Cizrnové palačinky s mletým masem a mangoldem

před 2 roky 76
Cizrnové palačinky s mletým masem a mangoldem

Ať už máte v rodině celiaka, nebo ne, tyhle výraznými chutěmi nabité palačinky z přirozeně bezlepkové cizrnové mouky budete milovat! Pokud ovšem spěcháte, náplň je skvělá i v kukuřičných tortillách nebo, pokud lepek neřešíte, v pšeničných.

Suroviny

mouka cizrnová 145 g

prosátá (viz Něco navíc)

olivový olej 2 PL

+ na opékání palačinek

mleté maso (mix hovězího a vepřového) 750 g

česnek 2 stroužky

prolisované

mangold 200 g

zbaveného tvrdých stonků a pokrájeného na kousky (lze nahradit špenátem)

sýr 100 g

čerstvý - nejlépe labneh

Postup

1

Začněte přípravou cizrnových palačinek. V odměrce smíchejte dohladka mouku, vodu, vejce, olej a sůl. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte asi hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

2

Mezitím připravte náplň. V pánvi na silném ohni rozehřejte olej a opečte na něm mleté maso dozlatova, trvá to asi 4–6 minut, pomocí vařečky přitom rozbíjejte velké hrudky. Stáhněte oheň, přidejte česnek, harissu a rajčatový protlak, osolte a opepřete a vařte dalších 4–6 minut. Na poslední 2 minuty přidejte mangold a nechte jej ve směsi zavadnout. Dejte stranou a udržujte teplé.

3

Na středním ohni rozehřejte nepřilnavou pánev a potřete ji troškou oleje. Nalijte na ni 1/6 palačinkového těsta, rozlijte po celé pánvi a opékejte 1 až 2 minuty z každé strany. Takto postupujte do spotřebování celého těsta. Opečené palačinky přitom udržujte teplé.

4

Palačinky naservírujte na talíř, rozdělte na ně masovou směs, přidejte trochu čerstvého sýra a posypejte lístky máty.

NĚCO NAVÍC
Při nákupu cizrnové mouky si dejte pozor, aby byla 100% cizrnová bez příměsi dalších druhů. Těsto se pak chová jinak, než má!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...

 Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek