10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky

před 3 týdny 19
10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky
10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky

ZDROJ: Apetit

Dýňová polévka je doslova zázrak podzimní kuchyně. Ať už se rozhodnete použít dýni hokaido nebo máslovou. V obou případech stačí umět jeden recept, který si pokaždé můžete obměňovat podle své chuti a dostupných surovin. Pokud ji doplníte o krutony nebo přidáte další složku, rázem vydá za hlavní jídlo.

Jaká dýně je nejlepší na polévku?

Chystáte se na přípravu té nejlepší dýňové polévky? Sáhněte po dýni hokaido nebo po máslové dýni! Tyto dva druhy jsou na přípravu krémových polévek nejlepší. Obsahují navíc i spoustu vlákniny, vitamínů A, C, D a E, vápníku, železa, hořčíku a minerálů.

  • Dýně hokaido: Její zářivě oranžová slupka se nemusí loupat, což vám ušetří spoustu času při přípravě. Ve slupce se skrývá navíc i spousta vitamínů! Po uvaření má dýně velmi jemnou chuť připomínající sladké batáty.
  • Máslová dýně:  Pro máslovou dýni je typický hruškovitý tvar a béžová barva. Na rozdíl od dýně hokaido se musí loupat a obsahuje méně semínek

Péct nebo vařit?

Pro intenzivní a bohatou chuť dýňové polévky je nejlepší dýni před přípravou polévky upéct. Stačí ji omýt, pokud používáte máslovou, tak i oškrábat, vydlabat semínka a nakrájet na kostičky. Na plech vyložený pečicím papírem kousky naskládejte, lehce zakápněte olejem a pečte na 180–200 °C po dobu 20 minut

  • Pokud se vám nepodaří všechnu pečenou dýni zpracovat, připravte z ní dýňové pyré, které snadno zamrazíte, uchováte v lednici nebo využijete i do jiných receptů z dýně.

Další variantou je dýni uvařit, rozhodně tím nic nezkazíte a ušetříte trochu času, ovšem na úkor toho, že polévce budou chybět výraznější chuťové tóny, které opečením vznikají.

Jak vylepšit dýňovou polévku

Základem dýňového krému je voda nebo ještě lépe domácí vývar, ovšem pokud chcete polévku ozvláštnit, sáhněte po nejrůznějším koření, bylinkách nebo surovinách, které ji vtisknou další chuťový prvek. Jen dejte pozor, ať to s kořením nepřeženete, dýňová polévka má totiž sama o sobě specifickou chuť.

  • Mezi velmi oblíbené koření rozhodně patří muškátový oříšek, kurkuma, čerstvě mletý pepř, ale také skořice, která v malém množství přidá nečekaný sladký podtón.
  • Pikantní chuť nabízí dýňová polévka s chilli, čerstvým zázvorem nebo kari kořením.
  • Naopak jemnější a vhodná pro děti je dýňová polévka s majoránkou, dýňová polévka s vanilkou nebo vsaďte na osvědčené kombinace dýňové polévky s červenou čočkou, s rajčaty nebo s mrkví, které stačí přidat na cibulový základ a chvíli společně orestovat.
  • Mezi bylinky, které si s dýní rozumí, jednoznačně patří tymián, rozmarýn, šalvěj, petrželka nebo koriandr.

Aby byl krém ještě jemnější, přidejte na závěr smetanu, její rostlinnou alternativu, crème fraîche či mascarpone. Podobně funguje i kokosové mléko. Navíc dýňová polévka s kokosovým mlékem má exotickou chuť, ke které se výborně hodí kari, zázvor nebo koření garam masala.

Dýňová polévka jako hlavní jídlo

Hustý dýňový krém dokáže být sytý sám o sobě, ovšem stačí přidat několik dalších prvků a polévka rázem povýší na hlavní jídlo. Zvolte tradiční krutony z opečeného staršího pečiva, opražená semínka či oříšky, pečené kokosové chipsy, opečenou zeleninu nebo dokřupava vyškvařenou slaninu. Jako sytící prvek skvěle fungují i vařené luštěniny, rozdrobený čerstvý sýr případně pošírované vejce.

Jak vybrat dýni na dýňovou polévku?

Pokud nepatříte mezi ty, kteří mají zahradu plnou dýní a už od léta přemýšlejí, jak je všechny zpracují, budete muset vyrazit do obchodu

  • Při výběru se spolehněte na vlastní oči. Pokud dýně nevypadá hezky z venku, nebude o nic lepší ani uvnitř. 
  • Slupka by měla být neporušená, bez kazů. 
  • Můžete zkusit na dýni zaklepat, tak jako to děláte v létě u melounů. Dutý zvuk znamená zralost, podle váhy poznáte, která dýně má více dužiny (je těžší) a jaká má naopak více semínek (je lehčí)
  • Stopka u zralých dýní je zdřevnatělá s malými prasklinami. Naopak zelená stopka značí, že dýně ještě nedozrála.

Zdroj: Apetit

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek