou zelňačku vaří tatínek naší redaktorky Katky. Úspěch spočívá v domácím zelí a nejlepší paprice. Nutné je nevynechat houby – vyhraďte si čas na jejich změknutí.
Suroviny
zelí kysané 600 g
vymačkané a pokrájené (šťávu ze zelí uchovejte)
jemná, papriková, nakrájená na kolečka
pažitka
nasekaná, na ozdobení
Postup
Houby zalijte v hrnečku vlažnou vodou a nechte asi 4 hodiny měknout.
Do hrnce vlijte 1 litr vody, přidejte vodu z hub, osolte, opepřete a uveďte do varu.
Vložte zelí, klobásy a houby. Vařte při mírné teplotě do změknutí zelí.
Na pánvi rozehřejte sádlo a opečte na něm cibuli dosklovita. Sejměte z ohně a zaprašte paprikou, rozmíchejte. Pak vraťte na oheň, vsypte mouku a umíchejte jíšku. Jíšku rozmíchejte do polévky a vařte asi 20 minut, aby se mouka provařila.
Vmíchejte kysanou smetanu a nechte rychle přejít varem. Ihned odstavte z ohně a do polévky vložte podle chuti 1 či 2 stroužky česneku. Podle potřeby případně dochuťte šťávou ze zelí. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou, pažitkou a čerstvě mletým pepřem.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu