Tuhle polévku si můžete dát třeba na polské straně Tater. Polská horská zelňačka zahřeje, zasytí a ještě chutná. A pokud můžeme doporučit, houby rozhodně nevynechávejte.
Suroviny
sušené lesní houby 1 hrst
hřibovité, možno použít čerstvé, nakrájené (lze vynechat)
zelí kysané 500 g
vymačkané a pokrájené (šťávu ze zelí uchovejte)
majoránka (drhnutá) 1 PL
+ snítky čerstvé na ozdobení
Postup
Syrová žebírka nasekejte na kusy, vložte je do velkého hrnce s kapacitou 4 litry a zalijte je vodou, aby byla ponořená (cca 2,5 litru). Přidejte do vody celý černý pepř, bobkové listy, nové koření a přiveďte k varu. Seberte z hladiny pěnu, pak ztlumte oheň, přiklopte a zvolna vařte asi 45–50 minut nebo až maso změkne. Můžete také první vodu (bez koření) po přejití varem slít, maso zalít čerstvou vodou a dát znovu vařit s kořením.
Přidejte do hrnce uzená žebírka a slaninu. Vařte do změknutí žebírek, asi 20 minut. Pak obojí maso oberte z kostí a vraťte do hrnce. Vložte do polévky houby, brambory, kmín a vařte do změknutí brambor. Přidejte zelí, česnek a vařte do změknutí zelí. Asi v polovině vaření vsypte majoránku.
Ochutnejte, je-li to třeba, polévku dosolte, ale nejspíš bude slaná dost. Podle chuti můžete použít šťávu ze zelí. Posypte čerstvou majoránkou.
NĚCO NAVÍC
Brambory můžete uvařit i zvlášť a dát je do polévky prohřát, vodu z nich ale uchovejte, může se hodit na zředění polévky.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu