Elotes (mexická grilovaná kukuřice)

před 1 rok 60
Elotes (mexická grilovaná kukuřice)

Oblíbený mexický street food! Crema se podobá zakysané smetaně, je však tučnější, slaná a nechává se v teple fermentovat: nemáte-li čas nebo odvahu ani na naši rychloverzi, nahraďte ji majonézou. 

Suroviny

česnek 1 stroužek

podrcený

kajenský pepř 1 špetka

+ další na posypání

kukuřice 6 ks

klasy zbavené šustí

balkánský sýr 50 g

rozdrobený, nebo feta, rozdrobená (viz Něco navíc)

koriandr 1 svazek

nasekaný

zakysaná smetana 100 g

tučné

smetana ke šlehání 50 g

40%

Postup

1

Na cremu prošlehejte zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a solí. Zakryjte a nechte 3 hodiny v pokojové teplotě. Pak použijte, nebo uložte do chladu a spotřebujte do 3 dnů. 

2

Zapalte gril a počkejte, až přestanou šlehat plameny a uhlí zbělá. Mezitím rozehřejte v rendlíku máslo s česnekem a kajenským pepřem. Grilujte klasy 10–15 minut a soustavně otáčejte, dokud zrna nezměknou a zrnka kukuřice sem tam neztmavnou.

3

Potřete klasy ochuceným máslem a navrch naneste cremu. Posypte sýrem, špetkou kajen-ského pepře a koriandrem. Podávejte s klínky limety.

NĚCO NAVÍC
V Mexiku se tradičně používá bílý suchý drobivý sýr cotija, některé recepty jej nahrazují i strouhaným pecorinem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

 Vsaďte na sardinky!

Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!

Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek