Co je třeba vzít v úvahu při výběru stravy

před 1 rok 43
Co je třeba vzít v úvahu při výběru stravy

– Při plánování jídelníčku se výživoví poradci snaží zohlednit co nejvíce parametrů, obvykle pohlaví, výšku, váhu, úroveň fyzické aktivity a četné rozbory z krevního obrazu. Ale zdá se, že ani to nestačí – říká na začátku ePodcastu výživová poradkyně a dietoložka Jovana Srejić Ferluga

Všichni jsme byli svědky toho, že některé diety co vyhovuje jednomu, nevyhovuje druhému. proč tomu tak je?

Náš partner, Jovana Srejić Ferluga, nutriční terapeutka, v odpovědi na tuto otázku citovala výsledky výzkumu provedeného v Anglii, kde testovali, jak stejná jídla ovlivňují různé lidi.

– Respondenti přišli do nemocnice v Londýně a dostali tam stejné jídlo. Zajímavostí je, že do tohoto výzkumu byl zapojen i pár dvojčat. Ihned po každém jídle byla měřena hladina glukózy, inzulínu a krevního tuku a výsledky byly zcela odlišné. Vědci tvrdí, že je to proto, že naše střevní mikroflóra je velmi odlišná i u jednovaječných dvojčat a že to je něco, co hraje důležitou roli v tom, která strava nám bude vyhovovat a která ne – říká v dnešním ePodcastu nutriční terapeutka Jovana Srejić Ferluga.

V minulém díle ePodcastu jsme se dozvěděli, jak káva ovlivňuje naše zdraví

Zeptali jsme se našeho partnera: Je stejná dieta předepisována zdravým lidem a lidem s chronickým onemocněním?

– Samozřejmě v tom musí být rozdíl. Jednoduše zdraví lidé mohou konzumovat všechny skupiny potravin a dokonce si mohou vybrat, na kterou skupinu by se chtěli zaměřit.. Zdraví lidé se také mohou rozhodnout pro veganskou nebo vegetariánskou stravu. A bohužel, často se při zdravotním problému musí jídelníček řídit parametry stanovenými předepisujícím lékařem – říká v dnešním ePodcastu nutriční terapeutka a dietoložka Jovana Srejić Ferluga.

Na internetu je spousta informací a dezinformací o různých dietách a špatným výběrem stravy je možné nechtěně poškodit zdraví. Existuje mnoho módních diet, které jsou na chvíli populární, které mohou dokonce přinést výsledky, ale nakonec budou mít nedostatek některých vitamínů a minerálů. Mladé dívky dokonce ztrácejí menstruační cyklus kvůli extrémně nízké hladině tělesného tuku – varuje Jovana Srejić Ferluga.

Chcete-li zjistit, jaké jsou rady Jovany Srejić Ferluga pro všechny lidi s nadváhou a co je nejdůležitější dodržovat, sledujte náš ePodcast na začátku textu.

Pár slov o hostovi ePodcastu

Jovana Srejić Ferluga, specialistka na výživu-dietologička, jejímž mottem je „Buďte tou nejzdravější a nejkrásnější verzí sebe sama“. již řadu let propaguje a vzdělává zdravé stravovací návyky. Spolupracuje s organizacemi, centry a všemi, jejichž zdravý koncept či produkt je potřeba odborně prezentovat a přiblížit potenciálním uživatelům. Naštěstí pro mnoho spokojených uživatelů se zabývá i tvorbou personalizovaných výživových plánů.

The post Co je třeba vzít v úvahu při výběru stravy appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek