Polská horská zelňačka

před 1 týden 12
Polská horská zelňačka

Tuhle polévku si můžete dát třeba na polské straně Tater. Polská horská zelňačka zahřeje, zasytí a ještě chutná. A pokud můžeme doporučit, houby rozhodně nevynechávejte.

Suroviny

sušené lesní houby 1 hrst

hřibovité, možno použít čerstvé, nakrájené (lze vynechat)

zelí kysané 500 g

vymačkané a pokrájené (šťávu ze zelí uchovejte)

majoránka (drhnutá) 1 PL

+ snítky čerstvé na ozdobení

Postup

1

Syrová žebírka nasekejte na kusy, vložte je do velkého hrnce s kapacitou 4 litry a zalijte je vodou, aby byla ponořená (cca 2,5 litru). Přidejte do vody celý černý pepř, bobkové listy, nové koření a přiveďte k varu. Seberte z hladiny pěnu, pak ztlumte oheň, přiklopte a zvolna vařte asi 45–50 minut nebo až maso změkne. Můžete také první vodu (bez koření) po přejití varem slít, maso zalít čerstvou vodou a dát znovu vařit s kořením.

2

Přidejte do hrnce uzená žebírka a slaninu. Vařte do změknutí žebírek, asi 20 minut. Pak obojí maso oberte z kostí a vraťte do hrnce. Vložte do polévky houby, brambory, kmín a vařte do změknutí brambor. Přidejte zelí, česnek a vařte do změknutí zelí. Asi v polovině vaření vsypte majoránku.

3

Ochutnejte, je-li to třeba, polévku dosolte, ale nejspíš bude slaná dost. Podle chuti můžete použít šťávu ze zelí. Posypte čerstvou majoránkou.

NĚCO NAVÍC
Brambory můžete uvařit i zvlášť a dát je do polévky prohřát, vodu z nich ale uchovejte, může se hodit na zředění polévky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek